Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Τσουνάμι στα ΜΜΕ

Νταρζάνου Α.
Απο: www.avgi.gr

Έχει συγκροτηθεί και μεθοδεύεται αυτή την περίοδο από τους εργοδότες η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, που ανοίγει τον δρόμο. Από το πρωί χθες μεθοδευμένη επίθεση και εκβιασμό -με την απειλή της απόλυσης-  να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας δέχονταν οι εργαζόμενοι στον Σκάι. Λίγο αργότερα, το απόγευμα, ο Στ. Ψυχάρης σε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αρνήθηκε να αποκαλύψει τα σχέδιά του για το προσωπικό μετά την αναστολή έκδοσης του καθημερινού "Βήματος".
"Κάποιοι θα απολυθούν" δηλώνει η ιδιοκτησία του "Βήματος"
Μόλις την προηγουμένη της απεργιακής κινητοποίησης, χθες από το πρωί, οι εργαζόμενοι στον Σκάι -τηλεόραση και ραδιόφωνο- καλούνταν να απαντήσουν στον εκβιασμό της διοίκησης εάν δέχονται να μειωθούν οι αποδοχές τους κατά 10% -με άλλα λόγια να καταστρατηγηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας- ή σε άλλη περίπτωση να απολυθούν. Το τελεσίγραφο έληγε το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 16.00, οπότε, υπό τον φόρτο της αφόρητης πίεσης, είχε υπογράψει το ατομικό συμφωνητικό η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στην τηλεόραση, ενώ αργότερα σταδιακά υπέγραψαν και οι εργαζόμενοι στο ραδιόφωνο, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις.
Αργά το απόγευμα και πάντως και κατόπιν εορτής κατέφθασε στις εγκαταστάσεις του Σκάι το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο δεν επετράπη η είσοδος από τους σεκιούριτι, οπότε αποχώρησε άπρακτο.
Στη συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία ώστε να διαγράψει από μέλος της Ένωσης τον δημοσιογράφο, διευθύνοντα σύμβουλο του Σκάι Χρ. Παναγόπουλο, ενώ συζητούσε μέχρι αργά χθες και το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σημερινή απεργία και αύριο, ειδικά για τον Σκάι, ή άλλη απάντηση απέναντι στην επιθετικότητα του σταθμού προς τους εργαζόμενους.
Εν τω μεταξύ χθες, από τη διοίκηση της "Καθημερινής" ανακοινώθηκε η αναστολή της εβδομαδιαίας αγγλόφωνης έκδοσης Athens Plus, που απασχολεί 14 εργαζόμενους.
Τη συνάντηση του Στ. Ψυχάρη με το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ζήτησαν ήδη από το περασμένο Σάββατο, μετά από γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι στο "Βήμα" προκειμένου "να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του μετά τη «διακοπή της έντυπης έκδοσης» του ημερησίου "Βήματος", σχετικά με το Ίντερνετ, τις εργασιακές συνθήκες κ.λπ." Ο Στ. Ψυχάρης επανέλαβε ότι κάποιοι θα απολυθούν, χωρίς να δώσει άλλα στοιχεία.

Πρωτοβουλία από μέλη του Μικτού
Απέναντι σε αυτό το αναμενόμενο "τσουνάμι", Πρωτοβουλία μελών του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, με σειρά προτάσεων, αντιστέκεται στην επιχειρούμενη σάρωση των πάντων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΜΜΕ -15 μέλη και οι υπογραφές συνεχίζονται- τονίζουν:
"Εργοδότες, κυβέρνηση και τρόικα μας κήρυξαν τον πόλεμο. Τα 'παπαγαλάκια' τους δουλεύουν υπερωρίες. Με λουκέτα, απολύσεις, απειλές και εκβιασμούς έχουν στόχο να μας κάνουν να λυγίσουμε, είτε από τα χτυπήματα είτε από τον φόβο. Εμείς, όμως, αντιστεκόμαστε. Γνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις σήμερα θα καθορίσουν το τοπίο στα ΜΜΕ για τα πολλά επόμενα χρόνια: τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και, τελικά, την ποιότητα της ενημέρωσης".
Η Πρωτοβουλία μελών του Μικτού σε σειρά προτάσεών της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Προειδοποιούμε ότι κάθε επιχείρηση που αρνείται την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης ασκεί πιέσεις για σύναψη επιχειρησιακών ή επαίσχυντων ατομικών συμφωνιών και προχωρεί σε μαζικές απολύσεις για λόγους περικοπών βρίσκεται αντικειμενικά στο στόχαστρο των κινητοποιήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: