Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Xάος έφερε ο Καλλικράτης

Αποκλειστικά και μόνον τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του Μνημονίου στο πλαίσιο του σκληρού αντιλαϊκού προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την τρόικα των δανειστών, υπηρετεί ο “Καλλικράτης”, επισημαίνουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία των Μηχανικών του Δημοσίου, η ΠΟΕ - ΟΤΑ και ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής. Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του διαπιστώνουν τα εξής :
- Χάος στις υπηρεσίες, με δυσμενείς συνέπειες στους εργαζόμενους και στους συναλλασσόμενους πολίτες και εν τέλει στην εθνική οικονομία εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης.
- Δραματική μείωση των οργανικών θέσεων με παράλληλη αύξηση των προσωποπαγών, που σε συνδυασμό με τις βίαιες μετατάξεις αλλάζουν προσωπικούς και οικογενειακούς σχεδιασμούς, δημιουργούν τεράστια προβλήματα και διαμορφώνουν ένα τοπίο εργασιακής ανασφάλειας για πιθανές απολύσεις στο μέλλον.
- Επιδείνωση της κατάστασης σε ήδη αποψιλωμένες υπηρεσίες, που, σε συνδυασμό με τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων και το πάγωμα των προσλήψεων, έχουν αποτέλεσμα την πλήρη αδυναμία υλοποίησης έργου.
- Παραπέρα μείωση των αποδοχών για όσους μετατάχθηκαν υποχρεωτικά σε φορείς με μικρότερες αποδοχές. Παρά τα όσα προέβλεπε ο νόμος του “Καλλικράτη” για διατήρηση των αποδοχών, η κυβέρνηση το αναίρεσε με νομοθετική ρύθμιση.
- Μεταφορά πλήθους αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης προς τους νέους φορείς χωρίς αντίστοιχη μεταφορά πόρων, με συνέπεια, ουσιαστικά, την κατάργηση συγκεκριμένων παροχών προς τους πολίτες, ή μέσα από εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις την παροχή τους με επιβάρυνση του κόστους.
Όσον αφορά τους Οργανισμούς αιρετών και αποκεντρωμένων περιφερειών, έχουν επιφέρει οργανωτικό χάος. Οι συντάκτες τους φαίνεται να αγνοούν πλήρως τα διαφορετικά μεγέθη, προσανατολισμούς, ανάγκες, διαφορετικές αναπτυξιακές δυνατότητες, δημιουργώντας σχεδόν πανομοιότυπα Π.Δ., καταλήγει η ανακοίνωση, παραθέτοντας το εξής παράδειγμα: Οι συνθήκες της περιφέρειας Θράκης σε σχέση με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες των νησιωτικών περιοχών.

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: