Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Νέα προειδοποίηση για τις χωματερές από τον επίτροπο Περιβάλλοντος

Εάν η Ελλάδα δε τηρήσει τη δέσμευσή της κλείσει τις χωματερές και να τις αποκαταστήσει όλες μέχρι τα μέσα του 2012, δεν θα αποφύγει το ενδεχόμενο προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλώνει στην «Καθημερινή» ο επίτροπος για το Περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση της χώρας λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αποκλείει επίσης κάθε ενδεχόμενο παρέμβασης των Βρυξελλών στην υπόθεση της Κερατέας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεων θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
«Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εναρμονιστεί πλήρως με τη νομοθεσία για τους χώρους απόθεσης απορριμμάτων. Θυμίζω ότι για τον λόγο αυτό καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο το 2005, ενώ κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας υποσχέθηκε ότι θα είχε αντιμετωπίσει επαρκώς το πρόβλημα των παράνομων χωματερών έως το 2008. Η προθεσμία αυτή δεν τηρήθηκε και η Επιτροπή ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας, για να εξασφαλίσει ότι θα τηρήσει την απόφαση του Δικαστηρίου. Τον Δεκέμβριο του 2010 η Ελλάδα παρείχε στην Κομισιόν ένα χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο όλες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν έως τον Ιούνιο του 2011 και θα αποκατασταθούν έως τα μέσα του 2012. Αποφασίστηκε επίσης οι ελληνικές αρχές να δίνουν αναφορά για το θέμα σε μηνιαία βάση. Κατά την επίσκεψή μου στην Αθήνα την προπερασμένη εβδομάδα, ενημερώθηκα για τις εξελίξεις: 109 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν και 569 χρήζουν αποκατάστασης. Η πρόοδος είναι σημαντική, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, που μπορεί να περιλαμβάνουν και την επιβολή προστίμων. Ειλικρινά εύχομαι να μη χρειαστεί! Πάντως η Επιτροπή τηρεί απαρέγκλιτα την αρχή της ισότητας ανάμεσα στα κράτη- μέλη και με την έννοια αυτή η Ελλάδα δεν θα τύχει διαφορετικής αντιμετώπισης (σ.σ. λόγω της οικονομικής συγκυρίας)», δηλώνει ο Γιάνες Ποτότσνικ.
Για την υπόθεση της Κερατέας, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισημαίνει πως «η περιοχή εντοπίστηκε από τις ελληνικές αρχές ως η πιο κατάλληλη, στη βάση αξιόπιστων επιστημονικών στοιχείων. Ολες οι μελέτες εδώ και χρόνια συμπέραναν ότι η περιοχή είναι κατάλληλη. Το γεγονός ότι μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι αντίθετο στο έργο δεν συνιστά παραβίαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς η διαδικασία διαβούλευσης έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στα κράτη-μέλη. Παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο αν οι εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων δεν λειτουργήσουν σύμφωνα με τους περιορισμούς της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας».


ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: