Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Γκοστμπάστερς ή η χώρα των φαντασμάτων ...


Γκοστμπάστερς
του Θανάση Καρτερού
πηγή: ΑΥΓΗ

Το φάντασμα της δραχμής πλανιέται πάνω από τη χώρα. Το φάντασμα της χρεωκοπίας πλανιέται πάνω από τη χώρα. Το φάντασμα της εθνικής συμφοράς πλανιέται πάνω από τη χώρα. Το φάντασμα του διχασμού πλανιέται πάνω από τη χώρα. Και πηγαίνοντας για νέες εκλογές, και το φάντασμα του εμφυλίου -όποιος έχει πιο πολλά Καλάσνικοφ...- πλανιέται πάνω από τη χώρα.

Πήξαμε στα φαντάσματα δηλαδή. Ο εθνικός εναέριος χώρος χρειάζεται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για να μη σκουντουφλάνε το ένα πάνω στο άλλο. Έφτασε η χάρη τους στο προεδρικό μέγαρο, στα γραφεία των κομμάτων, στον τρίτο όροφο του ΣΕΒ, στα γκισέ των τραπεζών. Κατέλαβαν τις πρώτες σελίδες εφημερίδων, σκιάζουν τα πρόσωπα τηλεπαρουσιαστών -και τηλεπαρουσιαστριών. Καταντήσαμε χώρα των φαντασμάτων.

Αν ζούσε ο Μαρξ, μπορεί και να γελούσε με όλη αυτή τη στρατιά των φαντασμάτων. Κακώς όμως θα γελούσε. Γιατί έχει ευθύνες σοβαρές ο ίδιος για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μίλησε πρώτος για το φάντασμα του κομμουνισμού που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη του ότι δεν θα κάτσουν και οι άλλοι με σταυρωμένα χέρια. Φάντασμα εσείς; Δείτε λοιπόν πόσα και πόσο τρομακτικά φαντάσματα μπορούμε να ρίξουμε στην αγορά κι εμείς.

Διότι, αν ζωστείς μια πλεξίδα σκόρδα και βγεις στον κόσμο των φαντασμάτων, θα το βρεις το μυστικό: Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν όλα τους. Το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ επιστρατεύτηκαν να αναχαιτίσουν. Δεν πρόκειται βέβαια ακριβώς για φάντασμα του κομμουνισμού, αλλά δεν έχει και κομμουνιστές ο ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει και μαοϊκούς, τροτσκιστές, αριστεριστές, κάθε μαρξιστικής καρυδιάς καρύδι; Και τον Αλαβάνο που βγήκε στο κλαρί;

Άρα; Άρα ο Κάρολος τα είδε όλα, πρόλαβε να πει τα μισά, αλλά τη ζημιά την έκανε. Τους έδειξε τον δρόμο -το φάντασμα αντιμετωπίζεται μόνο με φαντάσματα. Εγκαίρως και πριν μεγαλώσει, όπως το κακό που παραμονεύει και τη χώρα υπονομεύει. Φαντάσματα μιας χρήσης, φαντάσματα τέσσερα επί τέσσερα, φαντάσματα - Φρανκεστάιν. Στις νέες εκλογές τις κάλπες θα φρουρούν φαντάσματα -με το σφυροδρέπανο παρά πόδα.

Ως εκ τούτου πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα φαντάσματα. Να ελισσόμαστε σαν Ghostbusters ανάμεσά τους. Να περνάμε ΣΥΡΙΖΑ από τα αρπαχτικά τους χέρια. Και να τα ξορκίζουμε με το Ευαγγέλιο του Μνημονίου: Μπου, ρε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: