Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επί της αρχής υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το «fast track»

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την «επιτάχυνση και διαφάνεια της υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων» (fast track). Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Ο υπουργός Χάρης Παμπούκης εξέφρασε την ευχή, στο προσεχές οκτάμηνο ο νόμος αυτός να καταφέρει να προσελκύσει μία ή δύο επενδύσεις στρατηγικής σημασίας στην Ελλάδα, ει δυνατόν από την αλλοδαπή. Κινητικότητα υπάρχει, όπως ανέφερε, «αλλά όχι και καμία ουρά επενδυτών που να περιμένει».
Απαντώντας σε κριτική για υποχώρηση της διαφάνειας σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων συνεπεία διακρατικών συμφωνιών, αλλά και επιφυλάξεις εκ μέρους ορισμένων βουλευτών της συμπολίτευσης (Γείτονας, Κακλαμάνης) για την εικόνα που θα δημιουργούν επενδύσεις ταχύτατης υλοποίησης, που δεν θα επικυρώνονται από τη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε πως «δεν υπάρχει άλλος νόμος με περισσότερα επίπεδα διαφάνειας» και επεσήμανε τον κίνδυνο «στο όνομα της διαφάνειας να υπάρξει μια νέα γραφειοκρατία, την ώρα ακριβώς που πάμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο».
Το νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών και όχι στην παράκαμψη του νόμου - και αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν και σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, αλλά και η Τουρκία, «με φαστ τρακ ρεκόρ μέσα σε 15 ημέρες, με απόφαση Πρωθυπουργού. Ξέρω τουλάχιστον 7 περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων, που έφυγαν από μας και πήγαν στην Τουρκία, με πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας χαμένες για εμάς. Εμείς βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι η Τουρκία, αλλά να μην πάμε και στο άλλο άκρο», σημείωσε ο κ. Παμπούκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος σημείωσε πως «υπάρχει μεγάλη μαύρη τρύπα απραξίας στην κυβέρνηση: Ψηφίζουμε τα fast track για να δώσουμε κίνητρα για επενδύσεις, για να παρακάμψουμε αγκυλώσεις του Συντάγματος και να διορθώσουμε την έλλειψη φορολογικών κινήτρων - αλλά μόνον για τους μεγάλους. Τίποτα για τον πολίτη, που πρέπει να είναι ήρωας για να ξεκινήσει μια επιχείρηση».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, αλλά και ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Άδωνις Γεωργιάδης, υποστήριξαν πως αν δεν υπάρξει τρόπος αντιμετώπισης των προσκομμάτων που θέτει το Συμβούλιο της Επικρατείας με την περιβαλλοντική νομολογία που έχει δημιουργήσει, καμία στρατηγική επένδυση δεν θα είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει.
Τέλος, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν την κυβέρνηση για παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης περιβαλλοντικής προστασίας και για εύνοια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Δίνετε γην και ύδωρ στο όνομα των επενδύσεων» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σπύρος Χαλβατζής. «Το νομοσχέδιο κατακρεουργεί το Σύνταγμα και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής βγάζει αντισυνταγματικές, τουλάχιστον έξι διατάξεις του» σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης. «Η Ιρλανδία έχει ξεσκίσει όλα αυτά τα fast track, αλλά σήμερα καταρρέει».
Απο:www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: