Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Εθνική Συλλογική Σύμβαση, 13ος και 14ος μισθός στο στόχαστρο της τρόικας

πηγη: TVXS

Τα μέτρα της επόμενης τριετίας 2012 - 2014 μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα που θα συνοδεύει την νέα δανειακή σύμβαση. Εργασιακά και Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση μπαίνουν στο στόχαστρο της τρόικας, η οποία παράλληλα αναμένεται στην Αθήνα, με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμαδέκα συγκεκριμένων στόχων που αφορά στην είσπραξη φόρων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και περιλαμβάνεται στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου. Η τρόικα επιπλέον αναμένεται να επεξεργαστεί το πολυσέλιδο πόρισμα της επιτροπής Σοφών του υπουργείου Υγείας, που περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές για τον χάρτη του ΕΣΥ
Την εβδομάδα που ξεκινά, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συμπέσουν στην Αθήνα, ητρόικα, ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, θα προχωρήσουν επίσης οι αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις της κυβέρνησης τόσο για την πορεία του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) όσο και για την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα για μείωση των επιπέδων των κατώτατων μισθών που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αλλά και για να μην τεθούν σε ισχύ οι αυξήσεις που προβλέπονται για τον Ιούλιο του 2012.
Οι αντιπρόσωποι Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρουν το θέμα στον υπουργό Εργασίας Γ.Κουτρουμάνη, ζητώντας από το υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες να συζητήσει με τους κοινωνικούς εταίρους ενδεχόμενο αναθεώρησης της σύμβασης. Ο ΣΕΒ έχει ήδη ζητήσει συνάντηση με τον Γ.Κουτρουμάνη, η οποία και αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο δεκαήμερο. Στα θέματα των εργασιακών σχέσεων οι ελεγκτές αναμένεται να εντείνουν τις πιέσεις για την ενίσχυση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων, της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ρίξουν στο τραπέζι και την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και τα επιδόματα αδείας.

Δέκα στόχοι για τα δημόσια έσοδα του 2012
Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με δέκα συγκεκριμένους στόχους σε ό,τι αφορά την είσπραξη των φόρων, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και τη διενέργεια ελέγχων, περιλαμβάνει η έκθεση για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου που έχει ήδη αποστείλει η τρόικα στην κυβέρνηση εν όψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα για τη νέα δανειακή σύμβαση. Ανοιχτό εξάλλου, παραμένει το ενδεχόμενο οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, να ζητήσουν νέα συμπληρωματικά μέτρα προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, η τρόικα θέτει δέκα συγκεκριμένους «κανόνες»που πρέπει να τηρήσει έως το τέλος του 2012 το οικονομικό επιτελείο και οι οποίοι προβλέπουν τα εξής:

1) Εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο σε 75 υποθέσεις εισοδήματος και 225 υποθέσεις ΦΠΑ, υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος.

2) Είσπραξη 300 εκατ. ευρώ μέχρι να «κλείσει» ο φετινός προϋπολογισμός και 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του επομένου έτους από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3) Ολοκληρωμένους φορολογικούς ελέγχους σε 625 μεγάλους οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας.

4) Ολοκλήρωση του ελέγχου 400 περιπτώσεων «επισφαλών» φορολογούμενων ελευθέρων επαγγελματιών ή εισοδηματιών.

5) Είσπραξη του 20% των βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα τρεις μήνες από τη βεβαίωση του φόρο.

6) Είσπραξη του 30% των φόρων και προστίμων, εντός εξαμήνου από την ημερομηνία βεβαίωσής τους.

7) Ολοκλήρωση του ελέγχου σε 6.000 παλαιές υποθέσεις ΦΠΑ και άμεση ολοκλήρωση τουλάχιστον 1.000 ελέγχων που αφορούν σε νεώτερες οφειλές ΦΠΑ.

8) Αύξηση κατά τουλάχιστον 7% του αριθμού των υπόχρεων που υπόκεινται στην καταβολή ΦΠΑ.

9) Ολοκλήρωση 1.700 ελέγχων επικίνδυνων φορολογικά υποθέσεων και φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.

10) Να εισπραχθεί έως τα μέσα του επομένου έτους τουλάχιστον το 5% από το σύνολο των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι αποδεδειγμένα εισπράξιμες και οι οποίες υπολογίζονται σε 8 δισ. ευρώ και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπει στα ταμεία του Δημοσίου φέτος.
Επιπλέον, ζητείται να γίνει μόνιμο το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, να ενοποιηθούν οι φόροι στα ακίνητα και να υπάρξει νέο «κύμα» καταργήσεων - περικοπών στις φοροαπαλλαγές, αφού υπάρχουν ακόμη 876 φορολογικές εκπτώσεις που «κοστίζουν» στον προϋπολογισμό πάνω από 6,19 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον τόμο 545 σελίδων που τον συνοδεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: