πηγή: ISKRA
Απαντήσεις της Τρόικα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή
ΡΕΝ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ Η ''ΛΑΘΟΣ'' ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ! ΤΟΜΣΕΝ: ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ Η ΠΕΡΑΤΑΙΡΩ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ!
Σήμερα Τρίτη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι της Τρόικα, (Όλι Ρέν, Γιοργκ Άσμουσεν και Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, αφού ομολόγησαν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου μέχρι σήμερα, παραδέχτηκαν ότι σκοπός του είναι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα να φτάσουν σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, δηλαδή στο επίπεδο των 150 ευρώ το μήνα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ομιλία του, αφού τόνισε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, μέσω του Μνημονίου, έχει αποτύχει πλήρως και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων, ζήτησε από τους εκπροσώπους της Τρόικα να δεσμευτούν κατηγορηματικά, και να καθησυχάσουν τον ελληνικό λαό, ότι δεν είναι σκοπός τους να φτάσουν οι μισθοί στην Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Βουλγαρίας και την Ρουμανία.
Η απάντηση και των τριών εκπροσώπων της Τρόικα, ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστική. Και οι τρεις (Ρέν, Άσμουσεν, Τόμσεν), όχι μόνο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες θυσίες του ελληνικού λαού και νέες περικοπές στους μισθούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αλλάαναγνώρισαν με απόλυτη σαφήνεια ότι η στόχευσή τους είναι να προσεγγίσει η Ελλάδα το επίπεδο των μισθών που υπάρχει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Η παρέμβαση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής και ακολουθούν τα βίντεο με τις τοποθετήσεις του Ν. Χουντή, του Όλι Ρέν, του Γιουργκ Άσμουσεν και του Πολ Τόμσεν, οι οποίοι απαντούν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:
«Η πιο διάσημη φωτογραφία σας στην Ελλάδα είναι αυτή εδώ (Ο Ν. Χουντής δείχνει τη φωτογραφία του Όλι Ρεν, που κρατάει διάγραμμα με την πορεία των ελλειμμάτων της Ελλάδας μέχρι το 2011 και της ανάπτυξης το 2012). Δείχνει, και έτσι λέγατε στους Έλληνες, πότε ξεκινούν οι θυσίες και πότε τελειώνουν και έρχεται η ανάπτυξη. Τίτλος του διαγράμματος ήταν «Ελλάδα: Μειώνοντας το έλλειμμα, αποκαθιστώντας την ανάπτυξη» και όπου δείχνει ότι, μετά την ύφεση που θα διαρκούσε μέχρι το 2011, η ανάπτυξη το 2012 θα ήταν της τάξης του 1.2%.
Αντί της ανάπτυξης, η ύφεση τώρα στην Ελλάδα, τρέχει με ρυθμούς 7%. Τέτοιοι ρυθμοί δεν υπάρχουν στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης, μόνο σε πόλεμο Για να μην μπαίνω σε λεπτομέρειες στην Ελλάδα έχουμε, 1.000.000 άνεργους σήμερα, επίσημα, και 1.5 εκατ., ανεπίσημα. Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που εργάζονται αλλά δεν πληρώνονται. Χιλιάδες οι επιχειρήσεις που κλείνουν. Στο κέντρο της Αθήνας ένα στα δυο μαγαζιά έχει κλείσει. Χιλιάδες άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας και μια κοινωνία σε παρακμή. Ένας λαός δυστυχισμένος και προσβεβλημένος.
Και αυτή τη στιγμή που μιλάμε ετοιμάζονται νέα μέτρα, που πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι το Ιούνιο, ύψους 11.6 δις ευρώ, που περιλαμβάνουν μειώσεις σε κοινωνικά επιδόματα και συντάξεις, απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές δαπανών σε υγεία και παιδεία. Δηλαδή, και άλλα χρήματα θα βγουν από την ελληνική οικονομία και νέος φαύλος κύκλος ύφεσης και ελλειμμάτων, θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Και έρχομαι στο ερώτημα μου κ. Ρέν. Που δεν είναι μόνο δικό μου, είναι ερώτημα όλου του ελληνικού λαού. Οι μισθοί έχουν μειωθεί δραματικά στην Ελλάδα. Μείωση 22% του κατώτερου μισθού. Στους νέους έχει μειωθεί κατά 32%, και πιέζετε για ακόμα περισσότερες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα. Καταργήσατε τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και Συμβάσεις, προκειμένου να πέσουν και άλλο οι μισθοί. Και επειδή και στην έκθεση της Κομισιόν 15/3/12, αλλά και ο κ.Τόμσεν από το ΔΝΤ σε δηλώσεις του, κάνουν λόγο για συγκρίσεις μισθών με χώρες όπως, η Βουλγαρία και η Ρουμανία, που οι μισθοί είναι γύρω στα 150 ευρώ το μήνα, σας ερωτώ.
Μπορείτε να διαψεύσετε ρητά αυτό που πλέον πιστεύει ο ελληνικός λαός, ότι σκοπός όλων αυτών των μέτρων και της Τρόικα, είναι να δυστυχήσουν οι άνθρωποι για να ευτυχίσουν οι αριθμοί; Μπορείτε να διαψεύσετε τις υποψίες, που όλοι έχουν, ότι ο σκοπός της Τρόικα είναι να οδηγήσει τους μισθούς στην Ελλάδα να μειωθούν στο επίπεδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, δηλ. πάνω κάτω στα 150 ευρώ; Αυτός είναι ο σκοπός σας; Μπορείτε ΡΗΤΑ να το διαψεύσετε;»
Το βίντεο της παρέμβασης του Νίκου Χουντή βρίσκεται εδώ:
Οι απαντήσεις των εκπροσώπων της Τρόικα στις ερωτήσεις του Νίκου Χουντή βρίσκονται εδώ:
Η απάντηση του Όλι Ρέν (ελληνικά, διερμηνεία)
Η απάντηση του Γιοργκ Άσμουσεν (ελληνικά, διερμηνεία)
Η απάντηση του Πολ Τόμσεν (ελληνικά, διερμηνεία)
Η iskra, για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ακολούθως ρεπορτάζ με τις σημερινές δηλώσεις της Τροικα στο ευρωκοινοβούλιο:
ΔΝΤ: ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΤΕΡΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ
πηγή: www.euro2day.gr
Το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας απειλείται από οργανωμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν, καταθέτοντας στο ευρωκοινοβούλιο.
Παράλληλα, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι "φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής όσον αφορά στο θέμα των φόρων. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να αφορά τις δαπάνες και θα πρέπει να γίνουν δυσχερέστατες διαρθρωτικές προσαρμογές".
Ωστόσο, σημείωσε ότι εάν δεν βελτιωθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής, η Ελλάδα θα πρέπει να κόψει και άλλες κοινωνικές δαπάνες. Ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι βασικός πυλώντας του προγράμματος θα πρέπει να είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Τόμσεν, μαζί με τον J. Asmussen της ΕΚΤ και τον Όλι Ρεν της Κομισιόν μετά από έντονες πιέσεις κυρίως των σοσιαλιστών, κατέθεσαν σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο όπου και δέχτηκαν έντονη κριτική στο πλαίσιο της συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα.
"Προσπαθήσατε να πείσετε τις αγορές αλλά χάσατε την εμπιστοσύνη των λαών και οδηγήσατε την ανεργία της Ελλάδας στα ύψη, ειδικά για τους νέους", τόνισε μεταξύ άλλων ευρωβουλευτής.
Οι ευρωβουλευτές στάθηκαν στα δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, ιδίως στους νέους, υπογράμμισαν ότι "χάνεται μια ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα" ενώ ρώτησαν πώς διασφαλίζεται από το πρόγραμμα ότι θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας.
"Πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα της χώρας με το ίδιο φάρμακο", ρώτησε ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων.
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την θέση της τρόικα ότι μόνο η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα.
Όπως ανέφερε, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν επαρκούν. "Συμφωνώ ότι θα αποτύχει το πρόγραμμα αν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη. Υπάρχει ένα χάσμα ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 15%".
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα σημείωσε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η παραγωγικότητα. "Γι' αυτό πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά υπηρεσιών ώστε οι χαμηλότεροι μισθοί να οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές. Παράλληλα, πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία. Πιστεύω ότι και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στο πρόγραμμα", σημείωσε ο κ. Τόμσεν.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κονδύλια στο πρόγραμμα για επενδύσεις σε υποδομές και δίκτυα και ότι τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να βρεθούν από τον ιδιωτικό τομέα.
Σε σχέση με τις τράπεζες, ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των μη βιώσιμων επιχειρήσεων και της δανειοδότησής τους.
"Θα πρέπει να υπάρξουν ρήτρες στο πρόγραμμα ώστε οι πιστώσεις να δίνονται σε ανταγωνιστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις", τόνισε.
Απαντώντας στο τι θα γίνει εάν η Ελλάδα καταβάλλει τις καλύτερες προσπάθειες αλλά δεν καταφέρει να βγει στις αγορές σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, επεσήμανε ότι "οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τη στήριξη, αρκεί η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος".
REHN: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ
Η απασχόληση και η ανάπτυξη αποτελούν τους βασικούς στόχους του προγράμματος οικονομικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζει η Ελλάδα, ανέφερε ο Eυρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn.
Ωστόσο, τόνισε ο κ. Rehn, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την διόρθωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Σε σχέση με την αποτυχία του πρώτου προγράμματος, απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι οι προβολές ανάπτυξης της τρόικα το Μάιο του 2010 ήταν υπερβολικά αισιόδοξες. Ο κ. Ρεν ανέφερε ότι σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων η έλλειψη ευρείας συναίνεσης για πολλές μεταρρυθμίσεις – κλειδιά.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέλαβε ότι χρειάζεται περισσότερη εσωτερική υποτίμηση, σημειώνοντας ότι απαιτείται ενισχυμένη πολιτική ενότητα και αποφασιστικότητα να βελτιωθεί η διοικητική ικανότητα της χώρας.
Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, σημείωσε ο κ. Rehn, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετες προσπάθειες.
"Ο σημερινός ρυθμός μεταρρύθμισης και προσαρμογής απέχει πολύ από το να επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της ή να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας" δήλωσε ο κ. Rehn.
"Επιπρόσθετες προσπάθειες είναι ως εκ τούτου απαραίτητες" πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο κ. Rehn αναφέρθηκε και στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι είχε δύο αχίλλειες πτέρνες.
Η πρώτη ήταν η χαμηλή αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα και η δεύτερη η έλλειψη πολιτικής ενότητας, που ήταν απαραίτητη για την στήριξη των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Ο Ολι Ρεν απαντώντας για το PSI επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «μοναδική περίπτωση» και γι' αυτό έγινε η αναδιάρθρωση χρέους, η οποία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία.
"Τα μέτρα εξυγίανσης δεν υποσκάπτουν την ανάπτυξη. Η Ελλάδα έχει τεράστιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και παράλληλα δημοσιονομική κρίση. Πρέπει να σημειώσει πρόοδο και στα δυο μέτωπα", τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής τόσο για τα έσοδα όσο και για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Απαντώντας σε ερώτηση για την κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων, ανέφερε ότι «η εφαρμογή του προγράμματος δεν μπορεί να παραβιάσει το ενωσιακό δίκαιο. Η ελληνική κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα, πρέπει να σεβαστεί το ελληνικό Σύνταγμα».
ΕΚΤ: ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος χωρίς μια "αλλαγή καθεστώτος" στην εφαρμογή των πολιτικών και χωρίς μια ευρύτερη συναίνεση, δήλωσε στην αρχική του τοποθέτηση ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ.
"Δεν είναι μυστικό ότι το πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά μεγάλους κινδύνους εφαρμογής" ανέφερε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Asmussen.
"Χωρίς μια αλλαγή καθεστώτος στην εφαρμογή των πολιτικών και μια ευρύτερη συναίνεση υπέρ των επώδυνων αλλά απαραίτητων μέτρων, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος" πρόσθεσε.
Ο κ. Άσμουσεν, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας είναι τεράστιος στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σημείωσε ότι οι θέσεις εργασίας θα έλθουν από το άνοιγμα των επαγγελμάτων ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπονται λεφτά στο πρόγραμμα για δημόσιες επενδύσεις.
Σε σχέση με τις τράπεζες, τόνισε ότι αυτές που θεωρούνται βιώσιμες θα ανακεφαλαιοποιηθούν ενώ ξεκαθάρισε ότι το PSI έγινε μόνο στην Ελλάδα και "δεν έχουμε σκοπό να το ξανακάνουμε".
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε "Έχουμε σαφή σκοπό να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρωζώνης. Αν και αυτός είναι ο σκοπός μας, εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει. Ο μόνος τρόπος είναι περισσότερη εσωτερική υποτίμηση ώστε να ανακτήσει η χώρα την ανταγωνιστικότητα εντός του ευρώ".
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ
πηγή: www.in.gr
Την αδυναμία της ελληνικής διοίκησης και την έλλειψη ευρείας πολιτικής συναίνεσης ανέφερε ως τη διπλή «αχίλλειο πτέρνα» της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου για την Ελλάδα ο Όλι Ρεν στην ειδική ακρόαση της τρόικας από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική διάσωση.
«Αλλαγή νοοτροπίας» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και «ευρύτερη πολιτική συναίνεση» ζήτησε από την Αθήνα και ο Γιοργκ Άσμουσεν από την πλευρά της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα «έχει ακόμη δρόμο να διανύσει» ανέφερε ο Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, κάνοντας επίσης λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα» που εμποδίζουν την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών.
O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.
O Όλι Ρεν, από την πλευρά της Κομισιόν, ανέφερε ότι το δεύτερο πρόγραμμα «δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα και να της δώσουμε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ρεν.
Ο επίτροπος έκανε λόγο για «διπλή αχίλλειο πτέρνα» στο πρώτο πρόγραμμα: «Αφ' ενός η αδύναμη διοικητική ικανότητα της Ελλάδας και αφ'ετέρου η έλλειψη πολιτικής ενότητας η οποία, αν και βελτιώθηκε πρόσφατα, μπορεί να θεραπευτεί μόνο από την ίδια την ελληνική κοινωνία».
Ο ρυθμός εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής προσαρμογής «δεν είναι επαρκής ώστε να εξυγιανθούν τα ελληνικά δημοσιονομικά και να καλυφθεί το κένό της ανταγωνιστικότητας» επανέλαβε ο Ρεν, ζητώντας «περαιτέρω προσπάθειες».
«Δεν είναι μυστικό ότι το ελληνικό πρόγραμμα υπόκειται σε εξαιρετικά υψηλούς κινδύνους εφαρμογής» είπε από την πλευρά της ΕΚΤ ο Γιορκ Άσμουσεν.
«Χωρίς αλλαγή νοοτροπίας στην εφαρμογή κσι αρκετά ευρύτερη πολιτική συναίνεση υπέρ των οδυνηρών αλλά απαραίτητων αλλαγών, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος το πρόγραμμα να εκτροχιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άσμουσεν, λέγοντας πως «το πολιτικό θάρρος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ».
Τρίτη 27 Μαρτίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου