Γράφει ο Κώστας Ιωάννου
Όσο στοίχισε η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης, είναι η σημερινή τιμή της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Το 25% από το 61% που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο (και είναι το όριο που μπορεί να πουλήσει) της εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρίας, θα μπορούσε να αποφέρει σήμερα περίπου, 100εκ ευρώ στο κρατικό ταμείο. Άλλο ένα 10% της εταιρίας θα περάσει στα χέρια ιδιωτών με την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής τράπεζας στην οποία ανήκει αυτό το ποσοστό.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ανέρχεται στα 550εκ ευρώ, ποσό που είναι αρκετά κατώτερο της πραγματικής αξίας, ειδικά αν υπολογιστεί η αναγκαιότητα του νερού. Το νερό πλέον και με κυβερνητική απόφαση ΔΕΝ αποτελεί κοινωνικό αγαθό, αλλά φυσικό, εμπορεύσιμο πόρο, όπως πχ ο βωξίτης. Στην πραγματικότητα, δεν είναι το νερό που πωλείται, αφού οι ταμιευτήρες ανήκουν στην ΕΥΔΑΠ ωστόσο τα διυλιστήρια και μέρος του δικτύου διανομής είναι περιουσία της προς εκποίηση, ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Με απλά λόγια τα συστήματα καθαρισμού και η μεταφορά του νερού στα σπίτια (Αθηνών & Θεσ/κης), θα περάσουν στους ιδιώτες.
Η κυβέρνηση φαίνεται να …λυπάται για την επικείμενη πώληση της εταιρίας. Η λύπη της βέβαια, έχει να κάνει με την τιμή πώλησης της εταιρίας και όχι με άλλους λόγους. Σε μια προσπάθεια να πετύχει καλύτερη τιμή, τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ ΑΕ προσπαθούν να επεκτείνουν το δίκτυο στα νησιά. Όχι βέβαια με την απ’ ευθείας σύνδεση μέσω υποθαλάσσιων αγωγών αλλά με την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης.
Ανησυχία και καθησυχασμός στην Ύδρα
Πριν «αλέκτωρ λαλήσει τρις» επήλθε η διάψευση του κ. Πάσιου ο οποίος δήλωνε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται. Για να είμαστε βέβαια ακριβείς και δίκαιοι, ο κ. Πάσιος δήλωσε ότι η ΕΥΔΑΠ δεν ιδιωτικοποιείται, χωρίς να αναφερθεί στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Το έργο στην Ύδρα φαίνεται να προχωράει (όπως πιθανότατα προχωράει και στα άλλα 29 νησιά τα οποία, σύμφωνα με δήλωση του κ. Πάσιου, έχουν εγκρίνει την εγκατάσταση του έργου). Όχι χωρίς ανησυχίες εκ μέρους πολιτών.
Με ανακοίνωση τους, η Κίνηση Πολιτών Ύδρας, καλεί τον δήμαρχο να επανεξετάσει τη σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ ΑΕ και να μη δεσμεύσει το δήμο σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Εκπρόσωπος της Κίνησης, μιλώντας στο www.neaepohi.gr δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπολίτευσης αλλά ουσιαστική ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ειδικά όταν εμπλέκονται με κοινωνικά αγαθά όπως το νερό. Η ανησυχία της κίνησης έχει να κάνει τόσο με την μεγιστοποίηση του κέρδους της ιδιωτικής ΕΥΔΑΠ ΑΕ όσο και με την υποθήκευση του μέλλοντος του νησιού. Μπορεί η τιμολογιακή πολιτική να επαφίεται στο δήμο, όμως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ θα λαμβάνει το ποσό που ζητάει και αυτό οπωσδήποτε θα επηρεάσει την τιμολογιακή πολιτική. Με τη λήξη της σύμβασης κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα ζητήσει στην επαναδιαπραγμάτευση η εταιρία και αν ο δήμος θα έχει διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια του, αφού το έργο δε θα του ανήκει. Η Κίνηση Πολιτών είναι υπέρ της αφαλάτωσης, αλλά όχι από ιδιωτική εταιρία.
Επίσης η Κίνηση Πολιτών Ύδρας, τηρεί στάση αναμονής όσο αφορά τεχνικά ζητήματα του έργου. Βασικό ρόλο στη στάση της Κίνησης θα παίξει η χωροθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης και η λύση που θα προταθεί για τα στερεά απόβλητα. Αυτές οι δύο παράμετροι είναι σημαντικές και μια κακή επιλογή θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ζωή του νησιού. Μια «γαλακτερή» θάλασσα δεν είναι και το καλύτερο για οποιαδήποτε τουριστική περιοχή, πόσο μάλλον για την Ύδρα η οποία λόγο μεγέθους και ιστορίας, οφείλει να «στοχεύει» στα υψηλά τουριστικά εισοδήματα.
Από την άλλη ο δήμαρχος κ. Κοτρώνης, σε επικοινωνία που είχαμε, εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα της χωροθέτησης και των αποβλήτων, βρίσκεται επίσης σε στάση αναμονής αφού χωρίς τις προτάσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ δεν μπορούν να κριθούν οι όποιες επιπτώσεις (αν υπάρχουν).
Σε σχέση με την επικείμενη ιδιωτικοποίηση, η άποψη του δημάρχου είναι ότι ακόμα κι όταν τελειώσει η σύμβαση, η ιδιωτική (τότε) ΕΥΔΑΠ ΑΕ δε θα διακινδυνεύσει το κέρδος της και αυτό θα είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο. Πίστη του κ. Κοτρώνη είναι ότι και η επόμενη σύμβαση θα υπογραφεί με τις δύο πλευρές (εταιρία και δήμος) να έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία.
ΠΗΓΗ: NEA EΠΟΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου