Μειώσεις μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Πρότεινε δε επανεξέταση και εξομάλυνση των αυξήσεων που δόθηκαν σε μισθούς και συντάξεις τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Επιπλέον ζήτησε να δοθεί βάρος στην είσπραξη φόρων από τις πιο εύρωστες κοινωνικές ομάδες. Επιπλέον, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, επανέλαβε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι την επιτακτικότητα των αλλαγών, ζητώντας συναίνεση των πολιτικών κομμάτων.Eμφανίστηκε επιπλέον θετικός στην επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό αφορά μόνο την πλευρά του ΔΝΤ και αυτή της ΕΕ. Διευκρίνισε πάντως ότι το Ταμείο δεν συνδέει κάτι τέτοιο με την επιβολή νέων μέτρων.
«Το πρόγραμμα δημοσιονομική προσαρμογής στην Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο σε γενικές γραμμές» τόνισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή. «Τώρα, ενόψει του 2011, είναι δύσκολο ακόμη να επιτευχθούν οι στόχοι, και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δαπάνες συνεχίζονται, οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι, διότι το σύστημα είναι τέτοιο που περιορίζει την δυνατότητα των ελέγχων» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα η αποκατάσταση της ανάπτυξης, ενώ σημείωσε ότι η χώρα πρέπει να συνδέσει τους μισθούς με την παραγωγικότητα, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που του έθεσαν οι Έλληνες βουλευτές υπήρξαν και αντεγκλήσεις. Μετά την ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Χρήστου Σταϊκούρα ο οποίος άσκησε κριτική στις πολιτικές που ακολουθούνται και τόνισε ότι το κόμμα του δεν ψήφισε το μνημόνιο, ο Στρος Καν απάντησε "δεν ξέρω αν το ψηφίσατε αλλά το εγχείρημα θα στεφτεί με επιτυχία και πρέπει να διαλέξετε σε ποια πλευρά θα ταχτείτε. Υποστήριξε δε, ότι αν η Ελλάδα είχε προσφύγει νωρίτερα στο ΔΝΤ η κατάσταση της χώρας μας θα ήταν καλύτερη.
Αιχμηρή υπήρξε και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου η οποία υποστήριξε ότι το ΔΝΤ δεν έχει πετύχει τους στόχους του σε όσες χώρες έχει παρέμβει. Ο κ. Στρος Καν, απάντησε λέγοντας ότι "κάναμε λάθη τα οποία προσπαθούμε να διορθώσουμε".
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν, μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα έχουν επιτευχθεί στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να παίξουν οι έχοντες, συμβάλλοντας στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, υποστηρίζοντας ότι οι μη έχοντες είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο αλλά και στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης στη χώρα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για «μάχη πολιτικών κομμάτων αλλά για μάχη για τη σωτηρία της χώρας». Αναγνώρισε επιπλέον ότι το ΔΝΤ θεωρείται ο «κακός της παγκόσμιας σκηνής», ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν είναι η ρίζα των προβλημάτων. «Πηγαίνουμε σε μια χώρα όταν εκείνη μας καλεί για να δώσουμε λύσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το 2010 και το 2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως κακά χρόνια αλλά και ως χρόνια που έβαλαν τη βάση στο μέλλον της Ελλάδας» εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. «Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας» τόνισε.
Ολι Ρεν: Σύντομα η έγκριση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής
Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι σύντομα θα εγκριθεί η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της.
Ερωτηθείς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Ecofin ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι οι χρόνοι ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας είναι ανάγκη να εναρμονιστούν και πως ανέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει σύντομα το ζήτημα αυτό για την Ελλάδα.
«Αυτό θα γίνει σύντομα και θα βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες αναχρηματοδότησης του χρέους της», συμπλήρωσε.
Παπανδρέου: «Άθλος η μείωση του ελλείμματος κατά 5%»
Στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που συντελούνται στη χώρα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άθλο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5%, ενώ ξεκαθάρισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά, αλλά βρισκόμαστε σε ένα δρόμο συνεπή που μας δίνει αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία» υπογράμμισε.
Σημείωσε ακόμη ότι «η προοπτική που έχει ανοίξει για το χρόνο αποπληρωμής των δανείων, είναι μόνο ένα δείγμα της αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλλουμε» και ευχαρίστησε τον επικεφαλής του ΔΝΤ για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ του ενδεχόμενου αυτού.
Παπούλιας: «Ευρωπαϊκή η κρίση»
Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ για την «κατανόηση που δείχνει για το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας» και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός δίνει μεγάλη μάχη με πολλές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα».
Αναφέρθηκε δε στη στάση της Γερμανίας η οποία, όπως είπε, «έχει στηλώσει τα πόδια» και χαρακτήρισε την κρίση ευρωπαϊκή και όχι μόνο ελληνική.
Ο Γάλλος διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ολοκληρώσει τη σύντομη επίσκεψή του στην Αθήνα με ομιλία ενώπιον Επιτροπής της Βουλής και τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχαν στην επιτροπή της Βουλής ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα που παρίσταναν το ΔΝΤ, την κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.
Απο:www.tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου