Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Οδηγίες προς "ναυτιλλομένους": Δικαιώματα ταξιδιωτών και τιμές κυλικείων πλοίων


Τα πρώτα “κύματα” εξόδου προς τους παραθεριστικούς προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές έχουν ήδη ξεκινήσει και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθούν.
Ιδιαίτερα φέτος, που τα εισοδήματα είναι πολύ πιεσμένα και οι διακοπές πολλών οικογενειών περιορισμένες και με σημαντικές περικοπές σε δαπάνες και χρονική διάρκεια, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις και τη διαμονή τους, γνωρίζοντας τουλάχιστον τα δικαιώματά τους ως ταξιδιώτες.

Μετακίνηση με πλοίο
Η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κατά τις μετακινήσεις τους και, δεδομένου ότι τα ταξίδια με πλοίο είναι απόλυτα συνυφασμένα με το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά, επισημαίνει ότι μπορούν να σας ταλαιπωρήσουν αν δεν γνωρίζετε ότι:
Α) Σε περίπτωση καθυστέρησης απόπλου λόγω βλάβης ή ζημίας του πλοίου ή γενικότερα λόγω υπαιτιότητας του μεταφορέα δικαιούστε:
- Υπαναχώρηση από τη σύμβαση και επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου επιβάτη και οχήματος.
- Διαμονή στο πλοίο όλο το διάστημα καθυστέρησης και προώθηση στον προορισμό σας με το ίδιο ή το πρώτο διαθέσιμο πλοίο με μέριμνα του μεταφορέα.
- Διατροφή, εφόσον η καθυστέρηση εκτείνεται πέραν των 4 ωρών ή κατάλυμα στο πλοίο ή σε ξενοδοχείο, εφόσον ο αναμενόμενος χρόνος είναι η επόμενη ημέρα της προγραμματισμένης ώρας και μεσολαβούν τουλάχιστον 6 ώρες.
- Επιστροφή του 25% ή 50% του ναύλου εφόσον προωθηθήκατε στον προορισμό σας με το ίδιο ή άλλο πλοίο με καθυστέρηση μεγαλύτερη από 3 ή 6 ώρες αντίστοιχα.
- Αποζημίωση διπλάσια του ναύλου επιβάτη καθώς και τον ναύλο οχήματος, εφόσον δεν προωθηθείτε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών.
Β) Σε περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού με υπαιτιότητα του μεταφορέα δικαιούστε:
Αποζημίωση για κάθε ζημία, εκτός αν ενημερωθείτε από τον μεταφορέα 1 εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη αναχώρηση και σας επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου ή ενημερωθείτε 12 ώρες πριν και προωθηθείτε στον προορισμό σας με άλλο μέσο εντός 12 ωρών.
Γ) Σε περίπτωση ακύρωσης ταξιδιού λόγω βλάβης ή ζημιάς του πλοίου, δικαιούστε:
- Να συμφωνήσετε να προωθηθείτε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών είτε να ακυρωθεί το εισιτήριο.
- Να λάβετε τροφή και κατάλυμα εφόσον δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω
- Χρηματική αποζημίωση διπλάσια του ναύλου σε περίπτωση που δεν προωθηθείτε στον προορισμό σας εντός 24 ωρών με υπαιτιότητα του μεταφορέα.
Αν αποφασίσετε να ματαιώσετε το ταξίδι σας, έχετε δικαίωμα:
- Επιστροφής του 50% του ναύλου συν κρατήσεις υπέρ τρίτων και ΦΠΑ, εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 12 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
- Επιστροφής του 75% του ναύλου συν κρατήσεις υπέρ τρίτων και ΦΠΑ, εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 7 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
- Επιστροφής ολόκληρου του ναύλου συν κρατήσεις υπέρ τρίτων και ΦΠΑ, εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 14 ημέρες πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.
- Επιστροφής ολόκληρου του ναύλου συν κρατήσεις υπέρ τρίτων και ΦΠΑ, ανεξάρτητα από τον χρόνο ειδοποίησης του μεταφορέα, όταν για λόγους ανωτέρας βίας, ιδίως για λόγους υγείας που αποδεικνύονται εγγράφως, αδυνατούμε να ταξιδέψουμε την προγραμματισμένη ημέρα και ώρα.
- Έχετε επίσης το δικαίωμα τροποποίησης του εισιτηρίου, εφόσον διατίθενται θέσεις για το ίδιο ή άλλο ταξίδι έως και 24 ώρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου (εάν η αξία του νέου εισιτηρίου είναι χαμηλότερη, δε δικαιούμαστε επιστροφή της διαφοράς) Προσοχή: Δεν έχετε δικαίωμα να ακυρώσετε με τους παραπάνω όρους ήδη τροποποιημένο εισιτήριο στο χρονικό διάστημα 14 ημερών πριν την αρχική ημερομηνία του ταξιδιού.

Κυλικεία-τιμές
Γνωστές πρακτικές για να ξεφύγουν από την υποχρεωτική διατίμηση βασικών προϊόντων εφαρμόζονται σε κυλικεία κλειστών χώρων -όπου δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός-, δηλαδή σε πλοία, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων αλλά και αρχαιολογικούς χώρους. Έτσι, συχνά συσκευασίες και τύποι που βρίσκονται στη διατίμηση δεν υπάρχουν και αντικαθίστανται από άλλα σε ελεύθερες τιμές.
Ειδικότερα, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα είδη που βρίσκονται στη διατίμηση σε αυτά τα κυλικεία είναι τα εξής:
- Εμφιαλωμένο νερό 500ml: έως 0,50 ευρώ
- Εμφιαλωμένο νερό 750ml: έως 0,70 ευρώ
- Τοστ με ζαμπόν-τυρί: έως 1,80 ευρώ
- Σάντουιτς με ζαμπόν-τυρί: έως 1,70 ευρώ
- Ελληνικός καφές (μονός) έως:1,60 ευρώ
- Καφές φίλτρου γαλλικός (μονός): έως 1,60 ευρώ
- Καφές εσπρέσσο (μονός): έως 1,70 ευρώ
- Καφές στιγμιαίος(φραπέ μονός): έως 1,60 ευρώ
- Τσάι σε ρόφημα: έως 1,60 ευρώ
Σημειώνεται ότι πρόκειται για τελικές τιμές και ισχύουν μόνο για όσους σερβίρονται όρθιοι στο κυλικείο και όχι για όσους κάθονται και δίνουν παραγγελία σε σερβιτόρο.

πηγη: ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: