Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πλήρη άρση του καμποτάζ αποφάσισε το υπουργικό

πηγή: TVXS

Την πλήρη άρση του καμποτάζ στις θαλάσσιες μεταφορές και νέα χαμηλότερα όρια για την υπαγωγή επενδύσεων στις διαδικασίες fast track, προβλέπεται, μεταξύ άλλων σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τα όρια για επενδύσεις fast track κατεβαίνουν από 250 εκατ. στα 120 εκατ. ευρώ και ειδικότερα για βιομηχανικές επενδύσεις αρκούν πλέον κεφάλαια 15 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, συγκροτείται ενιαίο κέντρο υποδοχής επενδύσεων στο Invest in Greece, όπου εντός 60 ημερών θα δίδεται απάντηση στα σχετικά αιτήματα.


Ακόμη, με την πλήρη άρση του καμποτάζ δίνεται πλέον η δυνατότητα σε πλοία με κοινοτική σημαία αλλά και τρίτων χωρών να πραγματοποιούν περιηγητικά ταξίδια σε ελληνικά νησιά με αφετηρία ελληνικά ή και ξένα λιμάνια. Επίσης οι Έλληνες ναυτικοί που μπορεί να απασχολούνται σε κρουαζιερόπλοια με κοινοτική σημαία ή τρίτων χωρών θα εργάζονται με βάση τη κείμενη ελληνική νομοθεσία ενώ οι εταιρείες που θα απασχολήσουν Έλληνες ναυτικούς θα απολαμβάνουν μια σειρά προνομίων, με κατάθεση στο ΝΑΤ των προβλεπόμενων δικαιολογητικών. Οι αλλοδαποί ναυτικοί που θα απασχολούνται σε αυτά τα κρουαζιερόπλοια δεν θα βαρύνονται με εισφορές στο ΝΑΤ ή σε οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο.

Ένα άλλο βασικό σημείο του νομοσχεδίου είναι το θέμα του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, η εποπτεία του οποίου θα ασκείται πλέον από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ωστόσο θα διατηρεί τον αυτόνομο χαρακτήρα του.
Στο νομοσχέδιο ορίζονται επίσης οι όροι για τις «συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ δημιουργείται Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πρόληψης και Χειρισμού Κρίσεων Ναυτιλίας που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Επίσης συστήνεται Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής ως όργανο διαβούλευσης για θέματα που αφορούν το σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την εναρμόνιση της νησιωτικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και στη λήψη εξειδικευμένων μέτρων νησιωτικής πολιτικής.

Με το ίδιο νομοσχέδιο επιταχύνονται οι προθεσμίες για τις αρχαιολογικές έρευνες, ώστε να μην καθυστερεί η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων και μειώνεται η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές από 38 περίπου έγγραφα σε μίας ημέρας έγκριση.

Το νομοθέτημα προβλέπει επίσης τη θεσμοθέτηση μηχανισμού ελέγχου της ποιότητας και ασφάλειας των βιομηχανικών προϊόντων και υπηρεσιών, την απλοποίηση των διαδικασιών άσκησης εξαγωγικών δραστηριοτήτων, τη διευκόλυνση της σύστασης και λειτουργίας Ελευθέρων Ζωνών και Ελευθέρων Αποθηκών.

Στο υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε επίσης στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη εβδομάδα να τεθεί προς έγκριση διάταξη, σύμφωνα με την οποία ταυτόχρονα με την νομοθέτηση του ανοίγματος ενός επαγγέλματος αυτό να γίνεται και στην πράξη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο ότι την Δευτέρα θα στείλει επιστολή στα κόμματα για να αρχίσει η διαμόρφωση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, βασικός σκοπός της κυβέρνησης είναι να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και που βοηθούν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, που θα συμβάλλουν στο να βγει η οικονομία από την ύφεση, στο να προσελκυστούν επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Παπαδήμος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που προβλέπει το ν/σχ θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας. Πρόκειται, όπως είπε χαρακτηριστικά, για μέτρα τα οποία τα οποία «χρειάζεται η οικονομία είτε έτσι είτε αλλιώς, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις που έχουμε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων».


τι είναι το “καμποτάζ”; Διάβασε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: