Καθηγητές προσφέρουν μαθήματα, πολίτες ανταλλάσσουν βιβλία, ρούχα, μουσικές, γιατροί παρέχουν δωρεάν φροντίδα, κινήσεις πολιτών ανοίγουν τα διόδια για ελεύθερη πρόσβαση, κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία και ταμεία ενίσχυσης ανέργων κάνουν την εμφάνισή τους. Όπως λέγεται, κάθε δράση φέρνει και αντίδραση. Κι όπως φαίνεται, η συγκρότηση δικτύων αλληλεγγύης και κινημάτων αντίστασης με άμεσα πρακτικά οφέλη είναι η απάντηση μιας κοινωνίας που βλέπει κάθε μέρα νέα μέτρα να της χτυπούν την πόρτα.Δεν πρόκειται βέβαια για πρωτοφανείς δράσεις. Πρωτοβουλίες που προωθούσαν εναλλακτικά παραδείγματα, απέναντι στην “εμπορευματοποίηση της ζωής”, υπήρχαν ανέκαθεν. Σήμερα ωστόσο αποκτούν ολοένα και μαζικότερο χαρακτήρα. Διότι δεν είναι μόνο θέμα ιδεολογικό, είναι ζήτημα επιβίωσης για μεγάλες μερίδες πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά και ψυχολογικής "επιβίωσης" για τους πολλούς που βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται. Με αφορμή τη συζήτηση στην Π.Γ. του ΣΥΝ της περασμένης Τρίτης που αφιερώθηκε αποκλειστικά στη στήριξη αλλά και την οργάνωση ανάλογων δικτύων, παρουσιάζουμε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που κάνουν την κρίση ευκαιρία... αλληλεγγύης.
Αξία στην ουσία κι όχι στο περιτύλιγμα
Την περασμένη Κυριακή όσοι πέρασαν από την κεντρική πλατεία των Αγίων Αναργύρων ήρθαν αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη: Η δημοτική κίνηση Αγ. Αναργύρων - Καματερού “Αλληλεγγύη” οργάνωσε το πρώτο της χαριστικό παζάρι ρούχων, που τελικά πήρε τον χαρακτήρα ολοήμερης γιορτής.
Πώς το έστησε; Τα μέλη της κίνησης απευθύνθηκαν σε φίλους και γνωστούς ζητώντας ρούχα και παπούτσια σε καλή κατάσταση, αλλά και αντικείμενα, βιβλία, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ανταπόκριση ήταν τέτοια που οι κούτες και οι σακούλες γέμισαν τον τόπο. Από το πρωί της Κυριακής άρχισαν να στήνουν τους πάγκους, ενώ το παζάρι συνοδεύτηκε από μεζέδες, μουσικές, ο χώρος εμπλουτίστηκε με έκθεση σκίτσου και από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 το απόγευμα εκατοντάδες ήταν εκείνοι που συμμετείχαν. Αντιγράφουμε από το κείμενο που μοίραζαν: “Δεν χρειάζεται να είσαι φτωχός. Η ανταλλαγή και η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ούτε μειονέκτημα ούτε μιζέρια. Είναι αντίσταση και μάλιστα δημιουργική σ’ έναν πολιτισμό που δίνει αξία στο περιτύλιγμα, αλλά χάνει την ουσία”.
Ανάλογη ήταν η εικόνα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης. Με συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων του Δήμου, του Συλλόγου Προστασίας Ορφανών Παιδιών «Βενιαμίν» και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης του Νομού, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου, πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικο Χαριστικό Παζάρι και, όπως αναφέρουν, στην αρχή υπήρχε δισταγμός από τον κόσμο. “Ο περισσότερος κόσμος δεν πίστευε πως μπορεί να αποκτήσει κάτι που του άρεσε χωρίς να χρειαστεί να το πληρώσει” σημειώνουν και προσθέτουν: “Μέσα στις δύο πρώτες ώρες οι πάγκοι γέμισαν και άδειασαν τουλάχιστον 5 φορές. Δεκάδες αυτοκίνητα σταματούσαν για να ξεφορτώσουν, ενώ εκατοντάδες πολίτες συνέχισαν να ψάχνουν κάτι χρήσιμο πάνω στον τεράστιο πάγκο της ομάδας”. Συμπέρασμα; “Η κοινωνία μπορεί να ανακάμψει. Όχι με δανεικά, αλλά μέσα από τη συλλογικότητα”.
Στην πρώτη του δράση προχώρησε χθες το “Δίκτυο Αλληλεγγύης”, που οργάνωσε χθες Χαριστικό Παζάρι στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.
Μάθε, παιδί μου, γράμματα!
Η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας στα σχολεία προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και την απόγνωση μαθητών που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν φροντιστήρια. Έτσι, η ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας αποφάσισε στην τελευταία της συνέλευση να απαντήσει δραστικά: Από το νέο έτος οργανώνει μαθήματα αλληλεγγύης, συγκροτεί Δίκτυο εθελοντών καθηγητών, που θα προσφέρει δωρεάν μαθήματα στα σχολεία σε όσους μαθητές τα έχουν ανάγκη. “Το συνδικαλιστικό κίνημα που λοιδορείται δεν είναι μόνο αυτό που προβάλουν οι τηλεοράσεις. Υπάρχει κι άλλη διάσταση, ακόμη και ηθική. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και ψάχνουμε και νέους τρόπους για να αντισταθούμε” σημειώνει ο Βασίλης Τζαφάς, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας.
Το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο είναι εφικτό!
Στην Παλιά Πόλη των Χανίων μια νέα ιδέα εμφανίστηκε και ήδη έχει γίνει πράξη: Το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο, που το 2008 ήρθε σαν σκέψη στους ανθρώπους που εμπλέκονται με το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, ξεκίνησε λίγο μετά σαν ένα μικρό κομμάτι του Στεκιού, σήμερα έχει βρει τη στέγη του και η Terra Verde είναι πραγματικότητα. Μέσω ενός δικτύου αντιστοίχων συλλογικοτήτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό “Σπόρος” απέκτησαν πρόσβαση σε προϊόντα οργανωμένων παραγωγών του παγκόσμιου «Νότου», όπως τονίζουν, και ξεκίνησαν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα ενάντια στους τοπικούς μεσάζοντες και τις πολυεθνικές. Ανάμεσα σε άλλα, διαθέτουν καφέ από τους ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς της Τσιάπας στο Μεξικό και τσάι από την Ινδία, το Βιετνάμ και την Ν. Αφρική.
Η απήχηση ωστόσο που αποκτά όλο και περισσότερο προέρχεται από τη σύνδεση με τους ντόπιους παραγωγούς, τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη. Απόκτησαν επαφή με τον Συνεταιρισμό Γυναικών Καράνου «Η Αγρότισσα», που παράγει τοπικά προϊόντα χωρίς χημικά πρόσθετα, συνεργάζονται με άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, προωθώντας “προϊόντα” από τον Κοιν.Σ.Π.Ε. Χανίων, αλλά και με τους έγκλειστους στις Αγροτικές Φυλακές της Αγιάς που φτιάχνουν κεραμικά και άλλα χειροτεχνήματα. Εξάλλου ποικίλες δράσεις αλληλεγγύης οργανώνει και το Κοινωνικό Στέκι: Στηρίζει τα Συσσίτια της Σπλάτζιας για τους αστέγους και οργανώνει συσσίτια κάθε Κυριακή, τα χαριστικά παζάρια είναι καθημερινά, ενώ γίνεται προσπάθεια για την οργάνωση βιβλιοθήκης στις Φυλακές.
Επισκεφθείτε:
* Δημ. Κίνηση "Αλληλεγγύη" (a-po-drasi.gr)
* TerraVerde (terraverdexania.blogspot.com)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου