Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Γιατροί του Κόσμου: Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει κακοποιηθεί.


Βία κατά των γυναικών
Ένα επείγον πολιτικό θέμα, ένα «στοίχημα» για τη δημόσια υγεία
Η βία εναντίον των γυναικών -είτε είναι φυσική, σεξουαλική, ψυχολογική ή θεσμική- αποτελεί παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο έχει κακοποιηθεί, έχει υποστεί ξυλοδαρμό, έχει δεχθεί σεξουαλική επίθεσηή έχει υποβληθεί σε άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της ζωής της. Η βία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου ή αναπηρίας για τις γυναίκες από 15 έως 44 ετών.

Η βία πλήττει χωρίς διακρίσεις
Η βία που ασκείται στις γυναίκες είναι «ενδημική» και αγγίζει τόσο εκείνες που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες όσο και τις γυναίκες των αναπτυγμένων χωρών. Η βία μπορεί να εκδηλωθεί παντού: σε κάθε περιοχή, σε κάθε κοινωνία, σε κάθε κουλτούρα. Μπορεί να διαπραχθεί μέσα στην οικογένεια, ή στο πλαίσιο συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας, ή πάλι να ασκηθεί στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων που πλήττουν μία χώρα. Ο βιασμός έχει μεταβληθεί σε ένα πραγματικό «όπλο πολέμου».
Η Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, έχει καθορίσει πέντε διαφορετικές μορφές βίας:
• φυσική βία
• σεξουαλική βία (βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση και εκμετάλλευση)
• ψυχολογική βία
• οικονομική και κοινωνική βία (πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην εργασία)
• επιζήμιες παραδοσιακές πρακτικές (γεννητικός ακρωτηριασμός, γάμος με εξαναγκασμό, επιλεκτική έκτρωση)
Σιωπηλά θύματα
Η βία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, ως αποτέλεσμα ανθρωποκτονίας, σοβαρού τραυματισμού ή αυτοκτονίας. Επιπλέον, ο στιγματισμός περιβάλλει συχνά τα θύματα ενώ αισθάνονται ντροπή, κυρίως όταν η βία που έχουν υποστεί έχει σεξουαλικό χαρακτήρα. Οι γυναίκες αυτές τότε συχνά αποκλείονται από την κοινότητά τους και μερικές φορές μάλιστα, από την ίδια τους την οικογένεια. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, πολλές είναι εκείνες που τηρούν σιωπή για τις κακοποιήσεις που βιώνουν.
Μέριμνα για τα θύματα
Η παροχή φροντίδας είναι η πρωταρχική αποστολή των Γιατρών του Κόσμου. Παρ’ όλα αυτά, σε ένα τόσο ευάλωτο και περίπλοκο περιβάλλον, η ιατρική περίθαλψη είναι ουσιαστική, αλλά δεν επαρκεί. Οι γυναίκες που έχουν πληγεί από τη βία πρέπει να επωφεληθούν μιας γενικότερης μέριμνας, η οποία θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα φιλική υποδοχή, ψυχολογική υποστήριξη, νομική βοήθεια και υποστήριξη για την ομαλή επανένταξή τους.
Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται στενά με τοπικές οργανώσεις με στόχο να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη και φροντίδα, προσφέροντας σε κάθε γυναίκα-θύμα τη δυνατότητα μίας ολοκληρωμένης θεραπείας και ανάρρωσης.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση
Παρεμβαίνοντας στο ιδιαίτερο πλαίσιο της μάχης ενάντια στη βία κατά των γυναικών, οι ΓτΚ παρεμβαίνουν σε συνεργασία με τοπικές αρχές και οργανώσεις. Εκτός από την παροχή ιατρικής περίθαλψης, οι ΓτΚ παρεμβαίνουν με δράσεις για την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων αλλά ταυτόχρονα ασκούν διπλωματικές πιέσεις προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Χάρη σε αυτές τις διαφορετικές δράσεις, οι Γιατροί του Κόσμου προσπαθούν να δώσουν στις τοπικές κοινωνίες και τους κατοίκους των, την αυτονομία αλλά και τη δυνατότητα να αγωνιστούν οι ίδιοι ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: