Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Σε ισόβια ο Κορκονέας, δεκαετής κάθειρξη για Σαραλιώτη, αποφάσισε το δικαστήριο της Άμφισσας

Για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα



Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Επαμεινώνδα Κορκονέα   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον φυλάκιση δεκαπέντε μηνών για πράξεις οπλοχρησίας επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και ποινή δεκαετούς κάθειρξης στον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη.

Η υπεράσπιση του δεύτερου κατηγορουμένου υπέβαλε αίτημα να δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Β.Σαραλιώτη, ενόψει της έφεσης που, όπως δήλωσαν, θα καταθέσουν εντός της ημέρας.

Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και ο Β.Σαραλιώτης θα οδηγηθεί στη φυλακή. Οι δικαστές του Κακουργιοδικείου με πλειοψηφία 6 προς 1 έκριναν ότι δεν πρέπει να δοθεί αναστολή στον Β.Σαραλιώτη.


Το αίτημα της υπεράσπισης πυροδότησε την ατμόσφαιρα, καθώς προκάλεσε την αντίδραση της γιαγιάς του 15χρονου μαθητή.

Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε τη διαβίβαση πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελεία Πρωτοδικών, ώστε να ελεγχθεί το ενδεχόμενο αξιόποινης συμπεριφοράς τεσσάρων μαρτύρων, μεταξύ των οποίων και αστυνομικοί.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε ένοχους και τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χωρίς να αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, η πρόεδρος του δικαστηρίου Αντζελίτα Παπαβασιλείου εκφώνησε την απόφαση, επί της ενοχής, του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για τους δύο ειδικούς φρουρούς, που κατηγορούνται για το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας με ψήφους 4 προς 3 κρίθηκε ένοχος για δυσμενέστερη κατηγορία από αυτήν που του είχε απαγγελθεί. Οι τέσσερις δικαστές μετέτρεψαν την ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο στη βαρύτερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας με άμεσο δόλο.

Στην απόφαση αυτή μειοψήφησαν η πρόεδρος, ένας τακτικός δικαστής και ένας ένορκος που έκριναν ότι ο Κορκονέας πρέπει να δικαστεί ως έχει, δηλαδή για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Κατά πλειοψηφία (6 προς 1), επίσης, οι δικαστές έκριναν ένοχο για απλή συνέργια και τον δεύτερο κατηγορούμενο, ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη.

Ο δικαστής που μειοψήφησε είχε την γνώμη ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός πρέπει να κηρυχθεί αθώος λόγω αμφιβολιών.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 4 προς 3, απέρριψε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναγνώριση ελαφρυντικού προτέρου εντίμου βίου, ενώ ομόφωνα αρνήθηκε να του αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Δήλωση της μητέρας του Αλ.Γρηγορόπουλου

Η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 6 Δεκεμβρίου 2008 χτυπημένος από σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, έκανα την ακόλουθη δήλωση:

«Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Επ.Κορκονέα.

» Στην προκειμένη περίπτωση, οι δολοφόνοι, μετά την αποτρόπαια πράξη τους, επιδόθηκαν σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και αδίστακτου διασυρμού του νεκρού παιδιού μας. Στην ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε όλη αυτή η νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τακτική.

» Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους. Γιατί ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ήταν και παραμένει ο σεβασμός στους νεκρούς. Συνεπώς, είναι αδιανόητο μετά από ένα έγκλημα οι θύτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν να προσβάλλουν χωρίς οποιαδήποτε κύρωση τη μνήμη αθώων θυμάτων.

» Αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας, καθώς και τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρό μας. Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα, για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης».

Δήλωση της πολιτικής αγωγής

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Η σημερινή καταδίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη.

» Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση Κορκονέα.

» Και η άδικη θυσία του πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική ιστορική μνήμη και στη συνείδηση δικαστών, πολιτών και αστυνομικών, με την ελπίδα να είναι ο Αλέξανδρος το τελευταίο όνομα στη λιτανεία των θυμάτων ακραίας αστυνομικής βίας».

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων. Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο».

Δήλωση της υπεράσπισης

Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, σχολιάζοντας την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«1. Έγινε μια δίκη, όπου χρειάστηκε χρόνος οκτώ μηνών για να διερευνηθούν οι συνθήκες της ανθρωποκτονίας εις βάρος του αειμνήστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

» 2. Η διαδικασία αυτή των οκτώ μηνών χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ουσιαστικές διαδικαστικές ελλείψεις, αφού δεν εξετάσθηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Νικόλαος Ρωμανός και οι ορισθέντες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες και ως πραγματογνώμονες εξετάσθηκαν μόνο οι προσληφθέντες από την οικογένεια του θύματος τεχνικοί σύμβουλοι.

» 3. Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος, όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου (όπως είναι γνωστό μειοψήφησε η κα Πρόεδρος και ο αρχαιότερος Πλημμελειοδίκης), αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Αρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Aπο:www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: