Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Merry Christmas ή μέρες κρίσιμες;

πηγη: ΑΥΓΗ

Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η φύση αγαλλιάζει. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναζητούν την επαφή με τα θεία, με τη θρησκευτική πνευματικότητα. Εγκλωβισμένοι στη δύσκολη καθημερινότητα προσπαθούν να ξεπεράσουν τους σκοπέλους της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Παντού ηχούν αγγλόφωνα κάλαντα και η παρουσία των ελληνικών παραδοσιακών τραγουδιών είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη. Η τηλεόρασή μας είναι παράρτημα των ΗΠΑ και πολλοί πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα είναι αποκλειστικά μια αμερικάνικη γιορτή.
Σήμερα γιορτάζουν οι 70 μάρτυρες, αλλά, για να είμαστε σωστοί, υπολογίζουμε, τουλάχιστον στην Ελλάδα, σε 11.000.000 κόσμο που βασανίζεται και ταλαιπωρείται λόγω φτώχειας και εξαθλίωσης. Πώς να γελάσει το χειλάκι μας αν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τόσα; Κάθε μέρα που περνάει ο εφιάλτης συνεχίζεται. Βιώνουμε μια κακόγουστη φαρσοκωμωδία μίας δήθεν ανεξάρτητης Ελλάδας με κομπάρσους τους Έλληνες και κύριους πρωταγωνιστές τους ξένους. Δεν τηρούνται τα προσχήματα και καθημερινά οι "φίλοι" μας μάς χλευάζουν και μας λοιδορούν. Στις 16 Ιανουαρίου θα επιστρέψει η τρόικα στη χώρα μας, ασκώντας έντονες πιέσεις στην ελληνική πλευρά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Θα έρθουν οι τρεις μάγοι, παρντόν, οι εκπρόσωποι της τρόικας, όχι για να μας φέρουν δώρα, αλλά για να μας καρφώσουν πιο σταθερά το καπάκι στο φέρετρο.
Η Αθήνα μας στολίστηκε μίζερα και οι ζητιάνοι είναι παρατεταγμένοι κάθε τέσσερα μέτρα στους δρόμους του κέντρου. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές στήθηκαν, αλλά η προσέλευση του κόσμου ήταν 30% λιγότερη από άλλα έτη. Τα μαγαζιά προσπαθούν να σκαρφαλώσουν, με εκπτώσεις και διάφορες εφετζίδικες μανούβρες, αλλά πάλι έλλειμμα έχουν στα ταμεία τους. Ο κόσμος έξω βγαίνει για να κάνει window shopping, αφού αδυνατεί να ξοδέψει έστω και για μικρά δώρα. Ελάχιστες είναι οι οικογένειες που δεν είναι στριμωγμένες οικονομικά ή που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό να βρουν μια καλύτερη τύχη.
Οι μόνοι που καλοπερνάνε είναι οι πολιτικοί μας. Η οικονομική κρίση και τα φοροτεχνικά μέτρα τούς άγγιξαν πολύ διακριτικά. Δεν έχουν αγωνία παρά για τις επόμενες εκλογές και σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να "αρέσουν" και να καβαντζώσουν μια καρέκλα στο κοινοβούλιο. Η αρχική συμφωνία των τριών πάει περίπατο, αφού ο Φλεβάρης θα ξεχαστεί και προχωράμε για αρχές Απριλίου. Ο κύριος Καρατζαφέρης, που ανησυχεί για τη συμμετοχή του στη δόξα και στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, ξέρει ότι έχει την ίδια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με άλλο πρωθυπουργό και ζητά ανασύσταση του κυβερνητικού σχήματος. Αναφορικά με τις εκλογές λέει ότι πρέπει να γίνουν στο τέλος της επόμενης χρονιάς, καθώς "διαφορετικά το Μνημόνιο δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί". Πρωταπριλιά να μην είναι οι επόμενες εκλογές και μας πουν πάλι ψέματα!
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: