ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ
Τρεις στις τέσσερις δημοτικές επιχειρήσεις καταργούνται, αλλά δεν τίθεται θέμα απολύσεων. Αρμοδιότητες μετακινούνται από το κράτος στις περιφέρειες και στους δήμους αλλά οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετηθούν άμεσα. Το σπάταλο Δημόσιο πρέπει να μικρύνει αλλά να προσφέρει και καλύτερες υπηρεσίες.
Μόνο τον... τετραγωνισμό του κύκλου δεν εξήγγειλαν χθες ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στους νεοεκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου. Στην πραγματικότητα, ήταν η δεύτερη ημέρα «σεμιναρίου» για την επιμόρφωση των νέων αυτοδιοικητικών αρχών στον «Καλλικράτη».
Προχθές, πρώτη μέρα της εκδήλωσης, συμμετείχαν οι 66 νέοι δήμαρχοι της Αττικής εκφράζοντας πλήθος ερωτημάτων αλλά και γκρίνια για το επαγγελματικό τους ασυμβίβαστο και τη στελέχωση των γραφείων τους. Χθες οι ερωτήσεις περιορίστηκαν στα «πηγαδάκια», ενώ αυξήθηκαν γεωμετρικά οι εναγκαλισμοί των νεοεκλεγέντων και η αναζήτηση μιας χειραψίας με τους Γ. Παπανδρέου και Γ. Ραγκούση.
Ο υπουργός Εσωτερικών, που μίλησε πρώτος, αναφέρθηκε σε έναν «οδικό χάρτη» ενεργειών που πρέπει να τηρηθεί μέσα στο κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί. Πρόκειται για 26 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν (24 έχουν ήδη υπογραφεί) και 25 προεδρικά διατάγματα που πρέπει να δημοσιευτούν, 257 διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και 1.200 νέα ηλεκτρονικά ΚΕΠ που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Σε άλλο σημείο, ο κ. Ραγκούσης μίλησε για «εγχειρίδιο» σαν εκείνο που έχουν οι πιλότοι «για να αποφύγουμε λάθη και προβλήματα».
Αμέσως μετά έδωσε και τα «ύψη πτήσης»: «Από περίπου 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις θα καταργήσουμε τις 4.500 [...] που ιδρύθηκαν από το 1998 κυρίως και μετά, και αυτή η κατάργηση προβλέπεται να ακολουθηθεί από τις απαραίτητες μετατάξεις χωρίς να τίθεται σε καμία απολύτως περίπτωση θέμα απολύσεων των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις», χωρίς να διευκρινίζει πάντως αν αυτό αφορά και συμβασιούχους.
«Ο "Καλλικράτης" είναι ένα μικρό παιδί που έχει τη δική μας ανάγκη, να το πάρουμε στα πρώτα του βήματα, να το νοιαστούμε, να το φροντίσουμε», είπε κλείνοντας ο Γ. Ραγκούσης, αφού προηγουμένως υπαινίχθηκε ότι θα ακολουθήσει και επόμενο σχέδιο μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση. Με αυτήν ακριβώς την πρόβλεψη ίσως να σχετίζεται και η συγκεχυμένη αναφορά του πρωθυπουργού, ότι μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει όχι μόνον η αναδιοργάνωση του κεντρικού κράτους αλλά και η «αξιοποίηση ενός σημαντικού δυναμικού που μπορεί και εθελούσια ακόμη να μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση ώστε να συμβάλει στις μεταρρυθμίσεις».
Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκίνησε την ομιλία του με μια ανασκόπηση, σε χρόνο αόριστο, σε «αυτό που πέρασε η χώρα μας, ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στην πρόσφατη ιστορία μας». Μίλησε για λάθη του παρελθόντος αποδίδοντας ευθύνες στους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης που διαμόρφωσαν «διάφορα κατεστημένα» και «πρότυπα ιδιοτελή που δεν συνέβαλαν στην προστασία του συλλογικού συμφέροντος». Τόνισε ότι η ασθένεια του κεντρικού κράτους μεταφέρθηκε και στην αυτοδιοίκηση υπαινισσόμενος ότι μπορεί να συμβεί και το αντίστροφο, δηλαδή μια υγιής αυτοδιοίκηση να περισώσει το κράτος. Χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» τη μεγαλύτερη τομή στη λειτουργία του κράτους, «μια αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας».
Χρήματα υπάρχουν για όλα αυτά; «Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων», επέλεξε να σημειώσει ο Γ. Παπανδρέου, για «να είναι αποτελεσματικές και στοχευμένες οι υπηρεσίες». «Αυτό που έπαψε να υπάρχει είναι η κατασπατάληση των δημόσιων πόρων», προτίμησε ως διατύπωση ο Γιάννης Ραγκούσης... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου