Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Εντείνεται ο προβληματισμός για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ

Την ώρα που η Ιαπωνία αγωνίζεται να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειες να αποτιμήσουν τα επίπεδα πυρηνικής ασφάλειας στις χώρες τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε «τεστ» αντοχής σε όλες τις μονάδες. Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία και στην Ελλάδα μετά την αμετακίνητη θέση της Τουρκίας αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Η αυξανόμενη ανησυχία οδήγησε σήμερα την ΕΕ να κάνει συστάσεις στα κράτη ώστε να διενεργούν ελέγχους για ραδιενέργεια στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία. «Σύσταση εκδόθηκε μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF)» δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος αρμόδιος για θέματα υγείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Φρεντερίκ Βενσάν. Στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται επίπεδα υψηλότερα των επιτρεπόμενων ορίων ραδιενεργού μόλυνσης, είναι υποχρεωμένα να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι έλεγχοι αυτοί πάντως αφορούν ελάχιστες ποσότητες προϊόντων» διευκρίνισε ο Φρεντερίκ Βενσάν, τονίζοντας ότι η ΕΕ είχε εισάγει 9.000 τόνους φρούτων και λαχανικών από την Ιαπωνία το 2010, ενώ μικρές είναι και οι εισαγωγές στα προϊόντα αλιείας.
Επιπλέον πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμβούλευσαν σήμερα τους υπηκόους τους να φύγουν από την Ιαπωνία, ή τουλάχιστον από τις περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες λόγω του κινδύνου μίας επικείμενης πυρηνικής καταστροφής, έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι. Αντίστοιχη έκκληση έκανε και η ελληνική πρεσβεία στο Τόκιο. Με ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε, καλεί τους Έλληνες που ζουν στην πρωτεύουσα είτε να επιστρέψουν στην Ελλάδα είτε να απομακρυνθούν σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ νοτιότερα. «Έχουμε προχωρήσει σε κρατήσεις εισιτηρίων για όσους Έλληνες επιθυμούν να φύγουν από την Ιαπωνία» επισήμανε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γ. Δελαβέκουρας καλώντας όσους Έλληνες θέλουν να απομακρυνθούν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία του Τόκιο.
Διεθνή ερωτηματικά για την πυρηνική ενέργεια
«Η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία αυξάνει τα ερωτήματα σχετικά με την χρήση της πυρηνικής ενέργειας στις ΗΠΑ» υποστήριξε σε σημερινές της δηλώσεις η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. «Αυτά που συνέβησαν στην Ιαπωνία αυξάνουν τα ερωτήματα σχετικά με το κόστος και τους κινδύνους που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια, αλλά θα πρέπει να απαντήσουμε σ αυτά, με δεδομένο ότι λαμβάνουμε το 20% της ενέργειάς μας αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ από την πυρηνική ενέργεια" επισήμανε η Κλίντον σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
Παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να αντλήσουν τα πρώτα μαθήματα από το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία. «Οι υπουργοί θα συναντηθούν την προσεχή Δευτέρα για να συζητήσουν τα μαθήματα που πρέπει να πάρουμε όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας και την απάντηση που πρέπει να δώσουν στο θέμα αυτό» δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την Τρίτη την άμεση αναστολή της λειτουργίας, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, επτά αντιδραστήρων που τέθηκαν σε λειτουργία πριν το 1980. Παράλληλα, τη Δευτέρα, ανέστειλε μέχρι νεωτέρας την απόφαση του κυβερνητικού συνασπισμού να επιτραπεί η παράταση λειτουργίας παλαιότερων αντιδραστήρων. Την διαδικασία έγκρισης για τρεις καινούργιους πυρηνικούς σταθμούς με στόχο την επανεξέταση των προτύπων ασφάλειας ανέστειλε και η υπουργός Ενέργειας της Ελβετίας Ντόρις Λόιταρντ ενώ το ενδεχόμενο να παγώσει το πυρηνικό πρόγραμμα στο Μπάλωνε άφησε χθες ανοιχτό ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράιτσο Τράικοφ.
Σε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας που αναμένεται να αυξήσουν το λογαριασμό ενός σχεδιαζόμενου καινούργιου πυρηνικού σταθμού θα προχωρήσει η Λιθουανία σύμφωνα με δηλώσεις συμβούλου της Προέδρου Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων στη Φινλανδία Μάουρι Πεκάρινεν δήλωσε ότι το Ελσίνκι θα επανεξετάσει την ασφάλεια όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, δημοσιεύματα φέρουν τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να επαινεί, χθες, την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη χώρα του, η παραγωγή των οποίων καλύπτει περίπου το 80% των ενεργειακών αναγκών της Γαλλίας. Το περασμένο Σάββατο, γαλλικές περιβαλλοντικές οργανώσεις απηύθυναν έκκληση να απεξαρτηθεί η Γαλλία από την πυρηνική ενέργεια, μιας και η διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία απέδειξε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε αυτήν την ενεργειακή τεχνολογία. Από την πλευρά της η Ιταλία, η μοναδική από τις χώρες της G8 χωρίς πυρηνικές εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, κατέστησε σαφές ότι θα εμμείνει στα σχέδια της να εγκαταστήσει τους πρώτους πυρηνικούς αντιδραστήρες της.
Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι το Άμστερνταμ θα συνεχίσει να υλοποιεί τα σχέδια να κατασκευάσει τη δεύτερη πυρηνική μονάδα στη χώρα και διευκρίνισε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κατά πόσον οι εξελίξεις στην Ιαπωνία θα παρατείνουν τη διαδικασία αδειοδότησης. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τασκ δήλωσε ότι η χώρα του εμμένει στα σχέδιά της να κατασκευάσει, το 2020, το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο. «Τα εργοστάσιά μας θα κατασκευαστούν με πρόβλεψη για μέγιστη ασφάλεια, ακόμη και για τις περιπτώσεις τέτοιων σεναρίων, αλλά ας είμαστε σοβαροί, η Πολωνία δεν είναι σεισμογενής χώρα» τόνισε.
Αμετακίνητη η Τουρκία για το πυρηνικό της πρόγραμμα
Αμετακίνητη εν τω μεταξύ, εμφανίζεται η Τουρκία αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επαναβεβαιώνει χθες ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει και επισήμως το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ακουγιού, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε πολύ πιο έντονα την ανάγκη να επανεξεταστούν οι όροι ασφάλειας μετά τις αντιδράσεις στις προηγούμενες δηλώσεις του. Δεν άφησε πάντως καμιά αμφιβολία ότι το έργο του Ακουγιού θα πραγματοποιηθεί πράγμα που ανησυχεί την Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι Άγκυρα και Μόσχα συμφώνησαν οριστικά τον περασμένο Μάιο για την κατασκευή αντιδραστήρα που προορίζεται για το εργοστάσιο του Ακουγιού, στη νότια Τουρκία και τα μεσογειακά παράλια απέναντι από την Κύπρο. Η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμικότητά της. Το 1998, 140 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισχυρό σεισμό στα Άδανα, κοντά στο σημείο όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθεί το εργοστάσιο.
Σε «πυρηνικό κλοιό» η Ελλάδα
Εκτός από την γείτονα Τουρκία, σχέδια για πυρηνικές εγκαταστάσεις έχουν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, ενώ πυρηνικά εργοστάσια λειτουργούν ήδη σε Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες Βαλκανικές χώρες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις ότι η μη χρήση πυρηνικής ενέργειας ήταν επιλογή της Ελλάδας ενώ αναφορικά με τη λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων σε γειτονικές χώρες υποστήριξε πως το θέμα εξετάζεται στο πλαίσιο της ΕΕ, όπου έχουν ενεργοποιηθεί διαδικασίες προκειμένου «να γίνει πολύ προσεκτική αποτίμηση της λειτουργίας τους».
«Η κρίση στην Ιαπωνία μιλά από μόνη της», υπογράμμισε ο κ. Δελαβέκουρας και πρόσθεσε πως «η στάση της Ελλάδας είναι να τηρούνται πολύ αυστηρά οι προδιαγραφές, να ασκείται ενδελεχής έλεγχος και να αντιμετωπίζεται το θέμα της πυρηνικής ενέργειας με ιδιαίτερη περίσκεψη».
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να ελεγχθούν οι εγκαταστάσεις όλων των πυρηνικών εργοστασίων της ΕΕ και υπογράμμισε την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μην πάει σε χρήση πυρηνικής ενέργειας. Πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη όπου υπάρχουν πολλά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας πρέπει να γίνει στρες τεστ για τα πυρηνικά εργοστάσια και η Ελλάδα, όπως ανέφερε, θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη και στη γειτονιά μας.

ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: