Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Superfast και Blue Star με αύξηση στους ναύλους φέρι

Αύξηση της τάξεως του 8% κατά μέσο όρο στους ναύλους επιβατών οικονομικής και διακεκριμένης θέσης από 1η Απριλίου 2011, για τις ακτοπλοϊκές γραμμές του εσωτερικού (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη) ανακοίνωσε χθες ο Ομιλος Attica (Superfast Ferries και Blue Star Ferries).
Παράλληλα, δεσμεύεται για την άμεση και ισόποση μείωση των ναύλων, εάν η κυβέρνηση μειώσει τον ΦΠΑ ή προβεί σε μείωση-κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου, για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των γραμμών Κυκλάδων οι ναύλοι δεν αυξάνονται, ενώ για τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη επανέρχονται στα επίπεδα της 1ης/4/2009 με την κατάργηση των προσφορών.
Φταίει ο ΦΠΑ
«Η τιμολογιακή πολιτική του Ομίλου δεν μεταβλήθηκε από το 2008, πλην των αυξήσεων που οφείλονται στην αύξηση του ΦΠΑ σε μια προσπάθεια τόνωσης της κίνησης και παρά τη διαρκή αυξητική πορεία του κόστους λειτουργίας των πλοίων και κυρίως των τιμών των καυσίμων, οι οποίες είναι 32,78% αυξημένες το 2010 σε σχέση με το 2009. Αντίθετα οι κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου συνεχώς αυξάνονται», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η συνολική επιβάρυνση των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ομιλο Attica, είναι για τους επιβάτες 29,80% (από 25,20% το 2009) και για τα οχήματα 39,04% (από 34,52% το 2009).
200 εκατ. ζημιά
Με βάση πάντως πληροφορίες, παρά την οικονομική κρίση που πλήττει συνταξιούχους και μισθωτούς, αυξήσεις στους ναύλους των επιβατών και των φορτηγών σχεδιάζουν και άλλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, εκπρόσωποι των οποίων υποστηρίζουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού οι ζημιές τους για το 2010 αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης δεν ήταν ενημερωμένος για τις αυξήσεις που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Ομιλος Attica και, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις και ενημέρωση για το θέμα.

ΠΗΓΗ: EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: