Σε νέα φάση πολιτικής συγκρότησης περνά το κίνημα με άνοιγμα στα συνδικάτα και τα, υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, κόμματα
Το κίνημα των «αγανακτισμένων», μετά την αυγουστιάτικη ανάπαυλα, ετοιμάζεται να επιστρέψει στις πλατείες.
Οι πρώτες συναντήσεις, οργανωτικού χαρακτήρα, έχουν ήδη αρχίσει, ενώ το κρίσιμο ραντεβού για το συντονισμό όλων των πρωτοβουλιών και τη φυσιογνωμία του κινήματος είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου. Από σήμερα πάντως η πλατεία Συντάγματος γίνεται και πάλι σημείο αναφοράς των κοινωνικών αντιδράσεων, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία πανεπιστημιακών για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, που εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής, θα είναι το αντικείμενο της διήμερης ανοιχτής συνέλευσης στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών, ενώ την Τρίτη 23 Αυγούστου προγραμματίζεται η διοργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Τη σκυτάλη τις επόμενες μέρες παίρνουν οι τοπικές συνελεύσεις που είχαν αναδυθεί τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού, αλλά και οι περιφερειακές πρωτοβουλίες στις άλλες πόλεις.
Στις 3 Σεπτεμβρίου η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος δεν θα έχει μόνον χαρακτήρα διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική και τα κοινωνικά προβλήματα, όπως είχαν οι συγκεντρώσεις της πρώτης φάσης, αλλά και ένα νέο ζητούμενο: Εάν το κίνημα θα περάσει σε νέα φάση, πολιτικής συγκρότησης με πλαίσιο αρχών και θέσεων. Γι' αυτό το λόγο επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία, μία ημερομηνία ορόσημο, όπως χαρακτηρίζεται στο τελευταίο ψήφισμα της ανοιχτής συνέλευσης στις 24 Ιουλίου, με δύο παραπομπές, στην εξέγερση του 1843 που οδήγησε στη συνταγματική μοναρχία και στο 1974 με την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.
Ολο το προηγούμενο διάστημα μέσα από την ιστοσελίδα του κινήματος των πλατειών (real-democracy.gr) ο διάλογος για τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες που πρέπει διαμορφωθούν ώστε να κλιμακωθεί η πίεση, δεν σταμάτησε ούτε μέρα. Παράλληλα, συνεχίστηκε η συζήτηση για το συντονισμό όλων των περιφερειακών πρωτοβουλιών με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς στις εισηγήσεις που εξετάζονται είναι η διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Από τον δημόσιο διάλογο προκύπτουν δύο νέα χαρακτηριστικά, που αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στη γενική συνέλευση στις 3 Σεπτεμβρίου. Το άνοιγμα προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφ' ενός, και, αφ' ετέρου, το άνοιγμα προς τις πολιτικές δυνάμεις που συμμερίζονται το αίτημα για θέσπιση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας.
Το πλαίσιο αρχών και θέσεων, που θα διαμορφωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί τη στροφή του κινήματος από τη διαμαρτυρία σε μια νέα μορφή πολιτικής πίεσης. Στους δύο πρώτους μήνες, οι συνελεύσεις είχαν ως βασικό στόχο την επίλυση των οργανωτικών προβλημάτων και την υπέρβαση των πολιτικών διαφορών. Τώρα, η συζήτηση έχει προχωρήσει στη διαδικασία σύνθεσης των απόψεων και στη διατύπωση προτάσεων. Το τελευταίο κείμενο, που αποτελεί το προοίμιο για την επόμενη φάση, περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και του πολιτικού και οικονομικού συστήματος.
Το ερώτημα είναι εάν θα διατηρήσει την κοινωνική δυναμική των προηγούμενων μηνών. Από τις θέσεις που διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο, φαίνεται πως αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος, δηλαδή οι πλατείες να είναι ανοιχτές σε όλα τα άτομα, από όποια πολιτική αφετηρία και αν εκκινούν, αρκεί να δέχονται τις διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας και λήψης αποφάσεων. Παράλληλα, προβάλλει ξεκάθαρα στις δημόσιες τοποθετήσεις του forum ότι το κίνημα δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε κόμμα ή άλλη μορφή πολιτικής εκπροσώπησης. Αλλωστε, η αμφισβήτηση των θεσμών εκπροσώπησης είναι ο πυρήνας της συγκρότησής του.
Στα επιμέρους θέματα που είναι ανοιχτά σε διαβούλευση, η σύνθεση είναι σχετικά απλή υπόθεση. Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν σχεδόν όλα μεγάλα θέματα της πολιτικής ατζέντας, από την ανεργία έως την περιφερειακή ανάπτυξη και τη συμμετοχή των πολιτών στους πολιτικούς θεσμούς. Η πλατεία επανέφερε στον δημόσιο διάλογο πολιτικές έννοιες που είχαν ξεχαστεί, όπως η αυτοδιαχείριση και η κοινωνική οργάνωση. Ως προς το οργανωτικό μέρος, τις επόμενες μέρες θα επανέλθουν οι σκηνές των επιτροπών. Και στο πολιτικό μέρος όμως, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα άγχος. Κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στην πρώτη συνέλευση για τις αρχές και τις θέσεις του κινήματος, θα ακολουθήσουν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του κινήματος, πολλές ανοιχτές συνελεύσεις έως το τέρμα αυτής της διαδρομής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου