πηγή: ΑΥΓΗ
Πολυτέλεια αποτελούν φέτος οι θερινές διακοπές για τους περισσότερους Έλληνες, ενώ με πολλές περικοπές και δραστικούς περιορισμούς στον χρόνο, στο κόστος και στην ποιότητα θα είναι οι διακοπές εκείνων που τελικά θα παραθερίσουν.
Η οικονομική δυσπραγία και η αβεβαιότητα έχουν οδηγήσει τους περισσότερους πολίτες, αυτό το πολύ θερμό καλοκαίρι, σε “κατάργηση” των διακοπών ή σε σημαντική σύντμηση της διάρκειάς τους και σε επιλογές με βάση μόνο το χαμηλό κόστος.
Όπως αποκάλυψε τελευταία πανελλαδική έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης ΙΝΚΑ, σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες (69% έναντι 62% πέρσι) δεν θα κάνουν φέτος καλοκαιρινές διακοπές. Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση διακοπών είναι οικονομικοί λόγοι (69%), επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια (21%), επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι (10%).
Παράλληλα, από το 31% εκείνων που θα κάνουν διακοπές, το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές. Η διάρκεια των διακοπών όλης, οπό κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο, καθώς:
- 4 ημέρες διακοπές θα κάνει το 31%,
- 7 ημέρες το 25%,
- 10 ημέρες το 26%,
- 15 ημέρες το 15% και
- 20 ημέρες μόλις το 3%.
Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, ένταση της οικονομικής δυσπραγίας (δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία) αλλά στη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών, καθώς και την ανεργία. Παράλληλα, αναφέρεται, εξαφανίστηκε και η γνωστή διασπορά των διακοπών σε περισσότερες εποχές (π.χ. κατά τα εορταστικά 3ήμερα, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κ.λπ.).
Επίσης, το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες. Με βάση την έρευνα οι Έλληνες διαμένουν: σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι (55%), σε συγγενικό-φιλικό σπίτι (25%), σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια (20%).
Πάντως, η θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%, ενώ το βουνό “κερδίζει” κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 50%.
Κόστος
Δυσβάσταχτο όμως φαίνεται ότι είναι το κόστος των διακοπών για τις οικογένειες, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 3.000 ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, το ημερήσιο κόστος των διακοπών μιας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στη στεριά 120 ευρώ και στην θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης - επιστροφής), ανάλογα με το νησί, π.χ. Κρήτη-Χανιά + 458 ευρώ.
Ένα άλλο ζήτημα που θέτει το ΙΝΚΑ και φέτος είναι αυτό της αισχροκέρδειας σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς, διαπιστώνοντας θεαματικές -συχνά εξοργιστικές- διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία, στις τουριστικές περιοχές σε σχέση με τον μέσο όρο, της υπόλοιπης χώρας.
Εκτός των τιμών όμως, σημαντικό πρόβλημα παρουσιάζεται στα ζητήματα της ποιότητας, της εξυπηρέτησης και της δημόσιας υγείας, όπου οι εξαφανίσεις των ήδη ανεπαρκών μηχανισμών ελέγχου, αποσταθεροποιούν κάθε νέα κυβέρνηση τον ΕΦΕΤ, έχουν δημιουργήσει δυνατότητες περαιτέρω ασυδοσίας και κινδύνων, ιδιαίτερα για τους ευκαιριακούς επιχειρηματίες και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης.
Διακοπές και κίνδυνοι
Εξάλλου, στους κινδύνους των διακοπών αναφέρεται η καταναλωτική οργάνωση ΚΕΠΚΑ. Όπως επισημαίνει, με τις όποιες δυσκολίες, ετοιμαζόμαστε να περάσουμε το καλοκαίρι, στη θάλασσα ή στο βουνό, όμως για να χαρούμε, πραγματικά, τις διακοπές, χρήσιμο θα ήταν να ακολουθήσουμε μερικές απλές, αλλά βασικές συμβουλές, όπως:
Ατυχήματα και ασθένειες σε διακοπές:
Σε περίπτωση τραυματισμού, δεν είναι απαραίτητος ο αντιτετανικός ορός, εφόσον έχουμε κάνει το αντιτετανικό εμβόλιο και η τελευταία δόση έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια.
Ένα μικρό ταξιδιωτικό φαρμακείο είναι απαραίτητο. Ας περιέχει: φυτικό εντομοαπωθητικό, κρέμα, τζελ ή stick για τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή επαφή με μέδουσες και φυτά, αντιηλιακά, καταπραϋντική κρέμα για ηλιακά εγκαύματα, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους-ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.
Αποφεύγουμε τα κουνούπια, χρησιμοποιώντας τις γνωστές συσκευές με τις ταμπλέτες, αφού διαβάσουμε με προσοχή τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τυχόν αλλεργίες. Ένα απλό τσίμπημα μέλισσας μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.
Διακοπές και κολύμπι:
Είμαστε πάντοτε κοντά στα παιδιά όταν κολυμπούν.
Η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε να κολυμπάνε. Μέχρι τότε, όταν μπαίνουν στο νερό πρέπει να φορούν απαραιτήτως σωσίβιο.
Πριν κάνουμε βουτιές, ελέγχουμε το βάθος του νερού.
Δεν κολυμπάμε σε περιοχές που έχουν κίνηση (φουσκωτά, τζετ σκι κ.λπ.).
Δεν κολυμπάμε αν δεν έχουν περάσει 3-4 ώρες από το προηγούμενο γεύμα.
Δεν κολυμπάμε σε θάλασσες που δεν γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές.
Όταν βρισκόμαστε σε πισίνα προσέχουμε τα παιδιά μη γλιστρήσουν και πέσουν στο νερό.
Δεν επιτρέπουμε σε παιδιά που δεν ξέρουν κολύμπι να παίζουν σε νεροτσουλήθρες.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις νεροτσουλήθρες έχοντας στην αγκαλιά μας μικρά παιδιά.
Δεν καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο.
Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου