Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Φόβοι για εκτίναξη της ανεργίας στο 16,5% μέσα στο έτος

Παναγόπουλος Θάνος
«Σοκάρουν» οι εφιαλτικές προβλέψεις για εκτόξευση της ανεργίας ακόμη και στο 16,5% εφέτος και για τον κίνδυνο να συνεχίσει να καλπάζει ώς το 2014. Αυτές διατυπώθηκαν στη χθεσινή ημερίδα του υπουργείου Οικονομικών με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής. Από την ημερίδα, εκτός από τις ζοφερές αυτές προβλέψεις, αφενός προέκυψε και η είδηση για περικοπή κοινωνικών επιδομάτων, αφετέρου διατυπώθηκαν και ακραίες νεοφιλελεύθερες προτάσεις, όπως π.χ. να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις τύπου COSCO αν ο συνδικαλιστικός κόσμος αντιδρά στις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε, στην ημερίδα, στην ανάγκη για «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη» προαναγγέλλοντας νέες περικοπές εισοδημάτων μέσω της μείωσης ή και κατάργησης των κοινωνικών επιδομάτων. Όσα επιδόματα παραμείνουν, θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, με «αφετηρία» το όριο της φτώχειας, το οποίο προσδιορίζεται κοντά στις 6.500 ευρώ.
Τον στόχο του Μνημονίου για περιορισμό της ύφεσης στο 2ο εξάμηνο του 2011 και μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2012 παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων Γ. Ζανιάς εκτιμώντας ότι μετά από το 2012 η ελληνική οικονομία θα «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%. Ο Γ. Ζανιάς εστίασε και στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο είπε ότι αρχίζει να αποκλιμακώνεται από το 2014.
Ο οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Ελλάδος, Ι. Σαμπεθάι, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται το 2011 και θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%. Ανέφερε όμως ότι εάν συνεχισθούν οι τάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2010 όσον αγορά την εξέλιξη της ανεργίας και της απασχόλησης, με βάση υπολογισμούς η ανεργία μπορεί να φθάσει και το 16,5%, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία του ότι δεν θα συμβεί αυτό.
Η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο όπως υποστηρίζεται από τη Ν.Δ. διότι θα οδηγήσει σε ύφεση της τάξης του 10%, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης. «Εάν προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αντί να λυθούν προβλήματα θα δημιουργηθούν και νέα”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Μιλώντας στην ημερίδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γ. Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι σε ορισμένους τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, οι αλλαγές πρέπει να είναι αποφασιστικές και να μην σταματούν από τον φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών. Για παράδειγμα, η λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO αύξησε ήδη σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα του λιμανιού προς όφελος της εθνικής οικονομίας», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξεφύγουμε από τους στόχους που έχουν τεθεί ούτε για μια χρονιά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογίας) ήταν εύκολο να υλοποιηθούν σε σύγκριση με τα μέτρα που έπονται. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011 θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία και δύσκολα, διότι είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Ο οικονομικός αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι αγορές (όσον αφορά τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου) υπεραντιδρούν και ψάχνουν να βρουν ρίσκα εκεί που δεν υπάρχουν. Έχουμε ακόμη μαραθώνιο μπροστά μας προκειμένου να χτίσουμε την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Σταθάκης επεσήμανε μία πτυχή που «ξεχνούν» όσοι μιλάνε για τη φοροδιαφυγή, το ότι στην Ελλάδα δημιουργούνται φορολογικά συστήματα που να διασφαλίζουν τη νόμιμη φοροδιαφυγή. Ως παραδείγματα της πολυνομίας που εξυπηρετεί την παροχή ασυλίας στις ευκατάστατες ομάδες, ανέφερε τους διαφορετικούς τρόπους φορολόγησης σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων (λ.χ. κατασκευαστικές, βιομηχανίες, κ.λπ.) και ελευθέρων επαγγελματιών (π.χ. ταξί, φορτηγά, βενζινοπώλες, μηχανικοί, κ.λπ.). Μάλιστα, σχολίασε ότι το φορολογικό σύστημα που έχουμε σήμερα είναι εξέλιξη αυτού που ίσχυε το 1950. Υπενθύμισε ότι φτάσαμε στο Μνημόνιο έχοντας προηγουμένως γνωρίσει μακρά σειρά σταθεροποιητικών προγραμμάτων, όπως των περιόδων 1985 - 1989, 1990 - 1993, 1996 - 2000, 2003 - 2007 και απάντησε σε όσους δογματικά επιτίθενται στον Δημόσιο τομέα πως χάρη σε αυτόν η Ελλάδα, κατάφερε να γίνει «ευρωπαϊκή» χώρα και ζήτησε να μπει μια «κόκκινη γραμμή» στο όριο των δαπανών υπογραμμίζοντας πως, με εξαίρεση τις δαπάνες για Υγεία και Παιδεία που στην Ελλάδα είναι μικρότερες της παλαιάς Ευρώπης των 15 ή τις αμυντικές που είναι μεγαλύτερες, κινούνται περίπου στα ίδια ποσοστά, με τη μείωσή τους να ισούται ποσοστιαία με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: