Μέτρα για την «ανακούφιση των δήμων από την οικονομική δυσπραγία και πρόγραμμα για την εξυγίανσή τους», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης με τον υφυπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο και λοιπά στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών.Ο κος Καστανίδης τόνισε πως «για την κυβέρνηση οι ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού αποτελούν τους πραγματικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και ειδικά αυτούς της περιφέρειας», συμπληρώνοντας ότι «οι ΟΤΑ δεν μπορεί να βρίσκονται υπό οικονομική ανέχεια, ή δανειακή εξάρτηση για να πετύχουν τους στόχους τους».
Το πρόγραμμα του κ. Καστανίδη, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, περιλαμβάνει την αναχρηματοδότηση των δανείων που έχουν λάβει οι δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 25 χρόνια και μείωση του επιτοκίου από 11,5%, που είναι σήμερα σε περίπου 5,9%, μειώνοντας στο μισό το ετήσιο τοκοχρεολύσιο. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση υποστηρίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση πόρων, που θα διατεθούν για την εξόφληση χρεών και λειτουργικών αναγκών.
Θα επιδιωχθεί επίσης μείωση του μισθολογικού κόστους στους ΟΤΑ με μετατάξεις υπαλλήλων σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή σε άλλους δήμους, εντός των γεωγραφικών ορίων της περιφέρειάς τους, αρχικά σε εθελοντική βάση. Επίσης, θα επιδιωχθεί εξασφάλιση κεφαλαίων για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να χορηγηθούν νέα χαμηλότοκα δάνεια στους ΟΤΑ, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους (προμηθευτές). Τέλος, προωθείται συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των ΟΤΑ προς το κράτος με οφειλόμενα ποσά του κράτους προς τους δήμους.
Ανακοίνωσε, τέλος, πως η διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα εξυγίανσης μπορεί να γίνει είτε με αίτημα του ΟΤΑ ή υποχρεωτικά. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαπιστωθεί η ανάγκη οικονομικής αξιολόγησης, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, να γίνει η εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης τού υπό αξιολόγηση ΟΤΑ από ορκωτούς λογιστές και να εκπονηθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο θα εγκριθεί από ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή με επικεφαλής από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όσοι δήμοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, θα αναλάβουν την υποχρέωση μείωσης των δαπανών και αύξησης των ιδίων εσόδων τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιμέρους υποχρεώσεις θα είναι είναι:
- Η διάθεση μέρους ή του συνόλου των εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από Προγράμματα Δημόσιων Επενδύσεων, προς επίτευξη των στόχων του προγράμματος εξυγίανσης. Τα Προγράμματα Δημόσιων Επενδύσεων θα χρηματοδοτούν, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση-επισκευή των υποδομών.
- Το πάγωμα ή ο περιορισμός χρηματοδότησης εκδηλώσεων, δράσεων δημοσίων σχέσων κ.λπ.
- Το πάγωμα ή ο περιορισμός των προσλήψεων και συμβάσεων.
Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κος Καστανίδης, ανέφερε πως οι υπερχρεωμένοι δήμοι δεν είναι πάνω από 15, πως ο συνολικός δανεισμός των δήμων ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,1 δισ. ευρώ είναι υποχρεώσεις προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα 800 προς ιδιωτικές τράπεζες, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τρίτους ανέρχονται σε 800 εκατ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: TVXS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου