Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτησή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού. Ο κ. Παπαδημούλης επέκρινε την κυβέρνηση για την αποτυχία της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό στο 1,9%, στόχο που προέβλεπε το Μνημόνιο και που έθεταν και οι ιθύνοντες της κυβέρνησης προεκλογικά. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας.
«Κατά διαβολική σύμπτωση, χθες ανακοινώθηκε ο επίσημος πληθωρισμός που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ, για το Νοέμβριο. Όταν κανείς προγραμματίζει πληθωρισμό 1,9% και έχει αποτέλεσμα 5%, αυτό είναι καραμπινάτη αποτυχία. Κύριε Ρόβλια, τα πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Αντί, λοιπόν, για 1,9% ο πληθωρισμός είναι 5%, δυόμισι φορές επάνω. Γιατί παρά την μείωση των αμοιβών, που τις κόψατε με το μπαλτά και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ανεβαίνουν οι τιμές; Πώς καταφέρατε αντί για την εσωτερική υποτίμηση, που είναι η συνταγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και είναι αυτή η εσωτερική υποτίμηση «κουρεύουμε τις αμοιβές των εργαζομένων, αλλά κουρεύουμε και τις τιμές», εσείς καταφέρατε να εφαρμόζετε μια ακόμη πιο νεοφιλελεύθερη πολιτική, που είναι «μειώνονται οι αμοιβές, αλλά ανεβαίνουν οι τιμές» κι έτσι κλέβετε και πρόσθετο εισόδημα από την τσέπη των εργαζομένων».
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης απέδωσε την αύξηση των τιμών σε δύο λόγους: Ο ένας είναι ότι έχετε ρημάξει τον τόπο και τον κόσμο στους έμμεσους φόρους. Πριν από λίγες ώρες αυξήσατε το ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από 11% σε 13% και είχε προηγηθεί και η αύξηση από το 9% στο 11%. Δηλαδή, μέσα σε λίγους μήνες αυξήσατε την έμμεση φορολογία στα λαϊκά νοικοκυριά και τις αγορές τους και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ κατά 50%. Ο δεύτερος είναι η αδυναμία σας να πιάσετε τη φοροδιαφυγή, να ανασυντάξετε τους φοροεισπρακτικούς και φοροελεγκτικούς μηχανισμούς που σας οδηγεί να επιβάλετε τους πιο άδικους και αντικοινωνικούς φόρους, τους έμμεσους, στα είδη πρώτης ανάγκης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «Για πρώτη φορά ο πληθωρισμός το Νοέμβριο, ήταν αρνητικός (-0,18%) και ότι την Πέμπτη 16/12/2010 η κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση τιμών σε εξακόσια εξήντα είδη πρώτης ανάγκης από 1% έως 38% με αποτέλεσμα μια τετραμελής οικογένεια να έχει όφελος εξοικονόμησης 50 ευρώ το μήνα. Αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ουσία, δηλαδή οι τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης και όχι το νούμερο του πληθωρισμού. Να σας πω, λοιπόν, γι’ αυτές τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ. Οι τιμές έχουν συγκρατηθεί σε αύξηση περίπου 1% από πέρυσι το Δεκέμβριο μέχρι φέτος το Δεκέμβριο, παρά την αύξηση του ΦΠΑ».
Ο κ. Ρόβλιας απέδωσε τον ρυθμό του πληθωρισμού για το 2010 κατά 80% στους έμμεσους φόρους «οι οποίοι επιβάλλονται από τις τραγικές οικονομικές συνθήκες και όχι από σαδισμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Στο μεταξύ, την ικανοποίησή της για τη δέσμευση μεγάλων επιχειρήσεων για δραστική μείωση των τιμών των τροφίμων εξέφρασε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. «Η δέσμευση των λιανεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, για απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 13% που θα ισχύσει από το νέο έτος σε περισσότερα από 1.500 προϊόντα είναι σημαντικό όφελος για τα ελληνικά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι η αύξηση του ΦΠΑ της μεσαίας κατηγορίας κατά 2 μονάδες σημαίνει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 δισ. ευρώ ετησίως. Για τον λόγο αυτό, η πρωτοβουλία του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη πρέπει να επεκταθεί σε πολλά ακόμη καταναλωτικά αγαθά και κυρίως σε τρόφιμα επώνυμης και ιδιωτικής ετικέτας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
ΠΗΓΗ: www.tvxs.gr
Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου