Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Κάτω από το όριο της φτώχειας ένας στους πέντε Έλληνες

  Απο:www.in.gr
(Φωτογραφία:  Τα Νέα )

«Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας «Μαζί ενάντια στη φτώχεια» που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο στο πλαίσια του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας».

Το όριο υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια.

Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.

Στοιχείο που προκαλεί σοκ είναι και το ότι τα τελευταία χρόνια η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του από την τράπεζα.

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας ασκεί την πολιτική του, τη στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

«Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες» είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020.

«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δύο» τόνισε η Λούκα Κατσέλη.

Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας Άννα Νταλάρα, η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες.

Εργαζόμενοι μεν, φτωχοί δε

«Τα τελευταία, χρόνια, η εργασία δεν αρκεί για να αποτρέψει τη φτώχεια, η οποία σήμερα δεν αφορά μόνο τους ανέργους, αλλά και τους εργαζόμενους όπως και τους συνταξιούχους», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας Στάβυ Σαλουφάκου, παρουσιάζοντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το σχέδιο δράσης του ΕΚΑ «Φτώχεια και Εργασία: μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Έτους κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού 2010».

«Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των φτωχών» τόνισε η κυρία Σαλουφάκου και απέδωσε το φαινόμενο στην αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη μείωση των αμοιβών και την αύξηση της φορολογίας.

«Δημιουργείται ένα κοινωνικό φαινόμενο που επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους που βιώνουν το πρόβλημα, αλλά την κοινωνία μας συνολικά» είπε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των οφειλών των εργαζομένων που μειώθηκαν οι αμοιβές τους προς τις τράπεζες.

«Ο ένας στους επτά εργαζόμενους χάνει το σπίτι του και τρεις στους επτά δυσκολεύονται να πληρώσουν τις δόσεις» είπε η Στ.Σαλουφάκου σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι και η παρέμβαση προς την πολιτεία για τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν από το 1995 έως το 2008 για τη φτώχεια ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 16% έως 17% ο ελληνικός είναι 21% έως 23% επεσήμανε ο Χρίστος Παπαθεοδώρου, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια η φτώχια την Ελλάδα έχει αυξηθεί παρά την αύξηση των δαπανών για την καταπολέμησή της, προσέθεσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Στα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη σε βάθος κατανόηση της διασύνδεσης της φτώχιας με την εργασία και την ανάπτυξη ικανοτήτων δικτύωσης Συνεργασίας και Συντονισμού των Δράσεων των εμπλεκομένων φορέων στην καταπολέμηση του προβλήματος αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομαρχιακού ΚΕΚ Αθηνών και Νομαρχιακός Σύμβουλος Νομαρχίας Αθήνας Γιώργος Καστρινάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Γιάννης Παπαδημητρίου.

Το Σχέδιο Δράσης του ΕΚΑ περιλαμβάνει πλέγμα ενεργειών για την αποτύπωση και ανάλυση του φαινομένου της φτώχειας στον αστικό χώρο, καθώς και διευρυμένο δίκτυο υποστηρικτικών υπηρεσιών που αφορούν στην πληροφόρηση, τη συμβουλευτική, την κατοχύρωση και διεκδίκηση δικαιωμάτων, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.

Τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά.

Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη. Συνήθη «κοινωνικά» αίτια της φτώχειας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η «κληρονομική φτώχεια».

Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια.

Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας.

Επίσης το 89% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για καταπολέμηση της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: