Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επικίνδυνο ακόμη το Τσέρνομπιλ

Περισσότεροι από 1,5 εκ. άνθρωποι ζουν σε 4.000 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας από την τραγωδία στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ το 1986 στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.
«Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, περισσότερο από ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε ζώνες με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας σε περισσότερες από 4.000 περιοχές» αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.
Σύμφωνα με το υπουργείο, τα μέτρα που έχει λάβει το κράτος έχουν επιτρέψει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση σε πολλές από τις μολυσμένες περιοχές, προσθέτοντας ότι παλαιότερα 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν σε 7.500 περιοχές με υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας.
«Η λήψη μέτρων καθαρισμού επέτρεψε την επανεκμετάλλευση περισσότερων από 840.000 στρεμμάτων μολυσμένη γης» αναφέρει η έκθεση του ρωσικού υπουργείου.
Ο πυρηνικός σταθμός του Τσέρνομπιλ έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2000, όμως η ραγισμένη σαρκοφάγος του που καλύπτει περίπου 200 τόνους ραδιενεργού μάγματος αποτελεί «απειλή για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ευρώπη», σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

ΠΗΓΗ: TVXS
VIDEO: http://www.greektube.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: