Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Κάτω από το όριο της φτώχειας κινδυνεύει να βρεθεί το 23% των νέων


Απο:www.tvxs.gr
 Κάτω από τα επίπεδα του 1984 βρίσκονται οι κατώτατοι μισθοί στην Ελλάδα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας σε ημερίδα το 1/5 των Ελλήνων πολιτών έχει εισοδήματα κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα, μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%.
Έκτη στους 27 της ΕΕ είναι, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η χώρα μας με βάση το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας κινδυνεύουν το 23% των νέων έως 17 ετών, το 22% των ηλικιωμένων και το 42% ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανεργία στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται να κλείσει φέτος στο 12,5%, να αυξηθεί στο 15% το 2011 και να σημειώσει περαιτέρω άνοδο στο 15,2% το 2012. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός, προβλέπεται ότι από 4,6% το 2010 θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 και στο 0,5% το 2012.

Σε απολύσεις θα προχωρήσουν το 2011 οι επιχειρήσεις

Εν το μεταξύ, μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%. Αντίθετα το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3%.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, που παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β.Κορκίδης.
Και εργοδότες στην ανεργία...
Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν κυρίως τις γυναίκες και τους νέους αλλά σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ, που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ, στην ανεργία βρέθηκαν και 50.000 περίπου αυποαπασχολούμενοι και εργοδότες.
Για το 2011, το 43,7% των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15%. Το 65% των «μεγάλων» προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82% οι μικρομεσαίοι), ενώ το 60% μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών. Επιπλέον απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις. Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης:
Το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44%.
Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55% έναντι 45% των κερδοφόρων.

Η πτώση του τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο 10%. Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15%, στα φάρμακα-καλλυντικά 17% και στην ένδυση-υπόδηση 40%.
Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 - 40%, ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 - 80% το ποσοστό των απορρίψεων.
«Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης επαναλαμβάνοντας το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην περαίωση ως το τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα, τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ζητώντας να ανακληθεί η σχετική απόφαση της νομαρχίας Αθηνών.
Πάντως από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή στο «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, για την πρόσληψη 25.000 ανέργων» για επιχειρήσεις και για άτομα που θα προσλάβουν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

«Δε βοηθά την επιχειρηματικότητα η Αθήνα» σύμφωνα με έρευνα

Τελευταία κατατάσσεται η Αθήνα μεταξύ 36 μεγάλων πόλεων της Ευρώπης για την εγκατάσταση επιχείρησης, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρία Cushman & Wakefield και παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση των προέδρων και Γενικών Διευθυντών της λέσχης των 10 μεγαλύτερων Επιμελητηρίων της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Οι πόλεις που ευνοούν περισσότερο την επιχειρηματικότητα είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, ακολουθούμενες από τις Βρυξέλλες και τη Βαρκελώνη. Η Αθήνα βρίσκεται στην 36η θέση της κατάταξης, για το 2010, παρότι συγκέντρωσε το ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο βρισκόταν στην 34η θέση. Στις αρχές της δεκαετίας του 90, η Αθήνα βρισκόταν στην 22η θέση της ίδιας κατάταξης. Όμως, σε αυτό το σημείο πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι, κατά περιόδους, η εταιρία Cushman & Wakefield προσθέτει καινούργιες πόλεις στην έρευνα της, μεταβάλλοντας τις θέσεις κατάταξης και καθιστώντας τον ανταγωνισμό πιο έντονο.
«Το ΕΒΕΑ επανειλημμένα, ως σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης σε ζητήματα οικονομίας και αγοράς, έχει υποβάλει σειρά προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» υποστήριξε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι πρόσφατα υπέβαλε 12 προτάσεις για την άρση αντικινήτρων για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: