Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Υπό το «βλέμμα» της τρόικας και με «παράθυρο» νέων μέτρων ο προϋπολογισμός του 2012

πηγη: TVXS

Υπό το βλέμμα των επικεφαλής της τρόικας που αναμένονται σήμερα στην Αθήνα κατατίθεται το μεσημέρι στη Βουλή το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. Εξάλλου, ο προϋπολογισμός 2012 θα αποτελέσει, μαζί με τη νέα δανειακή σύμβαση αντικείμενο των επαφών των Ελλήνων αξιωματούχων με την τρόικα. Ο προϋπολογισμός αποτελεί αντικείμενο και του υπουργικού συμβουλίου που συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής ενώ το προσχέδιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνέντευξη Τύπου, στις 12:30


Προϋπολογισμός στη σκιά των αριθμών

Κεντρικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,4% του ΑΕΠ και η μείωση του ελλείμματος στο ποσό των 14,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2012 θα διορθωθούν οι αποκλίσεις του 2011 κάτι που αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα.

Επιπλέον κυρίαρχη είναι η ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ ότι η ύφεση φέτος, θα υπερβεί το -5,5%, που είναι ο τελευταίος στόχος, ενώ ανάλογα θα επηρεαστεί και το 2012. Από την ύφεση απειλείται και η πορεία των εσόδων, ενώ αγκάθι αποτελούν και οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων για επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης της απασχόλησης, οι οποίες όμως θα μεγιστοποιηθούν από το haircut των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους.

Στην Αθήνα η τρόικα


Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έρχονται σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας, Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (EKT) προκειμένου να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Το κλιμάκιο της τρόικας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Παραμένει το ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων

Παραμένει πάντως το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητεί η Ευρωζώνη από τον πρωθυπουργό και τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Χθες, και το ΔΝΤ ζήτησε διαβεβαιώσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων του νέου δανειοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα προκειμένου να αποδεσμεύσει την έκτη δόση.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη σε μέτρα βάσει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των υπογραφών και των γραπτών εγγυήσεων, σημείωσε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει την ευρωπαϊκή θέση να υπάρξουν «εγγυήσεις» για την «ευρεία πολιτική στήριξη» στις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, προσθέτοντας ότι «δεν θα περιγράψουμε ακριβώς ποια μορφή θα έχουν αυτές».

Στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα ο Λ. Παπαδήμος

Εν τω μεταξύ, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί επίσης στις συναντήσεις που θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν της  Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Την Τρίτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: