Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

1 ΣΤΟΥΣ 10 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ!


ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΕ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΑΓΑΘΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ!
ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΠΩΛΗΣΕΙ ΤΗ ΔΕΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!
Ένας στους δέκα δεν πληρώνει το ρεύμα εμπρόθεσμα, ενώ το 6% των λογαριασμών είναι ανεξόφλητο για τουλάχιστον έξι μήνες, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός.

Η έκταση του φαινομένου αυτού έχει ενταθεί μάλιστα το τελευταίο έτος λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης και των μνημονιακών μέτρων! Συγκεκριμένα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί νοικοκυριών έχουν αυξηθεί κατά 35% και των εμπορικών καταστημάτων κατά 60%.

Μάλιστα, οι γνωμοδοτήσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την τριετία 2011 – 2013, θα δυσχεράνουν έτει περαιτέρω την κατάσταση! Συγκεκριμένα, η ΡΑΕ, έχει εισηγηθεί Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), την αύξηση κατά 50% των τιμολογίων για 4μηνιαίες καταναλώσεις 0-800 κιλοβατώρων, πλήττοντας έτσι ανέργους, συνταξιούχους, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ.
Εν τω μεταξύ, το μέτρο του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, δρα πιο πολύ ως «φύλλο συκής», παρά ένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης, παρέχοντας μικρές μειώσεις σε εξαιρετικά μικρό αριθμό καταναλωτών!

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από μια ενδεχόμενη πώληση της ΔΕΗ. Εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα 14.02 στο Reuters, πως η Κυβέρνηση εμμένει στη στάση της να διατηρήσει το πλειοψηφικό ποσοστό 51% που κατέχει στη ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα όμως, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, στην ίδια συνέντευξή του, δεν αποκλείει την προοπτική ιδιωτικοποίησής της, τονίζοντας όμως πως «μια ενδεχόμενη πώληση (σ.σ. αυτή την περίοδο), θα γίνει σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική, με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής της εταιρείας», λόγω της καθίζησης της μετοχής στο ΧΑΑ.

Υπενθυμίζουμε πως, η Κυβέρνηση ουδέποτε διέψευσε την προοπτική υλοποίησης του εκτεταμένου προγράμματος εκποίησης δημοσίας περιουσίας, ύψους € 50 δις, το οποίο ανακοίνωσε η τρόικα κατά τη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής. Ασχέτως, του γεγονότος πως το ποσό αυτό μοιάζει μάλλον εξωπραγματικό, το σίγουρο είναι πως η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, κάθε άλλο παρά «επιστημονική φαντασία» αποτελεί, ειδικά εφόσον ξεπεραστεί, (χωρίς όμως να είναι και απαραίτητο), ο «σκόπελος» της χαμηλής αποτίμησης...
Φυσικά, μια ιδωτικοποιημένη ΔΕΗ, θα μπορέσει πολύ εύκολα να οδηγήσει την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος σε ένα πρωτοφανές μπαράζ αυξήσεων στα τιμολόγια, καθιστώντας το ηλεκτρικό ρεύμα άπιαστο για ορισμένες εξαθλιωμένες μερίδες του πληθυσμού (μακροχρόνια άνεργοι, μετανάστες χωρίς χαρτιά κλπ)

ΠΗΓΗ: ISKRA

Δεν υπάρχουν σχόλια: