Aπο: tvxs.gr«Όσο διαρκεί η βουλευτική περίοδος, ο βουλευτής δεν διώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος». Με αυτό τον τρόπο κατοχυρώνεται από το άρθρο 63 του Συντάγματος η βουλευτική ασυλία, που υποτίθεται πως προστατεύει τους Έλληνες βουλευτές από «κακεντρεχή» πολιτικά συμφέροντα, αλλά έχει εξελιχθεί, όπως τονίζει ο Π. Μανδραβέλης, σε «κατ’ εξακολούθηση αδιαντροπιά της συντεχνίας των τριακοσίων».
Τη θέση αυτή φαίνεται πως ενστερνίζονται δεκάδες χιλιάδες ακόμα Έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη προσυπογράψει το διαδικτυακό ψήφισμα που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο gopetition.com και θα κατατεθεί το νέο έτος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο αίτημα καταλαμβάνει την 4η θέση παγκοσμίως σε μια ιστοσελίδα που περιλαμβάνει παρόμοια ψηφίσματα από δεκάδες χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει την κοινωνική οργή για την ασυδοσία που επικρατεί στις βουλευτικές αίθουσες.
Υπογράφοντας κανείς το σχετικό αίτημα, μπορεί συλλογικά να εκφράσει «την εύλογη και δίκαιη απαίτηση να καταργηθεί μέσω της συνταγματικής προβλεπόμενης διαδικασίας πλήρως η βουλευτική ασυλία και οι ειδικοί νόμοι περί ευθύνης υπουργών με αποκλειστικό σκοπό την ισόνομη και ισότιμη εφαρμογή του νόμου και κατά Ελλήνων βουλευτών, υπουργών ή κρατικών λειτουργών, που τυχόν αντισυνταγματικά και παράνομα πλουτίζουν σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Κράτους και των Ελλήνων πολιτών και βλάπτουν τα εύλογα συμφέροντα αυτών με οποιοδήποτε τρόπο».
Μάλιστα, οι πολίτες που ξεκίνησαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία χρειάστηκε να ξεπεράσουν μια σειρά εμποδίων έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τον απαιτούμενο αριθμό πρωτοκόλλου για να καταθέσουν το αίτημα στον Κ. Παπούλια. Συγκεκριμένα, τα 20 άτομα που συγκεντρώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 3 Νοεμβρίου συνάντησαν τις έντονες αντιρρήσεις των αστυνομικών δυνάμεων που έσπευσαν να τους απομακρύνουν και που τους ζήτησαν μεταξύ άλλων «να αραιώσουν σιγά σιγά γιατί φαίνονταν πολλοί».
Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται το ζήτημα αυτό, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει καταδικάσει επανειλημμένως το ελληνικό Κοινοβούλιο για κατάχρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος σε περιπτώσεις που «οι καταγγελλόμενες πράξεις δεν έχουν διαπραχθεί κατά την εκτέλεση των εν στενή εννοία κοινοβουλευτικών καθηκόντων».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Σταύρου Τσακυράκη, «η άρνηση άρσης της ασυλίας βουλευτών για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά τους είναι βεβαίως παράνομη».
«Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας που το νομοθετικό σώμα να επιδεικνύει παρόμοια περιφρόνηση προς την ισονομία», συνεχίζει ο κ. Τσακυράκης, προσθέτοντας πως «επιδεικνύεται και αφάνταστη αδιαντροπιά με την κάλυψη πίσω από την ασυλία, η οποία φυσικά επιτείνει το κλίμα σήψης και διαφθοράς που επικρατεί σε όλη την κοινωνία. Με ποιο ηθικό κύρος, αλήθεια, οι ίδιοι άνθρωποι, που αποφεύγουν να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, θα ερευνήσουν τα μεγάλα σκάνδαλα;».
Το σχετικό ψήφισμα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας θα μείνει ανοιχτό μέχρι τις 31/12/2010, στο http://www.gopetition.com/petition/36021.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου