Σάββατο 19 Μαΐου 2012

WWF: Πάμε κατευθείαν (και) για περιβαλλοντική χρεοκοπία...


πηγή: ΑΥΓΗ

Η ζωή πάνω στη Γη με τους σημερινούς ρυθμούς εκμετάλλευσης φυσικών πόρων και πλουτοπαραγωγικών πηγών έχει εξαντλήσει τα όρια της. Η ετήσια τακτική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) είναι αποκαλυπτική για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη όπου η μεγάλη οικονομική κρίση διασταυρώνεται πλέον και με την περιβαλλοντική κρίση.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ταμείου με τίτλο “Ζωντανός Πλανήτης 2012”, η βιοποικιλότητα στη Γη έχει συρρικνωθεί σε παγκόσμια κλίμακα κατά 28% από το 1970 μέχρι σήμερα. Ο πλανήτης θα πρέπει να “μεγαλώσει” κατά 50% ώστε να υπάρξει περισσότερη καλλιεργήσιμη γη και δάση για να συνεχίσει ο ανθρώπινος πληθυσμός να ζει με τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης και εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το WWF, αν δεν υπάρξει αποφασιστική πολιτική παρέμβαση για να ανασχεθεί η τάση της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων, έως το 2030 δεν θα αρκούν ούτε δύο πλανήτες σαν τη Γη για να διατηρηθούν οι ανθρώπινες οικονομικές και άλλες δραστηριότητες με τους σημερινούς ρυθμούς τους. Παρά το “πρωτόκολλο του Κιότο” 20 χρόνια πριν, για τον περιορισμό σε παγκόσμια κλίμακα των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα βρίσκεται σε τροχιά “καταστροφικής ανόδου” μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, επισημαίνει η έκθεση του WWF.

Ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Jim Leape υπενθυμίζει ότι μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις των χωρών που θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια διάσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη τον επόμενο μήνα στο Ρίο Ντε Τζανέιρο απέχουν πολύ ακόμα από το να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Στη σύνοδο που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα 20-22 Ιουνίου, αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 50.000 αντιπρόσωποι. Κυβερνήσεις και πολιτικοί ηγέτες θα βρεθούν στο στόχαστρο και θα δεχθούν ισχυρές πιέσεις από τους οικολόγους και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο Leape υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν μονομερώς από τις κυβερνήσεις, χωρίς την “ομηρεία” της αναμονής των ευρύτερων διαπραγματεύσεων για τη νέα συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, που θα διαδεχθεί το “Πρωτόκολλο του Κιότο”, η ισχύς του οποίου λήγει εφέτος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί οι οικολόγοι χρειάζεται να προσπαθήσουν για να πείσουν τον κόσμο ότι κάτι πρέπει να γίνει αναφορικά με την κλιματική αλλαγή και την υπερεκμετάλλευση του φυσικών πόρων, ο επικεφαλής του WWF, απάντησε: “Ας μην υποτιμούμε την αδράνεια του συστήματος”...

Δεν υπάρχουν σχόλια: