Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Κομπόστα εξαίσιων σκουπιδιών !

πηγή: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


Το λέμε συνεχώς, εδώ και μια εικοσαετία: τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα.
Και δεν εννοούμε μόνον την ανακύκλωση χρήσιμων υλικών, όπως το χαρτί, το γυαλί, το αλουμίνιο κτλ., που τόσο έχει διαφημιστεί στη δεκαετία που διανύουμε. Σίγουρα, τα περιθώρια αύξησης του ποσοστού των υλικών που ανακυκλώνονται στο συνολικό όγκο των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να διευρυνθούν πολύ περισσότερο (γύρω στο 20%) από το 1,5% που έχουν καθηλωθεί.

Εννοούμε τη λιπασματοποίηση των οργανικών απορριμμάτων, που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και την άμβλυνση της εναγώνιας προσπάθειας να βρεθούν νέες χωματερές για τους 400.000 τόνους σκουπιδιών το χρόνο.
Πρόκειται για μια τεχνική που ήδη έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες -ή καλύτερα, πόλεις- τεχνική που στη δική μας παραμένει στο χώρο ης φαντασίας...

Κι ενω καθημερινα παραγονται χιλιαδες τονοι οργανικων υπολειμματων,την ίδια στιγμή υπαρχει μεγαλη γεωργικη ζητηση βελτιωτικων εδαφους. Γιατί λοιπόν δεν προχωρά η διαδικασία κομποστοποίησης των οργανικών απορριμμάτων;
Μα γιατί είμαστε χημικοεξαρτημένοι. Το έδαφος δεν αντιμετωπίζεται ως ζωντανός οργανισμός, αλλά σαν ένας κουβάς με θρεπτικά στοιχεία, που αφαιρούνται με τη συγκομιδή και πρέπει να αναπληρώνονται με λιπάσματα χημικά.

«Γιατί», σου λέει ο άλλος, «να γεμίσω το χωράφι μου με σκουπίδια;» «Γιατί να κάνω πειράματα;», σκέφτονται και οι τοπικοί μας άρχοντες. «Γιατί να μπλέκω και με νέα προβλήματα;», σκέφτεται και η κυβέρνηση.
Κι όμως. Κάθε νοικοκυριό που δεν έχει κήπο, μπορεί να συγκεντρώνει τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας χωριστά. Κάθε δήμος μπορεί να συγκεντρώνει τα πεσμένα φύλλα, το κουρεμένο γκαζόν, τα σπασμένα κλαδιά. Κάθε Σύνδεσμος ΟΤΑ ή Νομαρχία μπορεί να συγκεντρώνει τα υπολείμματα στα εργοστάσια επεξεργασίας σταφυλιών, ελιάς, βαμβακιού, ζαχαρότευτλων, φρούτων, λαχανικών κτλ.

Δεν χρειάζονται μεγάλες και δαπανηρές εγκαταστάσεις, μόνον κάποιοι υπαίθριοι χώροι, κάποιοι θρυμματιστές χοντρών υλικών, κάποιοι φορτωτές ή εκσκαφείς για το ανακάτεμα. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι πολύτιμοι μικροοργανισμοί, που αποικοδομούν τα οργανικά υλικά και παράγουν έτοιμο κομπόστ για τα χωράφια, αλλά και για τα πάρκα, τις αναδασώσεις κτλ.
Είναι τόσο απλό και σίγουρο, που σε κάνει να απορείς μήπως αυτός είναι και ο λόγος που δεν υλοποιείται;


Ανίκητος Μακρένογλου
Mαιευτήρας Γυναικολόγος
Ιδρυτικό Μέλος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας

Οδηγίες για την δημιουργία κομπόστ στο σπίτι μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: