Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Πρόσθετα σκληρά μέτρα 7 δισ. απαιτεί η Τρόικα


Καθολική πώληση ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να δώσει το νέο δάνειο ύψους 50-60 δισ. στην Ελλάδα, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της με τους επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών. Νέα αυστηρά μέτρα ύψους 7 δισ. και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ζητά η Ευρώπη, τόσο με τη δημοσιοποίηση της εαρινής της έκθεσης, όσο και με τα λεγόμενα του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, Ολι Ρεν, και στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, που ανακοινώθηκαν εχθές, αν η κυβέρνηση δεν λάβει νέα μέτρα, τότε το έλλειμμα του 2011 θα διαμορφωθεί στο 9,5% του ΑΕΠ (10,5% του ΑΕΠ έκλεισε πέρυσι), έναντι του στόχου για μείωσή του στο 7,5% του ΑΕΠ. Πρόκειται ουσιαστικά για απόκλιση της τάξεως των 5 δισ. ευρώ, καθώς οι εν λόγω προβλέψεις έγιναν βάσει των στοιχείων που είχε στη διάθεσή της η Κομισιόν στις αρχές Μαΐου. Έπειτα όμως από τους ελέγχους που έκανε το τελευταίο δεκαήμερο, εκτιμάται ότι το μέγεθος της απόκλισης έχει φτάσει στα 7 δισ. ευρώ για φέτος.

Στο πλαίσιο των αποκλίσεων από τους όρους του Μνημονίου που διαπιστώνει η Τρόικα, «φουσκώνουν» τα μέτρα, αναφέρει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου, 14 Μαϊου.

Έτσι, ανάμεσα στα μέτρα που συζητούνται είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, η επιβολή έκτακτου φόρου σε όσους πιάνονται στο «πόθεν έσχες», το κόψιμο των επικουρικών συντάξεων σε όλα τα προβληματικά Ταμεία, καθώς και η σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου με έμφαση στην κατάργηση -συγχώνευση φορέων.

Επιπλέον, τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν άνευ όρων, ουσιαστικά, παράδοση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα, απαιτούν διεύρυνση του πακέτου της δημόσιας περιουσίας με την ένταξη όχι μόνο του συνόλου των δημόσιων επιχειρήσεων και των ακινήτων, αλλά και άνευ όρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Τρόικας, το πακέτο των εισπράξεων από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να αυξηθεί πέραν των 50 δισ. ευρώ, καθώς η συνολική αξία της υπολογίζεται σε πάνω από 280 δισ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει και προτάσεις για καθολική πώληση επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ. Η ελληνική πλευρά ωστόσο, φέρεται να επιμένει στη διατήρηση τουλάχιστον ενός ελάχιστου ποσοστού 5%, που θα δίνει στο κράτος το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά τη λήψη των αποφάσεων κάθε επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Τα Νέα, μεταξύ των μέτρων που έχει βάλει ξανά στο τραπέζι η τρόικα είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ όπως αναφέρει το «Έθνος», η τρόικα ζήτησε από την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, να μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού, της υγείας και της πρόνοιας που σήμερα φτάνει τα 56 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα ζητούν νέο ασφαλιστικό, κόψιμο επικουρικών συντάξεων και βαρέων-ανθυγιεινών, επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις και μείωση του όγκου της υγείας.

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τρόικας και κυβέρνησης αναμένεται να συνοδευτεί από την έγκριση και εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ, καθώς και την περαιτέρω δανειακή «διευκόλυνση» με 50-60 δισ. ευρώ κατά την διετία 2012 -2013. Η έγκριση μάλιστα της πέμπτης δόσης φαίνεται πως χρησιμοποιείται από την Τρόικα ως απειλή προκειμένου να πιέσει τους συνομιλητές της, καθώς απειλούν με μηνιαία καθυστέρηση.

Σημειώνεται ότι το νέο δάνειο, θα συνοδεύεται και από νέο Μνημόνιο με σκληρότερους όρους, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης για την αποπληρωμή αλλά και για την επίτευξη των στόχων.

Οι συναντήσεις πάντως μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικας και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Άλλωστε, τη Δευτέρα 16 Μαϊου, ο υπ. Οικονομικών θα μεταβεί στο Eurogroup και στόχος είναι να επιτευχθεί μία κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα για τα νέα μέτρα, ώστε να τα παρουσιάσει στους ομολόγους του.


ΠΗΓΗ: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια: