Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Υπερψηφιστήκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Υπερψηφιστήκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Υγεία στη Βουλή συνεχίζεται επί των άρθρων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα.
Η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για «υποχρηματοδότηση» των υπηρεσιών υγείας. «Αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα σχέδιο διαπλοκής του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπου η εμπορευματοποίηση της υγείας θα περάσει με ταχύτατους ρυθμούς. Εκεί κοιτάζει ο σώζων εαυτόν σωθήτω» τόνισε στην ομιλία της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Oι συνθήκες για να περάσει το νομοσχέδιο ευνόησαν τον υπουργό Υγείας, ώστε να ξεγελάσει τον κόσμο. Στο χώρο υπάρχει σήψη και διαφθορά, εμφανίζονται οι γιατροί με την ενοποίηση των κλάδων υγείας, σαν να είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων και καταγγέλλονται ευκολότερα, ασκώντας «συντεχνιακό αγώνα» υπέρ των καλών μισθών ενός μέρους του κλάδου τους. Από τον επόμενο χρόνο ωστόσο, θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη, λόγω των συνεπειών του πλέον αντιδραστικού νομοσχεδίου από την εποχή της μεταπολίτευσης», τόνισε η γγ του ΚΚΕ.
«Τα φαινόμενα διαφθοράς θα πολλαπλασιαστούν, καθώς η σχέση γιατρού και ασθενή, θα είναι με όρους εμπόρου και πελάτη» σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα. «Θα οδηγήσετε τους γιατρούς του ΙΚΑ να τσακώνονται για την πελατεία. Αυξάνετε τον ιδιωτικό ανταγωνισμό με τον χειρότερο τρόπο. Ο γιατρός πλήρους απασχόλησης δεν θα ενδιαφερθεί για την πελατεία. Πάμε για εξατομικευμένες παροχές υγείας και ο καθένας θα απολαμβάνει παροχές, ανάλογα με το τι έχει στην τσέπη του» προειδοποίησε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει απ’ τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας», καθώς στο όνομα της πάταξης της διαφθοράς, οι πόροι για τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, χρηματοδοτούνται με 0,6% του ΑΕΠ, «όταν μόνο το ΙΚΑ έπαιρνε 1%».
«Η αναταραχή στους γιατρούς έχει προκληθεί δίκαια, λόγω των πολλών ασαφειών του νομοσχεδίου, που καλύπτουν τις αξιώσεις του Μνημονίου να ευθυγραμμιστούν οι νέες συμβάσεις των ιατρών με αυτές του ΟΑΕΕ, ασκώντας πίεση και σ’ αυτούς που ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Επίσης ο Αλέξης Τσίπας επισήμανε και στηλίτευσε την παραχώρηση, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, σε ιδιώτες του υπό ίδρυση φορέα ελέγχου των προμηθειών και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την μάχη της «ενάντια στις συντεχνίες».
«Κατηγορείτε τους ναυτεργάτες για την πτώση του τουρισμού, τους υπαλλήλους του δημοσίου για το χρέος και την διαφθορά, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους για το ύψος των μισθών, τους αυτοκινητιστές για τα ελλείμματα και το κυκλοφοριακό χάος, τους γιατρούς για το σύστημα υγείας και το ασφαλιστικό, τους κατοίκους της Κερατέας που τους έχετε περικυκλωμένους από δυνάμεις ασφαλείας, μην τυχόν και δεν προχωρήσει το ΧΥΤΑ και τους ονομάζετε τρομοκράτες, χουλιγκάνους, αναρχικούς. Όλη η κοινωνία αναρχικοί είναι; Υποκινούμενοι απ’ το ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για αναντιστοιχία μεταξύ των υπουργικών εξαγγελιών και του νομοσχεδίου έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος. «Γιατί όλα αυτά που έχετε πει προφορικά στις τηλεοράσεις, δεν τα περιλάβατε στο σχέδιο νόμου; Θέλετε να συζητήσουμε για τις θεωρητικές δεσμεύσεις καθενός από μας; Δεν έχει αξία στην πρακτική πολιτική» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
«Πόσοι είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; Δεν υπάρχουν μέσα. Κι αν είναι οι του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, να μας εξηγήσετε πώς είναι δυνατόν υπερδιπλάσιο αριθμό γιατρών θα τον χωρέσετε στα μισά χρήματα; Όταν το αποδείξετε αυτό θα σας χειροκροτήσετε. Αν δεν μπορείτε, κινδυνεύετε να μοιράσετε ψεύτικες ελπίδες στον λαό και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κινδυνεύετε να συλληφθείτε ψευδόμενος», σημείωσε ο Κώστας Μαρκόπουλος
«Ποιες είναι οι ειδικότητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη; Δεν είναι στο σχέδιο νόμου. Τι ρόλο θα παίξουν οι αγροτικοί γιατροί; Τα κέντρα υγείας θα έχουν ρόλο; Θα υπάρξει συμμετοχή των ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων; Τίποτα απ’ αυτά δεν υπάρχει. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουμε 0,7% του ΑΕΠ και μια επικεφαλίδα. Δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή για 80 προεδρικά διατάγματα, δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση. Κινδυνεύετε με αυτό που εσείς πιστεύετε ότι είναι το οραματικό, να χαρακτηριστείτε ως εκθεμελιωτής του κοινωνικού κράτους», κατέληξε.
Με σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, υποστήριξε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα χρηματοδοτείται μεν από το κράτος με 0,6% του ΑΕΠ (1,3 δισ ευρώ), αλλά ταυτοχρόνως θα τροφοδοτείται και με τις εισφορές των εργαζομένων (2,55% του ημερομισθίου) και των εργοδοτών (5,1% αντίστοιχα), ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και το ελληνικό Δημόσιο. «Αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Ο ΟΠΑΔ ήταν ο πρώτος που εισφοροδιέφευγε. Τώρα το Δημόσιο καταβάλλει εισφορές με βάση τις αποδοχές του εργαζομένου και το σύστημα μαζεύεται, μπορεί να περπατήσει» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Επιπλέον, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μανώλης Μπεντενιώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαίο και αναπότρεπτο», καθώς «το ΕΣΥ είναι σε κρίση και οι χρήστες του το εγκαταλείπουν».
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και απέρριψε τους ισχυρισμούς της. «Οι μαστογράφοι στα ιδιωτικά νοσοκομεία, είναι πενταπλάσιοι απ’ αυτούς που υπάρχουν στα δημόσια. Οι αξονικοί και μαγνητικοί τομογράφοι είναι πολλαπλάσιοι. Και μόνον απ’ αυτό το παράδειγμα, φαίνεται πολύ καθαρά πως οι ιδιώτες θα συνεχίσουν να αλωνίζουν αφού αυτούς στηρίζετε» τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο Αστέριος Ροντούλης, εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, εμφανίστηκε σύμφωνος με τις «εξυγιαντικές τομές» αλλά υπογράμμισε την ανάγκη διευκρίνισης των αδιευκρίνιστων πτυχών της πολιτικής που υλοποιείται με το νομοσχέδιο, προκειμένου να καμφθούν οι αντιθέσεις των υγειονομικών και των φαρμακοποιών που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.
«Με μειωμένους πόρους δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Θα οδηγηθεί στην υποθήκευσή του στις τράπεζες. Με μαθηματική ακρίβεια εκεί οδηγούμαστε» τόνισε, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Παναγιώτης Λαφαζάνης.


ΠΗΓΗ:TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: