Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Και το όνομα αυτού…Λουκάς Παπαδήμος!

Ξεκίνησε η εποχή Παπαδήμου με ενωτικό... business plan



Δεν έθεσα κανέναν όρο στους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε μόλις πήρε την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η ενότητα για να αντιμετωπίσει η χώρα καλύτερα την κρίση. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Πέμπτης, άρχισε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη εκπροσώπων των ΠαΣοΚ, ΝΔ και Λα.Ο.Σ., που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, προκειμένου να καταρτίσουν τους φακέλους που θα δώσουν στο νέο πρωθυπουργό, σχετικά με τα θέματα που κλήθηκε να χειριστεί. Το ΠαΣοΚ εκπροσωπείται από τον Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο Λα.Ο.Σ. από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιώργο Γεωργίου. Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την Παρασκευή στις 14:00.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι η απάντηση που έδωσαν ΠαΣοΚ, ΝΔ και Λα.Ο.Σ. στο θρίλερ των τελευταίων 5ημερών, που σημαδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου σεναριολογία και αναποφασιστικότητα εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών. Μετά τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, και αφού είχε προηγηθεί το χθεσινό φιάσκο που ακύρωσε τη λύση Πετσάλνικου, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις ΚΟ των κομμάτων, ανακοινώθηκε ότι δόθηκε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμο.

Στη δήλωσή του κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Λουκάς Παπαδήμος απηύθυνε έκκληση για ενότητα, συνεννόηση και σύνεση προκειμένου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα να επιλυθούν ταχύτερα, με μικρότερο κόστος και αποτελεσματικότερα. Ο κ. Παπαδήμος παραδέχτηκε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο υπογράμμισε ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα εφόσον είμαστε ενωμένοι και συνεργαστούμε συστηματικά και στενά.

Ο κ. Παπαδήμος εξήγησε ότι αποδέχτηκε την εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας επειδή πιστεύει ότι όλοι πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανόρθωση της οικονομίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και οι επιλογές που θα γίνουν ως προς την πορεία της θα έχουν καθοριστική σημασία», επισήμανε.

«Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω είναι μεγαλύτερη», σημείωσε και πρόσθεσε: «δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω αφιερώσει το μεγαλύτερο τμήμα της επαγγελματικής μου ζωής στην άσκηση οικονομικής πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη».

Συνέχισε, λέγοντας ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ αποτελεί εγγύηση νομισματικής σταθερότητας, είναι συντελεστής οικονομικής ευημερίας, καθώς και ότι θα διευκολύνει την ανάπτυξη.
Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό. Υπενθυμίζεται ότι αργά χθες το βράδυ, πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ.Παπαδήμος ζήτησε, προκειμένου να αποδεχτεί την πρωθυπουργία:

- Να υπογράψουν τα δύο μεγάλα κόμματα για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου
- Να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
- Να δοθεί πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου που συζητείται ως πιθανή ημερομηνία των εκλογών

Ο ίδιος δεν θέτει ζήτημα επιλογής του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης.
Για το χρόνο των εκλογών ο Λουκάς Παπαδήμος διευκρίνισε ότι δεν είχε προσδιοριστεί ακριβής χρόνος, ώστοσο ανέφερε ότι η 19η Φεβρουαρίου σημείο αναφοράς.
Σε δήλωση που έκανε αργότερα, προσερχόμενος στα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε πως ισχύει η συμφωνία που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και παρέπεμψε στην ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Πρόσθεσε, ότι θα γίνουν εκλογές άμεσα.

Νωρίτερα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που προηγήθηκε, υπό τον Κάρολο Παπούλια, επιβεβαιώθηκε το πλαίσιο αρχών που διατυπώθηκε στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών της 6ης Νοεμβρίου. Έργο της νέας κυβέρνησης, όπως αναφέρεται, είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ αποκάλεσε τον κ. Παπαδήμο το ΚΚΕ και κάλεσε το λαό «απέναντι σε αυτήν τη μαύρη συμμαχία να αντιτάξει τη δική του εργατική - λαϊκή συμμαχία για να τους εμποδίσει και να τους ανατρέψει».

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης έθεσαν επικεφαλής της κυβερνητικής τους σύμπραξης τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, αυτή είναι η επιθυμία της ελληνικής πλουτοκρατίας και της ΕΕ».



Σημείωσε ακόμη ότι «τη στιγμή που όλη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά το τίμημα των επιλογών της ευρωπαϊκής ηγεσίας και της ΕΚΤ, ο αντιπρόεδρός της παρουσιάζεται ως λύση στην κρίση που δημιούργησαν οι πολιτικές που υπηρέτησε». Όπως είπε, «είναι πραγματικά τραγικό, τη στιγμή που η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου έχει ήδη καταρρεύσει κάτω από τον πάταγο της ιταλικής κρίσης, ο νέος πρωθυπουργός να ζητά στο όνομά της νέες θυσίες, δηλαδή απολύσεις, χαράτσια, περικοπές αλλά και εκχώρηση της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «τα κόμματα που θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση, είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή, θα έχουν συνευθύνη για την κοινωνική διάλυση, τη συρρίκνωση της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία».


Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γρηγόρης Ψαριανός, πάλι, εκτίμησε ότι ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός «είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και το μέσο πολίτη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν θα είναι μαριονέτα, δεν θα είναι κούριερ κανενός, ούτε διαμεσολαβητής του δικομματισμού και ταχυδακτυλουργός για να διατηρήσει τις ισορροπίες του δικομματισμού, που είναι γαντζωμένος στην εξουσία και δεν θέλει να αποχωρήσει». Επισήμανε τέλος ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι σύντομου χρονικού διαστήματος τριών μηνών και να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να συμφωνηθούν κάποια πράγματα, στη βάση της κοινωνικής συνοχής και να πάμε σε εκλογές.
Για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζών και των αγορών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών, Γιάννης Δημαράς. «Μετά από τόσες μέρες, αφού καταπατήθηκαν οι δημοκρατικοί θεσμοί και το Σύνταγμα, κατάφεραν, τελικά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη συνδρομή του κ. Καρατζαφέρη, να επιλέξουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει την εντολή του ελληνικού λαού. Προφανώς, πρόκειται για κυβέρνηση στις υπηρεσίες των τραπεζιτών και των αγορών. Η λύση εξακολουθεί να είναι μία: οι εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις επείγουσες υποθέσεις της χώρας και να την οδηγήσει χωρίς καθυστέρηση σε εκλογές, καθώς η σημερινή Βουλή δεν έχει νομιμοποίηση για μέτρα ή αποφάσεις που θα μας δεσμεύουν για δεκαετίες.
Σε μια ημέρα, όπως η χθεσινή, η Βουλή πέρασε σκανδαλώδεις τροπολογίες για δάση, αυθαίρετα και πετρελαιοκίνηση σε βάρος του περιβάλλοντος. Αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής σε αυτό το πολιτικό σύστημα.
Ο κος Παπαδήμος οφείλει να διευκρινίσει στους πολίτες το πώς σκοπεύει να χειριστεί τις διαπραγματεύσεις για τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα τη στιγμή που πρόσφατα είχε εκφράσει δημόσια τις επιφυλάξεις του. Τώρα που πια φαίνεται καθαρά ότι οι σημερινές πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν σε κίνδυνο όλη την ευρωζώνη, περιμένουμε μια καθαρή τοποθέτησή του για το αν, πού και πως θα αλλάξει πολιτική.  Θα περιμένουμε λοιπόν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα τοποθετηθούμε αναλυτικότερα», σχολίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, εξέφρασε η Δράση και ευχήθηκε στον κ. Παπαδήμο καλή επιτυχία και καλή τύχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: