Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Πόσο ασήμαντη η ανθρώπινη ζωή;

Του Σοφιανού Χρυσοστομίδη

ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ σήμερα (Παρασκευή) κι εγώ θυμάμαι, πάντα, τους στίχους του ποιητή: "Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί / όπου και να θολώνει ο νους σας / μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό / και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη". Αλλά η χθεσινή μέρα έχει άλλους τίτλους: "Τα δίνουν όλα στις τράπεζες. Στα 108 δισ. ευρώ το συνολικό 'πακέτο σωτηρίας', όσο περίπου το δάνειο που πήρε η χώρα από την τρόικα ". Και η ανεργία; Εφιαλτική η πορεία της. Μελέτη της ΓΣΕΕ ανεβάζει την έκρηξή της στο 22% μέχρι τέλος του έτους.

ΚΑΤΑ ΤΑ άλλα, αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω Πορτογαλίας (λες και δεν μας έφτανε η δική μας λιτότητα) και κατέρρευσε η κυβέρνηση Σόκρατες. Η πορτογαλική αντιπολίτευση καταψήφισε το νέο πακέτο λιτότητας, η πορτογαλική αβεβαιότητα οδηγεί σε διεύρυνση των spread, ενώ, ως πρωθυπουργός, ο Ζοζέ Σόκρατες, προσπάθησε να επιβάλει μεταρρυθμίσεις στον υπερτροφικό δημόσιο τομέα. Πιο επιτυχημένες πρέπει να θεωρηθούν οι προσπάθειές του για εκσυγχρονισμό της απαρχαιωμένης οικογενειακής νομοθεσίας, που οδήγησαν στην αποποινικοποίηση της άμβλωσης και στη νομιμοποίηση των γάμων ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

ΞΕΧΑΣΑΜΕ, βέβαια, ότι, σαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, εκδίδουν ανακοινώσεις για να χαιρετίσουν την επέτειο της εθνικής γιορτής. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σαν τι, τάχα, θα μπορούσε να πει; Θα τον ήθελα να προτείνει μέτρα αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών ή νέες σχέσεις με την Τουρκία. Όμως, ζήτησε κάτι άλλο: Κάλεσε την Τουρκία "να καταλάβει πως δεν ζει μόνη (στον κόσμο), αλλά συνυπάρχει σε ένα διεθνές περιβάλλον, με συγκεκριμένους κανόνες και όρια ". Συνεπώς, χαρακτήρισε "παράλογη" την επιμονή της Τουρκίας να χτίσει πυρηνικό εργοστάσιο σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, "θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τον ελληνικό χώρο, όσο και την ασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής". Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκλεισε την ομιλία του με την τραγωδία που βιώνει σήμερα η Ιαπωνία, που μας θυμίζει "τη φθαρτότητα της ύλης και την ασημαντότητα της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην απολυτότητα της φύσης ".

Η "ΦΘΑΡΤΟΤΗΤΑ" της ύλης δεν είναι σχήμα λόγου, "Τρόμος στο Τόκιο, η ραδιενέργεια χτύπησε το δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύουσας". Και ακολουθούν λεπτομέρειες: "Εντείνονται οι φόβοι για το εύρος της μόλυνσης που έχει προκαλέσει η ραδιενέργεια στην Ιαπωνία... Οι αρχές της χώρας απαγόρευσαν (χθες) την κατανάλωση γάλακτος και πράσινων λαχανικών από τις περιφέρειες της Φουκουσίμα και του Ιμπαράκι, ενώ ανακοίνωσαν ότι το νερό στο Τόκιο είναι ακατάλληλο για τα βρέφη"... Το κλίμα ανησυχίας άρχισε να επεκτείνεται και στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτικών προϊόντων και θαλασσινών που προέρχονται από τέσσερις περιοχές της Ιαπωνίας, ενώ, στην Ευρώπη, η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει "συστηματικό έλεγχο στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων, στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, κι ενώ στη Λιβύη καταλήγουν σε "επιτροπή", αντί "στρατηγείου" (τι γυρεύει η Ελλάδα σ' έναν πόλεμο όπου δεν έχει καθορισθεί ποιος έχει το "πάνω χέρι"...), ο Οργανισμός Προστασίας της Κληρονομιάς των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβασθούν τα μνημεία της Λιβύης. Ο Οργανισμός του ΟΗΕ ανησυχεί, ειδικότερα, για τα μνημεία που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη, όπως τα ρωμαϊκά ερείπια στη Μεγάλη Λέπτιδα και τη φοινικική αγορά, στη Σαμπράθα. Σε κίνδυνο βρίσκεται επίσης και η Κυρήνη, παλιά ελληνική αποικία, κοντά στη Βεγγάζη, που, κάποτε, δώρισε η βασίλισσα Κλεοπάτρα στον Ρωμαίο στρατηγό Αντώνιο.

ΚΙ ΕΝΩ οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η αεροπορία του Καντάφι έγινε ήδη "παρελθόν" (ο ίδιος διακηρύσσει ότι "στο τέλος θα νικήσουμε"), η Συρία και η Υεμένη, μετά την Τυνησία και την Αίγυπτο, επανέρχονται, για να θυμίσουν ότι η αναταραχή στην περιοχή καλά κρατεί. Το κοινοβούλιο της Υεμένης, με ανακοίνωσή του, ψήφισε νόμο για την επιβολή κατάστασης "εκτάκτου ανάγκης", η οποοία εκκρεμεί από τις 18 Μαρτίου, όταν 52 διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από αστυνομικά πυρά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σάλεχ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές, πρότεινε εκλογές έως το τέλος του 2011...

Από την άλλη, 15 Σύροι έχασαν τη ζωή τους από την επιδρομή των δυνάμεων ασφαλείας, στο τζαμί Αλ Ομάρι, στην πόλη Ντεράα, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Η συγκεκριμένη πόλη είναι, από την περασμένη Παρασκευή, στο επίκεντρο των διαδηλώσεων αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν -- ζητούν -- την απομάκρυνση του προέδρου, πολιτικές ελευθερίες και πάταξη της διαφθοράς σε μια χώρα που, από το 1963, βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πάντως, ως προς την Υεμένη, το πρόβλημα είναι ότι ο πρόεδρος Άλι Αμπντάλα Σάλεχ δεν πρόκειται να παραμείνει στην εξουσία. Το πιθανότερο είναι ότι ο στρατός θα τον διαδεχθεί, κατά το πρότυπο της Αιγύπτου. Ως προς τον πρόεδρο της Συρίας, ο φακός δεν λέει ψέματα. Για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν ελικόπτερα ν' ανοίγουν πυρ κατά διαδηλωτών. Κατά τα άλλα, όλοι περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το "τέλος" του Καντάφι και "τι τέξεται η επιούσα" στην Υεμένη, τη Συρία, την Ιορδανία, το Αλγέρι... Χρειάζεται να συνεχίσω;

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: