Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Σώζουν τις τράπεζες, θυσιάζουν τα ταμεία

πηγη: ΑΥΓΗ
* Κούρεμα 50% των ομολόγων που λήγουν έως το 2035 αποφασίζουν οι 17 της Ευρωζώνης
* Προς σφαγιασμό οι συντάξεις: Επανακεφαλαιοποιούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας οι ζημίες των τραπεζών, όχι όμως των ασφαλιστικών ταμείων (12 δισ.)

Ο κύβος για την Ελλάδα φαίνεται πως έχει ριφθεί ερήμην της κυβέρνησης Παπανδρέου, που για άλλη μια φορά αποδέχεται άκριτα, σαν καλός μαθητής, τα τετελεσμένα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος καταλήγουν σε "κούρεμα" 50% των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και λήγουν έως το 2035, αντί του 2020 που προέβλεπε η απόφαση του Ιουλίου. Αυτό οδηγεί κατ' αρχήν σε απομείωση του συνολικού χρέους περί το 40% ή πάνω από 100 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος αυτού του ποσού, όμως, αφορά πάλι την Ελλάδα, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά, ενώ για τις τράπεζες προβλέπεται επανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα ταμεία αφήνονται στην τύχη τους, κάτι που σημαίνει πως θα χάσουν 11-13 δισ. Ανάλογο "κούρεμα", προφανώς, θα υποστούν και οι συντάξεις.
Πέραν των οικονομικών "ζημιών", σε αντάλλαγμα για την προσφορά του "κουρέματος", η Ελλάδα θα απολέσει, όπως εξήγησε η Α. Μέρκελ, προς όφελος των δανειστών της, και μεγάλο μέρος της εθνικής κυριαρχίας της!
Τα νέα βύθισαν το Ελληνικό Χρηματιστήριο σαρώνοντας κυριολεκτικά τις τραπεζικές μετοχές, που πλέον κυμαίνονται σε επίπεδα απαξίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: