Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ανάβει φωτιές η καύση των σκουπιδιών

ΣΤΗ ΒΙΟΞΗΡΑΝΣΗ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ Η ΤΕΦΡΑ ΤΟΥΣ

Με την έγκριση από την Τίνα Μπιρμπίλη της περιβαλλοντικής μελέτης εργοστασίου βιολογικής ξήρανσης απορριμμάτων στη Φυλή, ανοίγει στην ουσία ο δρόμος για την καύση των σκουπιδιών της Αττικής.
6.500 τόνους σκουπιδιών παράγει κάθε μέρα η πρωτεύουσα 6.500 τόνους σκουπιδιών παράγει κάθε μέρα η πρωτεύουσα Με την απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος δεσμεύεται έκταση 66 στρεμμάτων στην τοποθεσία Σκαλιστήρι, όπου ήδη λειτουργεί ο χώρος υγειονομικής ταφής για το σύνολο των 6.000-6.500 τόνων σκουπιδιών που αποτελεί την ημερήσια «παραγωγή» στην πρωτεύουσα.
Το εργοστάσιο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορεί να επεξεργάζεται 2.500 τόνους την ημέρα, περίπου το 20% των παραγόμενων ποσοτήτων. Η διαδικασία περικλείει κινδύνους, γι' αυτό η επεξεργασία των στερεών αποβλήτων στον χώρο αποξήρανσης δεν πρέπει να ξεπερνά τις επτά ημέρες, ενώ θα διατηρείται σταθερή θερμοκρασία και θα λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση των παθογόνων μικροοργανισμών.
Επικίνδυνη τέφρα
Με βάση τη διεθνή εμπειρία, η προβλεπόμενη βιοξήρανση 700.000 τόνων σκουπιδιών τον χρόνο οδηγεί στην παραγωγή σχεδόν 400.000 τόνων του λεγόμενου SRF. Πρόκειται για μίγμα χαρτιού και πλαστικού που αντιμετωπίζεται μόνο με καύση. Η παραγόμενη τέφρα, που για τη συγκεκριμένη ποσότητα υπολογίζεται σε 200.000 τόνους τον χρόνο, περιέχει υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα, γι' αυτό εντάσσεται στα επικίνδυνα απόβλητα και πρέπει να ταφεί σε ειδικούς χώρους και με αυστηρές προδιαγραφές. Παρ' όλα αυτά η διάσταση αυτή απουσιάζει από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου σημειώνεται ότι το δευτερογενές καύσιμο (SRF) μπορεί να αξιοποιηθεί στις τσιμεντοβιομηχανίες, ενώ γίνεται αόριστη αναφορά σε μελλοντική μονάδα παραγωγής ενέργειας σε περιοχή εντός ή εκτός Φυλής, παρ' όλο που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το εργοστάσιο βιοξήρανσης των σκουπιδιών.
Προβλέπει όμως χώρο προσωρινής αποθήκευσης, όπου το δευτερογενές καύσιμο θα αποθηκεύεται προσωρινά σε στεγασμένο χώρο. Ακριβώς λόγω της επικινδυνότητας του υλικού ορίζεται ότι το δάπεδο πρέπει να διαθέτει στεγανότητα, ενώ η αποθήκη θα διαθέτει σύστημα απόσμησης/αποκονίασης.
Με άλλη απόφαση, η υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει τη μελέτη για την κατασκευή δεύτερου εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης σε χώρο 200 στρεμμάτων στην περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 1.500 τόνων σκουπιδιών την ημέρα, που σε ετήσια βάση υπολογίζονται σε 400.000 τόνους.
Με τα δύο αυτά βήματα δημιουργείται ένα τεράστιο εργοτάξιο σκουπιδιών στη Δυτική Αττική και μάλιστα σε απόσταση μόλις 3,7 χλμ. από τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και 2,5 χλμ. από το καταφύγιο άγριας ζωής του όρους Αιγάλεω. Εχει ενδιαφέρον ότι οι αποφάσεις που υπογράφηκαν στις 5 Ιανουαρίου 2011 παραπέμπονται για γνωμοδότηση στο καταργημένο πλέον νομαρχιακό συμβούλιο! *
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
----------------------------------------------------------------------------------
Alea jacta est (Ο κύβος ερρίφθη) -- Δήλωση Ηρώς Διώτη για τη μονάδα βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή

Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την μονάδα βιολογικής ξήρανσης στη Φυλή έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που λέμε ως ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή, η κυβέρνηση μέσα στην κρίση και παρ’ όλα τα απεχθή μέτρα που επέβαλλε στους εργαζόμενους, επιλέγει για την διαχείριση των απορριμμάτων την πιο ακριβή και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία μέθοδο, της καύσης. Μια πανάκριβη μέθοδο που εξυπηρετεί φυσικά τους επιχειρηματίες ενώ στρέφεται κατά των πολιτών και της αυτοδιοίκησης που καλούνται να επωμιστούν νέα οικονομικά βάρη και νέα περιβαλλοντική επιδείνωση.

Η προοπτική της ανακύκλωσης που είναι η πιο φιλική και συμφέρουσα διαχείριση απορριμμάτων «καίγεται» για πάντα στα εργοστάσια καύσης σύμμεικτων αποβλήτων που επιλέγει να προωθήσει η κυβέρνηση ιδιωτικοποιώντας ουσιαστικά τον κλάδο της διαχείρισης τους με επαχθή τρόπο για τους πολίτες και την αυτοδιοίκηση.

Η Φυλή δεν είναι η μόνη τέτοια μονάδα. Παρόμοια, μικρότερης κλίμακας, έχει αδειοδοτηθεί στο Βόλο, για την οποία έχουμε ήδη καταθέσει ερώτηση στη βουλή, και προφανώς έρχονται και οι υπόλοιπες. Την αποτυχημένη πολιτική τους, όλα αυτά τα χρόνια και στον τομέα αυτό, και τα δύο κόμματα εξουσίας προσπαθούν τώρα να την επιλύσουν με την μέθοδο του κατεπείγοντος σε βάρος των κατοίκων, όπως γίνεται στην Κερατέα και αλλού, και σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας. Προφανώς όμως προς όφελος του κέρδους των ιδιωτών.

Απέναντι στην αναλγησία της κυβέρνησης, που αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους, που καταπατάει με κάθε τρόπο τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, που υποκλίνεται στα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών και που αρνείται πεισματικά να σχεδιάσει για την διαχείριση των απορριμμάτων μια λύση που να εξυπηρετεί την κοινωνία και το περιβάλλον, μόνη απάντηση είναι οι κοινωνικοί αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: