Σύνετευξή Δήμαρχου Ύδρας Άγγελου Κοτρώνη στην εφημερίδα της Αυστρίας, WIENER ZEITUNG.
ακολουθεί μετάφραση.
ακολουθεί μετάφραση.
Μεταφραση
Αυτοδικία κατά ελεγκτών της εφορίας ; Ο Δήμαρχος Ύδρας, Άγγελος Κοτρώνης, αποκαθιστά την εικόνα του νησιού.
του Hermann Sileitsch
Το ελληνικό νησί που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα – ο Δήμαρχος είναι φίλος της Αυστρίας.
Ύδρα/Βιέννη.
Λαϊκή επανάσταση στον ειδυλλιακό τόπο διακοπών- ή μήπως μια υπερβολή των μέσων που εξυπηρετεί στερεότυπες αντιλήψεις?
Ύδρα
Ο Δήμαρχος κ. Άγγελος Κοτρώνης ασφαλώς δεν επιδίωκε μια διαφήμιση αυτού του είδους: η τουριστικά δημοφιλής κοινότητα της Ύδρας βρέθηκε επί ημέρες στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Από το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" έως την εφημερίδα "Washington Post" – όλα τα μέσα αφιέρωναν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο για αυτό το γαλήνιο παραθεριστικό νησί.
Η αιτία: υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε έλεγχό τους την 17η Αυγούστου σ’ ένα εστιατόριο ότι έλειπαν αποδείξεις σ’ ορισμένα τραπέζια πελατών. Σκόπευαν να συλλάβουν την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και να την μεταφέρουν στις φυλακές του Πειραιά. Ταραγμένοι πολίτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σύλληψη, επιτέθηκαν στους ελεγκτές και κατέλαβαν ακόμη και το αστυνομικό τμήμα του νησιού –χρειάστηκε η παρέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα προκειμένου να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Αυτή η ιστορία έκανε τον γύρο του κόσμου. Πιθανόν, επειδή ταίριαζε τέλεια με το επίκαιρο στερεότυπο κλισέ των Ελλήνων: «ενός λαού απατεώνων, που αποζητάει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, χωρίς να είναι διατεθειμένος να αποδώσει φόρους προς το ίδιο του το κράτος».
"Μόνο 10 ή και 15 άτομα δημιούργησαν προβλήματα "
Ο Άγγελος Κοτρώνης, Δήμαρχος Ύδρας, μιλάει απταίστως Γερμανικά: σπούδασε από το 1960 επί δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς.© IRIDA
Η Ύδρα μέσα σε μια νύχτα έγινε το σύμβολο αυτού του αρνητικού στερεοτύπου-ασφαλώς προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Δημάρχου. "Αυτό πράγματι είναι πολύ λυπηρό. Πέραν το ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα ", τονίζει ο 70χρονος στη συνέντευξη της εφημερίδας "Wiener Zeitung". Παρεμπιπτόντως, μιλώντας άπταιστα Γερμανικά: Ο επικεφαλής του Δήμου σπούδασε μετά το 1960 δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς και δηλώνει φίλος της χώρας μας: "Αγαπώ την Αυστρία, είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ταξιδεύω στην χώρα σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, συνήθως τον Ιανουάριο."
Συνεπώς, γνωρίζει τις επιφυλάξεις, που υπάρχουν τόσο στην χώρα μας όσο και στην Γερμανία απέναντι στα πακέτα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ακόμη εκφράζει την κατανόησή του: "Ο καθένας κατανοεί αυτές τις επιφυλάξεις. Όταν δανείσεις χρήματα, υπάρχει πάντα ένας σχετικός κίνδυνος. Ωστόσο, οι Αυστριακοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν- η Ελλάδα πρόκειται να τα επιστρέψει όλα ", μας διαβεβαιώνει. "Είμαστε ένας λαός με μια μεγάλη ιστορία. Τώρα μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε και οι ίδιοι τους εαυτούς μας."
Ενώ μας επιβεβαιώνει το περιστατικό σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο. Η υπόθεση όμως έληξε εντός λίγων ωρών – αλλά διογκώθηκε ανελέητα από τα ΜΜΕ. "Όλος ο κόσμος βρισκόταν σε σύγχυση. Δεν γνωρίζω γιατί οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση έδωσαν τέτοια διάσταση στο θέμα." Ενώ δεν πρόκειται για λαϊκή επανάσταση, αλλά απλώς για λίγους φίλους της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου. Οι οποίοι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι. "Μόνο 10 ή και 15 άτομα ήταν που δημιούργησαν προβλήματα."
Ο ανώτατος πολίτης της Ύδρας εξοργίζεται με την διαστρεβλωμένη εικόνα στα ΜΜΕ: "Οι πολίτες μας είναι ευγενικοί και ευχάριστοι. Και ασφαλώς, πληρώνουν τους φόρους τους", λέει ο κ. Κοτρώνης. "Ο καθένας υποχρεούται να ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταλήξει στη φυλακή. Τελεία και παύλα."
Η αμέλεια στην είσπραξη των φόρων θεωρείται η βασική αιτία για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της χώρας. Γιατί η κυβέρνηση δεν σύναψε εδώ και καιρό (όπως έπραξε η Αυστρία) μια συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να επαναπατριστούν τα αφορολόγητα δισεκατομμύρια των πλούσιων Ελλήνων; "Αυτό είναι καθήκον της κυβέρνησης. Κι εγώ αναρωτιέμαι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Οι εύποροι Έλληνες οφείλουν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα."
Λιγότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί παραθεριστές
Ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι πρότυπο για τον τόπο του." Ωστόσο, εμπιστεύεται τον κυβερνητικό συνασπισμό που δημιουργήθηκε με τρία κόμματα. Κι αυτό, παρόλο που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν επί σειρά ετών στην εξουσία και έφεραν την χώρα σε αδιέξοδο. Στις εκλογές του Ιουνίου, το ακροαριστερό κόμμα ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στην ΕΕ, έλαβε 27% των ψήφων. Ο κ. Κοτρώνης ελπίζει, τα παλιά κόμματα να κατανόησαν την ανάγκη για συνεργασία και να αλλάξουν πολιτική.
Παλιότερα διατηρούσε αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά πριν χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρά του. "Ακόμη και ο προπάππους και η προγιαγιά μου είχαν γεννηθεί στην Ύδρα." Ο κ. Κοτρώνης καθορίζει τους τελευταίους 18 μήνες την τύχη του Δήμου των 2500 κατοίκων, που αυξάνονται το καλοκαίρι σε 6000. Πολλοί Αθηναίοι διατηρούν στο νησί τις παραθεριστικές τους κατοικίες, λόγω της καλής πρόσβασης και εγγύτητας του νησιού.
Οι τουρίστες προέρχονται πρωτίστως από την Γαλλία και την Ιταλία. "Παλιότερα μας επισκέπτονταν περισσότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά σημειώνεται υποχώρηση αυτών των τουριστών." Ο κ. Κοτρώνης υποψιάζεται ότι αυτό σχετίζεται με την εχθρική διάθεση και την κρίση. "Μας επισκέπτονται περίπου 10% λιγότεροι τουρίστες. Η Ύδρα δεν υποφέρει τόσο από αυτή την υποχώρηση όσο άλλα νησιά. Επωφελούμαστε της πλεονεκτικής μας θέσης: από την Αθήνα ο επισκέπτης ταξιδεύει μόλις 1 ½ ώρα στο νησί."
Πολλά σχέδια χωρίς χρήματα: απαιτούνται πλούσιοι φίλοι
Ακόμη κι αν η Ύδρα θεωρείται το νησί των πλουσίων: η αυστηρή λιτότητα ταλαιπωρεί κι εδώ τους πολίτες. "Ωστόσο, ζούμε καλύτερα απ’ ότι στην Αθήνα, παρόλο που η ζωή είναι πολύ ακριβή." Οι πολίτες σε λίγο θα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στέρησης. "Μια παράταση των προθεσμιών θα ήταν το καλύτερο μέτρο για το λαό μας." Μήπως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει επιστρέφοντας στο παλιό της νόμισμα? Όχι, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Αυτό θα ήταν γελοίο και μια μοιραία εξέλιξη. Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή."
Πολλές ανάγκες αλλά χωρίς χρηματοδότηση: ο Δήμαρχος είναι γνώστης της κατάστασης. Η νήσος της Ύδρας υποφέρει από τις δυσκολίες τροφοδοσίας της. Ο κ. Κοτρώνης επιθυμεί να επιφέρει αλλαγές, σχεδιάζοντας μια εγκατάσταση αφαλάτωσης, μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Και ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. "Στο γήπεδό μας έπαιζε ποδόσφαιρο ακόμη ο παππούς μου. Είναι σκέτο χώμα."
Ο Δήμαρχος καταβάλλει προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά του από την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια. Μεγάλα σχέδια χωρίς χρήματα – πως γίνεται αυτό? Γνωρίζοντας πολλούς εμπνευσμένους αρχιτέκτονες μας λέει, "Με γνωριμίες και καλούς, πλούσιους φίλους, μπορείς να καταφέρεις πολλά."
Γνώσεις: Νήσος Ύδρα
(hes) Οι Υδραίοι, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του νησιού, υπήρξαν πριν από αιώνες τολμηροί θαλασσοπόροι. Η ναυτιλία συνεχίζει να παίζει μέχρι και σήμερα έναν σπουδαίο ρόλο στο νησί. "Στην Ύδρα βρίσκεται η αρχαιότερη Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων της Ευρώπης ", μας λέει ο Δήμαρχος Άγγελος Κοτρώνης. 150 φοιτητές μαθαίνουν την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Την ιστορία της παλιάς ναυτικής δύναμης θυμίζουν πολλές ακριβές θαλαμηγοί που δένουν στο λιμάνι του νησιού. Η Ύδρα φημίζεται ως νησί των πλουσίων και επωνύμων – ένα προφίλ που εδραιώθηκε τη δεκαετία του ΄50 όταν το νησί ανακαλύφθηκε από αστέρες, όπως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Χένρυ Μίλλερ, τον Πίτερ Ούστινοφ ή την Μαρία Κάλλας. Σήμερα, ο διασημότερος κάτοικος του νησιού είναι ο καναδός βάρδος, Λέοναρντ Κοέν.
Η ιδιαίτερη γοητεία του νησιού είναι η απόλυτη έλλειψη αυτοκινήτων. Γαϊδουράκια, μουλάρια και τα "θαλάσσια ταξί" αποτελούν τα μοναδικά μέσα μεταφοράς. Αυτό καθιστά την καθημερινότητα και την τροφοδοσία του νησιού μια δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Φαντάζει ιστορική ειρωνεία, το νησί που οφείλει το όνομά του στην αφθονία υδάτινων πόρων κατά την Αρχαιότητα ("Υδραία"), σήμερα να τροφοδοτείται με νερό από ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο από την χερσόνησο της Πελοποννήσου. "Αυτό κοστίζει ακριβά και η ποιότητα του νερού δεν είναι η καλύτερη", λέει ο Δήμαρχος.
Η Ύδρα ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και βρίσκεται 65 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας. Η νήσος έχει μήκος περίπου 18 χλμ. και πλάτος 4χλμ.. Εκτός της ομώνυμης πρωτεύουσας Ύδρα, υπάρχουν άλλες τρεις μικρότερες κοινότητες, ορισμένα απόμακρα μοναστήρια και αμέτρητες παραλίες.
Ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνών
Ο κ. Κοτρώνης πρεσβεύει ότι το νησί του αποτελεί έναν παραθεριστικό παράδεισο για όσους αποζητούν την ηρεμία. Οι ζωγράφοι το γνωρίζουν και το εκτιμούν αυτό – Η Ύδρα υπήρξε παλιότερα πόλος έλξης για εύπορους μαικήνες και συλλέκτες έργων τέχνης και θεωρείται μέχρι και σήμερα, σημείο συνάντησης σύγχρονων καλλιτεχνών. Διαρκώς διοργανώνονται εργαστήρια, εκθέσεις και υπάρχουν ορισμένες ακαδημίες.
Αυτοδικία κατά ελεγκτών της εφορίας ; Ο Δήμαρχος Ύδρας, Άγγελος Κοτρώνης, αποκαθιστά την εικόνα του νησιού.
του Hermann Sileitsch
Το ελληνικό νησί που βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα – ο Δήμαρχος είναι φίλος της Αυστρίας.
Ύδρα/Βιέννη.
Λαϊκή επανάσταση στον ειδυλλιακό τόπο διακοπών- ή μήπως μια υπερβολή των μέσων που εξυπηρετεί στερεότυπες αντιλήψεις?
Ύδρα
Ο Δήμαρχος κ. Άγγελος Κοτρώνης ασφαλώς δεν επιδίωκε μια διαφήμιση αυτού του είδους: η τουριστικά δημοφιλής κοινότητα της Ύδρας βρέθηκε επί ημέρες στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Από το γερμανικό περιοδικό "Spiegel" έως την εφημερίδα "Washington Post" – όλα τα μέσα αφιέρωναν ένα πρωτοσέλιδο άρθρο για αυτό το γαλήνιο παραθεριστικό νησί.
Η αιτία: υπάλληλοι του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν σε έλεγχό τους την 17η Αυγούστου σ’ ένα εστιατόριο ότι έλειπαν αποδείξεις σ’ ορισμένα τραπέζια πελατών. Σκόπευαν να συλλάβουν την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και να την μεταφέρουν στις φυλακές του Πειραιά. Ταραγμένοι πολίτες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη σύλληψη, επιτέθηκαν στους ελεγκτές και κατέλαβαν ακόμη και το αστυνομικό τμήμα του νησιού –χρειάστηκε η παρέμβαση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από την Αθήνα προκειμένου να απελευθερωθούν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Αυτή η ιστορία έκανε τον γύρο του κόσμου. Πιθανόν, επειδή ταίριαζε τέλεια με το επίκαιρο στερεότυπο κλισέ των Ελλήνων: «ενός λαού απατεώνων, που αποζητάει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη, χωρίς να είναι διατεθειμένος να αποδώσει φόρους προς το ίδιο του το κράτος».
"Μόνο 10 ή και 15 άτομα δημιούργησαν προβλήματα "
Ο Άγγελος Κοτρώνης, Δήμαρχος Ύδρας, μιλάει απταίστως Γερμανικά: σπούδασε από το 1960 επί δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς.© IRIDA
Η Ύδρα μέσα σε μια νύχτα έγινε το σύμβολο αυτού του αρνητικού στερεοτύπου-ασφαλώς προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Δημάρχου. "Αυτό πράγματι είναι πολύ λυπηρό. Πέραν το ότι πρόκειται για ένα μεγάλο ψέμα ", τονίζει ο 70χρονος στη συνέντευξη της εφημερίδας "Wiener Zeitung". Παρεμπιπτόντως, μιλώντας άπταιστα Γερμανικά: Ο επικεφαλής του Δήμου σπούδασε μετά το 1960 δύο χρόνια Αρχιτεκτονική στο Γκρατς και δηλώνει φίλος της χώρας μας: "Αγαπώ την Αυστρία, είναι η δεύτερή μου πατρίδα. Ταξιδεύω στην χώρα σας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, συνήθως τον Ιανουάριο."
Συνεπώς, γνωρίζει τις επιφυλάξεις, που υπάρχουν τόσο στην χώρα μας όσο και στην Γερμανία απέναντι στα πακέτα οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα. Ακόμη εκφράζει την κατανόησή του: "Ο καθένας κατανοεί αυτές τις επιφυλάξεις. Όταν δανείσεις χρήματα, υπάρχει πάντα ένας σχετικός κίνδυνος. Ωστόσο, οι Αυστριακοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν- η Ελλάδα πρόκειται να τα επιστρέψει όλα ", μας διαβεβαιώνει. "Είμαστε ένας λαός με μια μεγάλη ιστορία. Τώρα μπορεί να χρειαζόμαστε βοήθεια, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε και οι ίδιοι τους εαυτούς μας."
Ενώ μας επιβεβαιώνει το περιστατικό σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο. Η υπόθεση όμως έληξε εντός λίγων ωρών – αλλά διογκώθηκε ανελέητα από τα ΜΜΕ. "Όλος ο κόσμος βρισκόταν σε σύγχυση. Δεν γνωρίζω γιατί οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση έδωσαν τέτοια διάσταση στο θέμα." Ενώ δεν πρόκειται για λαϊκή επανάσταση, αλλά απλώς για λίγους φίλους της ιδιοκτήτριας του εστιατορίου. Οι οποίοι ήδη έχουν αφεθεί ελεύθεροι. "Μόνο 10 ή και 15 άτομα ήταν που δημιούργησαν προβλήματα."
Ο ανώτατος πολίτης της Ύδρας εξοργίζεται με την διαστρεβλωμένη εικόνα στα ΜΜΕ: "Οι πολίτες μας είναι ευγενικοί και ευχάριστοι. Και ασφαλώς, πληρώνουν τους φόρους τους", λέει ο κ. Κοτρώνης. "Ο καθένας υποχρεούται να ανταποκρίνεται στις φορολογικές του υποχρεώσεις. Διαφορετικά, θα πρέπει να καταλήξει στη φυλακή. Τελεία και παύλα."
Η αμέλεια στην είσπραξη των φόρων θεωρείται η βασική αιτία για τα χρηματοοικονομικά προβλήματα της χώρας. Γιατί η κυβέρνηση δεν σύναψε εδώ και καιρό (όπως έπραξε η Αυστρία) μια συμφωνία με την Ελβετία, προκειμένου να επαναπατριστούν τα αφορολόγητα δισεκατομμύρια των πλούσιων Ελλήνων; "Αυτό είναι καθήκον της κυβέρνησης. Κι εγώ αναρωτιέμαι. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Οι εύποροι Έλληνες οφείλουν να επαναφέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα."
Λιγότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί παραθεριστές
Ο ίδιος δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Ο Δήμαρχος οφείλει να είναι πρότυπο για τον τόπο του." Ωστόσο, εμπιστεύεται τον κυβερνητικό συνασπισμό που δημιουργήθηκε με τρία κόμματα. Κι αυτό, παρόλο που η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονταν επί σειρά ετών στην εξουσία και έφεραν την χώρα σε αδιέξοδο. Στις εκλογές του Ιουνίου, το ακροαριστερό κόμμα ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ που τηρεί επικριτική στάση απέναντι στην ΕΕ, έλαβε 27% των ψήφων. Ο κ. Κοτρώνης ελπίζει, τα παλιά κόμματα να κατανόησαν την ανάγκη για συνεργασία και να αλλάξουν πολιτική.
Παλιότερα διατηρούσε αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα, αλλά πριν χρόνια επέστρεψε στη γενέτειρά του. "Ακόμη και ο προπάππους και η προγιαγιά μου είχαν γεννηθεί στην Ύδρα." Ο κ. Κοτρώνης καθορίζει τους τελευταίους 18 μήνες την τύχη του Δήμου των 2500 κατοίκων, που αυξάνονται το καλοκαίρι σε 6000. Πολλοί Αθηναίοι διατηρούν στο νησί τις παραθεριστικές τους κατοικίες, λόγω της καλής πρόσβασης και εγγύτητας του νησιού.
Οι τουρίστες προέρχονται πρωτίστως από την Γαλλία και την Ιταλία. "Παλιότερα μας επισκέπτονταν περισσότεροι Γερμανοί και Αυστριακοί, αλλά σημειώνεται υποχώρηση αυτών των τουριστών." Ο κ. Κοτρώνης υποψιάζεται ότι αυτό σχετίζεται με την εχθρική διάθεση και την κρίση. "Μας επισκέπτονται περίπου 10% λιγότεροι τουρίστες. Η Ύδρα δεν υποφέρει τόσο από αυτή την υποχώρηση όσο άλλα νησιά. Επωφελούμαστε της πλεονεκτικής μας θέσης: από την Αθήνα ο επισκέπτης ταξιδεύει μόλις 1 ½ ώρα στο νησί."
Πολλά σχέδια χωρίς χρήματα: απαιτούνται πλούσιοι φίλοι
Ακόμη κι αν η Ύδρα θεωρείται το νησί των πλουσίων: η αυστηρή λιτότητα ταλαιπωρεί κι εδώ τους πολίτες. "Ωστόσο, ζούμε καλύτερα απ’ ότι στην Αθήνα, παρόλο που η ζωή είναι πολύ ακριβή." Οι πολίτες σε λίγο θα έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια στέρησης. "Μια παράταση των προθεσμιών θα ήταν το καλύτερο μέτρο για το λαό μας." Μήπως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει επιστρέφοντας στο παλιό της νόμισμα? Όχι, λέει ο κ. Κοτρώνης: "Αυτό θα ήταν γελοίο και μια μοιραία εξέλιξη. Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή."
Πολλές ανάγκες αλλά χωρίς χρηματοδότηση: ο Δήμαρχος είναι γνώστης της κατάστασης. Η νήσος της Ύδρας υποφέρει από τις δυσκολίες τροφοδοσίας της. Ο κ. Κοτρώνης επιθυμεί να επιφέρει αλλαγές, σχεδιάζοντας μια εγκατάσταση αφαλάτωσης, μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων. Και ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου. "Στο γήπεδό μας έπαιζε ποδόσφαιρο ακόμη ο παππούς μου. Είναι σκέτο χώμα."
Ο Δήμαρχος καταβάλλει προσπάθειες να χρηματοδοτηθούν τα σχέδιά του από την κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχουν κονδύλια. Μεγάλα σχέδια χωρίς χρήματα – πως γίνεται αυτό? Γνωρίζοντας πολλούς εμπνευσμένους αρχιτέκτονες μας λέει, "Με γνωριμίες και καλούς, πλούσιους φίλους, μπορείς να καταφέρεις πολλά."
Γνώσεις: Νήσος Ύδρα
(hes) Οι Υδραίοι, όπως ονομάζονται οι κάτοικοι του νησιού, υπήρξαν πριν από αιώνες τολμηροί θαλασσοπόροι. Η ναυτιλία συνεχίζει να παίζει μέχρι και σήμερα έναν σπουδαίο ρόλο στο νησί. "Στην Ύδρα βρίσκεται η αρχαιότερη Ανώτατη Σχολή Πλοιάρχων της Ευρώπης ", μας λέει ο Δήμαρχος Άγγελος Κοτρώνης. 150 φοιτητές μαθαίνουν την τέχνη της ναυσιπλοΐας. Την ιστορία της παλιάς ναυτικής δύναμης θυμίζουν πολλές ακριβές θαλαμηγοί που δένουν στο λιμάνι του νησιού. Η Ύδρα φημίζεται ως νησί των πλουσίων και επωνύμων – ένα προφίλ που εδραιώθηκε τη δεκαετία του ΄50 όταν το νησί ανακαλύφθηκε από αστέρες, όπως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Χένρυ Μίλλερ, τον Πίτερ Ούστινοφ ή την Μαρία Κάλλας. Σήμερα, ο διασημότερος κάτοικος του νησιού είναι ο καναδός βάρδος, Λέοναρντ Κοέν.
Η ιδιαίτερη γοητεία του νησιού είναι η απόλυτη έλλειψη αυτοκινήτων. Γαϊδουράκια, μουλάρια και τα "θαλάσσια ταξί" αποτελούν τα μοναδικά μέσα μεταφοράς. Αυτό καθιστά την καθημερινότητα και την τροφοδοσία του νησιού μια δύσκολη και δαπανηρή υπόθεση. Φαντάζει ιστορική ειρωνεία, το νησί που οφείλει το όνομά του στην αφθονία υδάτινων πόρων κατά την Αρχαιότητα ("Υδραία"), σήμερα να τροφοδοτείται με νερό από ένα μεγάλο δεξαμενόπλοιο από την χερσόνησο της Πελοποννήσου. "Αυτό κοστίζει ακριβά και η ποιότητα του νερού δεν είναι η καλύτερη", λέει ο Δήμαρχος.
Η Ύδρα ανήκει στα νησιά του Αργοσαρωνικού και βρίσκεται 65 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας. Η νήσος έχει μήκος περίπου 18 χλμ. και πλάτος 4χλμ.. Εκτός της ομώνυμης πρωτεύουσας Ύδρα, υπάρχουν άλλες τρεις μικρότερες κοινότητες, ορισμένα απόμακρα μοναστήρια και αμέτρητες παραλίες.
Ένας τόπος συνάντησης καλλιτεχνών
Ο κ. Κοτρώνης πρεσβεύει ότι το νησί του αποτελεί έναν παραθεριστικό παράδεισο για όσους αποζητούν την ηρεμία. Οι ζωγράφοι το γνωρίζουν και το εκτιμούν αυτό – Η Ύδρα υπήρξε παλιότερα πόλος έλξης για εύπορους μαικήνες και συλλέκτες έργων τέχνης και θεωρείται μέχρι και σήμερα, σημείο συνάντησης σύγχρονων καλλιτεχνών. Διαρκώς διοργανώνονται εργαστήρια, εκθέσεις και υπάρχουν ορισμένες ακαδημίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου