πηγή: TVXS
Η «άγια» φωνή του ελληνικού πενταγράμμου έσβησε την Τρίτη. Ο Δημήτρης Μητροπάνος πέθανε σε ηλικία 64 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία διαδρομή στη μουσική. Τα τελευταία χρόνια είχε δώσει σκληρή μάχη για να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, κατέληξε από οξύ πνευμονικό οίδημα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές και ερμήνευσε κομμάτια σημαντικών στιχουργών και συνθετών. Η κηδεία του θα γίνει στις 14:00 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Από τις 10:00 το πρωί η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του νεκροταφείου.
Δύσκολα παιδικά χρόνια
Γεννημένος στην Αγία Μονη, συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948 μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. Τον πατέρα του, τον γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί στον ανταρτοπόλεμο, έως που ήρθε ένα γράμμα να τον ενημερώσει ότι ζούσε στη Ρουμανία.
Ο μεγάλος μουσικός δούλευε τα καλοκαίρια ως σερβιτόρος, ή αργότερα στις κορδέλες κοπής ξύλων για να βοηθήσειτ ην οικογένειά του. Μετά την Γ' Γυμανασίου, το 1964, κατεβαίνει στην Αθήνα για να ζήσει με ένα θείο του. Μένει στην οδό Αχαρνών. Προτού τελειώσει το Γυμνάσιο ξεκίνησε το τραγούδι.
Το "ταξίδι" στο τραγούδι
Όταν τελείωνε το Γυμνάσιο, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ακούγοντάς τον να τραγουδάει σε μια συγκέντρωση της εταιρίας του θείου του, τον παρότρυνε να επισκεφτεί τη Δισκογραφική Εταιρία "Κολούμπια". Εκεί γνώρισε τον Γιώργο Ζαμπέτα με τον οποίο αργότερα θα δουλέψει στα "Ξημερώματα". Ο Ζαμπέτας ήταν ο μεγάλος δάσκαλος και ο 2ος πατέρας για τον λαϊκό τραγουδιστή. " Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρπωος στο τραγούδι που με βοηθήσε χωρίς να περιμένει κάτι" είχε πει ο Δ. Μητροπάνος.
Το 1966 ο Μητροπάνος συναντάται για πρώτη φορά με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη Ρωμιοσύνη και το Άξιον Εστί σε μια σειρά Συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η λαμπρή πορεία στο λαϊκό και έντεχνο τραγούδι
Ο πρώτος 45άρης δίσκος με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη" ηχογραφείτε το 1967. Πριν από αυτό είχει προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά" το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Η συνέχεια της πορείας του ήταν λαμπρή. Συνεργάστηκε με πολύ σημαντικούς συνθέτες, ποιητές στιχουργούς και άλλους καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μάνος Ελευθερίου, η Πετρή Σαλπέα, η Δήμητρα Γαλάνη, η Τζούλια Σουγλάκου καθώς και με τους Γιώργο Κατσαρό και Γιώργο Χατζηνάσιο. Συνεργάστηκε επιπλέον με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Νίκο Πορτοκάλογλου, Μάριο Τόκα, Θάνο Μικρούτσικο κ.ά.
Δισκογραφία
Λαϊκή παρέλαση (1970), Δημήτρης Μητροπάνος Νο1 (1971), Αγιος Φεβρουάριος (1972), Ο δρόμος για τα Κύθηρα (1973), Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή (1974), Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα (1975), Λαϊκά '76 (1976), Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά (1977), Παράπονο (1978), 14 Ζεϊμπέκικα (1979), Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα (1980), Τα συναξάρια (1981), Τα λαϊκά της νύχτας (1982), Τα 14 χασάπικα (1982), Λαϊκές στιγμές (1983), Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα (1984), Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος (1985), Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα (1986), Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι (1987)
Καινούρια χρώματα (1988), Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα (1989), 20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα (1990), Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις (1991), Οι μεγάλες επιτυχίες (1992), Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό (1993), Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο (1994), Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου (1995), 30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα (1996), Ψάξε στ' όνειρό μας (1997), Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής (1998), Εντελβάις (1999), Ζωντανή ηχογράφηση στη Σφεντόνα (2000), Στης ψυχής το παρακάτω (2001), Θα είμαι εδώ (2003), Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο (2004), Πες μου τ' αληθινά σου (2005), Για την καρδιά ενός αγγέλου (2007), Στη Διαπασών (2008), Τα τραγούδια της ζωής μου (2009).
Καλλιτέχνες για τον Δ. Μητροπάνο
Η είδηση του ξαφνικού θανάτου προκάλεσε σοκ και μεγάλη συγκίνηση στον καλλιτεχνικό χώρο. Μουσικοί που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και φίλοι μίλησαν στο ΑΜΠΕ για τον άνθρωπο και μουσικό Δημήτρη Μητροπάνο:
Θάνος Μικρούτσικος: «Ο Δημήτρης ήταν και είναι από τους ελάχιστους φίλους μου. Υπήρξε ο σπουδαιότερος εν ενεργεία Έλληνας τραγουδιστής. Ήταν άνθρωπος συντροφικός, αγαπητικός και λιγομίλητος. Αποτελούσε μοναδικό φαινόμενο στο συνάφι μας και αισθάνομαι πως "η δόξα πέρασε και δεν τον ακούμπησε".
Αν και είχε ταλαιπωρηθεί με την υγεία του, είχε βγάλει τη γλώσσα του στο χάρο, μέχρι που σήμερα μας συντάραξε όλους και πιο πολύ τους τρεις σημαντικότερους ανθρώπους της ζωής του, τη γυναίκα του Βένια, τις κόρες του Μυρσίνη και Αναστασία».
Γιάννης Σπανός: «Για μένα, ο Δημήτρης δεν είναι ένας χθεσινός τραγουδιστής με σημαντικά τραγούδια, είναι ο γνήσιος άνθρωπος που γνώρισα τη δεκαετία του 1960, από την Πλάκα, τις μπουάτ και τα κουτούκια. Είχε πάντα τον δικό του ήχο και χαρακτήρα και ήταν ένας άνθρωπος γενναιόδωρος και έξω καρδιά . Εκτός από τις σπουδαίες συνεργασίες που είχε μεταγενέστερα, μου μένουν τα πρώτα τραγούδια που ερμήνευσε, όπως το "Τρένο". Ήταν ο πρωτεργάτης αυτών που λέμε "σλόγκαν" τραγούδια, τα οποία ανέβαζε πολύ ψηλά. Για μένα παρέμεινε ο "μέγας", μετά τον Καζαντζίδη. Ο Δημήτρης είχε τόση τρομερή δύναμη, που η φωνή του ζωντάνευε τα τραγούδια. Η προσωπικότητα, η δύναμη της ψυχής, η αλήθεια που έβγαζε όταν τραγουδούσε και αυτό το λαϊκό ταλέντο, ήταν τα στοιχεία που τον ξεχώριζαν. Έφυγε ένας σπουδαίος Έλληνας».
Αμαλία Τόκα (χήρα του Μάριου): «Είμαι συγκλονισμένη και σοκαρισμένη από την είδηση αυτού του ξαφνικού συμβάντος. Έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, αυτή η γνήσια λαϊκή φωνή με τα πανέμορφα τραγούδια, θα με συνοδεύει για πάντα. Η λύπη μου είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς μόλις είχε ολοκληρώσει και τραγουδήσει τρία ανέκδοτα τραγούδια του Μάριου, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν με τον τελευταίο δίσκο του Μάριου. Έχω ένα πολύ μεγάλο συναισθηματικό κενό. Η απώλεια είναι προσωπική».
Ο Διονύσης Τσακνής δήλωσε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τον Δημήτρη Μητροπάνο: «Ότι και να πεις είναι λίγο. Τα λόγια δεν χωράνε σε μια τέτοια απώλεια. Έφυγε ο φίλος, ο σύντροφος, ο συνεργάτης, ο μάγκας. Μας λείπεις Μήτσο».
Ο Λάκης Παπαδόπουλος, (σε δίσκο του οποίου είχε συμμετάσχει ο σπουδαίος ερμηνευτής με το τραγούδι «Για να σ’ εκδικηθώ»): «Θα πενθήσει όλη η Ελλάδα, γιατί ήταν όλης της Ελλάδας ο τραγουδιστής».
Πετρή Σαλπέα, (με την οποία είχαν συνεργαστεί το 1972, στον δίσκο ορόσημο «Άγιο Φεβρουάριο» του Δήμου Μούτση): «Ο Δημήτρης Μητροπάνος, ήταν τότε φαντάρος. Καλό παιδί, από εξαιρετική οικογένεια. Τραγουδήσαμε μαζί, άλλος πρώτη φωνή άλλος δεύτερη, στη «Σμύρνη και στο Αϊβαλί» κι άλλα τραγούδια από τον Αγιο Φεβρουάριο. Μεγάλη φωνή. Σπουδαίος».
Για τη μεγάλη απώλεια που βιώνει η ελληνική μουσική, έκανε λόγο η νεαρότερη τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου: «Χάθηκε ένας πάρα πολύ μεγάλος τραγουδιστής, που με τη φωνή του έκανε συντροφιά, για τόσα χρόνια, σε όλους τους Έλληνες. Θα είναι πάντα μέσα στις καρδιές μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου