Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ''ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ'' ΣΤΗΝ ΕΕ!

ΝΕΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ «ΑΡΟΝ-ΑΡΟΝ» ΜΕΡΚΕΛ-ΣΑΡΚΟΖΙ!

πηγη: ISKRA

ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΡΑΪΧ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΙΟ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ!
ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ!!
Ο κύβος ερρίφθη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επιβολή του ατσάλινου νεοφιλελεύθερου δημοσιονομικού πλαισίου που οραματίζεται το Βερολίνο για την Ευρωζώνη.
 Η Γερμανία,  με τη Γαλλία σε ρόλο κομπάρσου, είναι απολύτως αποφασισμένη να προωθήσει το νέο σύμφωνο το συντομότερο δυνατό, ακόμα και με ιδιαίτερα ταχείς μεθόδους που θα παραβιάζουν το 'πνεύμα" και αυτών ακόμα των κανόνων λήψης αποφάσεων στα πλαίσια της ΕΕ!
Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πλέον καταλάβει πως δεν μπορούν να πείσουν και τους «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν το σχέδιο που προωθούν για τη μετατροπή της Ευρωζώνης σε "γερμανική" μονεταριστική φυλακή, όπου θα κυριαρχούν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα φρένα χρέους, και η αέναη λιτότητα!
Αλλά και στην περίπτωση που κατάφερναν να πείσουν για μια αλλαγή στην Συνθήκη της ΕΕ, κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρο. Ως γνωστόν, όμως, μπροστά στην υλοποίηση των γερμανικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων δεν υπάρχουν αδιέξοδα!
Έτσι, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων που εξετάζονται από το Βερολίνο και το Παρίσι είναι να συνυπογράψουν άμεσα τη συμφωνία με 8 έως 10 μέλη της Ευρωζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο -σύμφωνα με πληροφορίες από Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη- η Γερμανία και η Γαλλία εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για να προωθήσουν το νέο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Η πρώτη επιλογή τους είναι να υιοθετηθεί η συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης.
Η δεύτερη λύση που εξετάζουν είναι να προχωρήσουν με 8 έως 10 μέλη από τα «17».
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, την οποία θα μπορούν να συνυπογράψουν αργότερα κι άλλες χώρες.
Το σχέδιο για Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων δεν είναι απίθανο, καθώς -όπως σημειώνουν αξιωματούχοι- υπάρχουν χώρες - μέλη της Ευρωζώνης που είτε αμφισβητούν, είτε δεν μπορούν να ακολουθήσουν το σφιχτό πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιθυμεί να επιβάλει το Βερολίνο.
Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι εκτός της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που βρίσκονται στο μηχανισμό στήριξης, ακόμη και η Ιταλία, η Ισπανία ή άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία, δεν θα κατάφερναν να εφαρμόσουν το αυστηρό πλαίσιο στους προϋπολογισμούς τους, υπό τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, ακόμη κι αν το ήθελαν...
Και μάλιστα πολλές είναι οι κυβερνήσεις και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν κάτι τέτοιο, προκειμένου να "πειθαρχήσουν" τις κοινωνίες τους με νέα μέτρα λιτότητας και νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων!
Επιπλέον, αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή για «Ευρωζώνη δύο ταχυτήτων» θα αποτελούσε ισχυρό μέσο εκβιασμού για τους αμφιταλαντευόμενους, ώστε να προσχωρήσουν στο γαλλογερμανικό σχέδιο, υπό το φόβο ότι οι αγορές θα τους εκλάμβαναν ως τους αδύναμους κρίκους. Ή ως χώρες β' κατηγορίας στην Ευρωζώνη, δηλαδή χώρες που μπορεί να έχουν το ίδιο νόμισμα, αλλά δεν έχουν πλήρη δικαιώματα.
 Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο Γερμανία και Γαλλία σκοπεύουν  παρουσιάσουν το σχέδιό τους στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 - 9 Δεκεμβρίου.
Όπως σημειώνει, δε, την Κυριακή, η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, εφόσον υπάρξει αποφασιστική κίνηση από πολιτικής πλευράς, (δηλαδή προχωρήσουν τα γερμανογαλλικά σχέδια),τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να δράσει πιο αποφασιστικά για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κοινώς, η επιβολή των γερμανικών επιδιώξεων στην Ευρωζώνη, αποτελεί ξεκάθαρη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσουν ημίμετρα όπως, η εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ και η έκδοση ευρωομολόγων. Φυσικά όπως έχουμε τονίσει πολλάκις στην ISKRA, τέτοια μέτρα, ακόμα και αν εφαρμοστούν είναι αμφίβολο αν θα δουν πρόσκαιρες ανάσες ζωής στην ευρωζώνη (για περισσότερα βλέπε πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα της ISKRA πατώντας εδώ)!
ΣΟΪΜΠΛΕ: MONETAΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ UBER ALLES
Ο πυρήνας των 8 έως 10 χωρών της Ευρωζώνης, με τον οποίο το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο σχέδιο για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, έχει πλέον και όνομα: «Ένωση Σταθερότητας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε για κυνικά αποκαλυπτικός. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD δήλωσε: «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες - μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους Ένωση Σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ' αυτό».
Η τοποθέτηση Σόιμπλε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν αποφασίσει να προωθήσουν το νέο σύμφωνο για την πλήρη μετατροπή της Ευρωζώνης, στην "πίσω αυλή" της Γερμανίας! 
Ο Σόιμπλε υποστήριξε ότι η Ένωση Σταθερότητας μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα για να ανακτήσουν οι χώρες την εμπιστοσύνη των αγορών. «Το σημαντικό για να πειστούν οι επενδυτές είναι το σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό όμως σημαίνει ότι όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να πράξουν το καθήκον τους και να πειθαρχήσουν τα δημοσιονομικά τους.

Σύμφωνα με πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Tagesspiegel, η πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας έχει τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ιταλίας και φυσικά της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, ενώ οι συνομιλίες και με άλλες χώρες βρίσκονται σε εξέλιξη.
...ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΟΥΝΚΕΡ!
Εν τω μεταξύ, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ της Γερμανίας και της Κομισιόν, με αφορμή τα γερμανογαλλικά σχέδια αλλά και τις δηλώσεις του Β. Σόιμπλε.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν "αποσαφήνισε" ότι κάθε κίνησή της, και ειδικότερα το σχέδια για επιβολή δημοσιονομικού ολοκληρωτισμού στην ευρωζώνη (έγκριση εθνικών προύπολογισμών από την Κομισιόν - επίκυρωση από τα κατά τόπους κοινοβούλια), έχει ως κίνητρο τη διατήρηση της ενότητας της ευρωζώνης.
«Η πρόταση αυτή όπως και κάθε άλλη πρέπει να βασίζεται στην ιδέα της διατήρησης της ενότητας της Ευρωζώνης. Επιδιώκουμε να στηρίξουμε την Ευρωζώνη να μείνει ενωμένη και όχι να συμβάλουμε στην διάσπασή της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Α. Αλταφάζ, κινήθηκε και η αντίδραση του Όλι Ρεν, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17», τόνισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ.

 ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ...
Την ίδια πάντως στιγμή, οι αγορές κρατικών ομολόγων συνεχίζουν να προεξοφλούν συνθήκες οικονομικής "Αποκάλυψης" δείχνοντας πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν πείθουν πως θα σώσουν την ευρωζώνη, πόσω μάλλον εν μέσω της εσωτερικής φαγωμάρας στους κυρίαρχους κόλπους της ΕΕ.
Ουσιαστικά, οι αγορές ομολόγων δείχνουν πως προεξοφλούν και ενσωματώνουν τις επιπτώσεις διάλυσης της ευρωζώνης! Κοινώς δανείζουν χώρες όπως η Ιταλία, προβλέποντας ποιά θα είναι αξία των ομολόγων τους σε εθνικό νόμισμα (ή σε κάποιου τύπου "μαλακό ευρώ"), συνυπολογίζοντας τους σχετικούς κινδύνους (πληθωρισμού, συναλλάγματος κλπ).
Έτσι σήμερα Ιταλία και Βέλγιο δανείστηκαν με επιτόκια - "φωτιά"!
Στην Ιταλία η δημοπρασία ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού αξίας €567 εκατ και λήξης 2023, "έβγαλε" επιτόκιο 7,31%, από 2,19% στην αντίστοιχη δημοπρασία τον Μάρτιο του 2010.
Παράλληλα, η απόδοση του ιταλικού 2ετούς ομολόγου,  άγγιξε νωρίτερα το 8,1%, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσει αργότερα στο 7,41%,
Στο Βέλγιο, η δημοπρασία 10ετών κρατικών ομολόγων αξίας €2 δις, κατέληξε σε επιτόκιο 5,659%, από 4,732% στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου 2011.
Στο πλαίσιο αυτό, η Moody's, εκτιμά ως πιθανό το να σημειωθούν πολλαπλές χρεοκοπίες χωρών της Ευρωζώνης (μαζί με μια πιθανή υποχρεωτική εφαρμογή του ελληνικού "κουρέματος", λόγω ναυαγίου του PSI+).
Επιπρόσθετα, εκτιμά ότι μία σειρά από χρεοκοπίες θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ένα ή περισσότερα μέλη της ευρωζώνης, όχι μόνο να κηρύξουν στάση πληρωμών, αλλά και να αποχωρήσουν από το ευρώ, οδηγώντας στην κατάρρευση της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: