Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΠΥ ΦΑΡΜΑΚΑ -ΓΙΑΤΡΟΥΣ!



πηγή: iskra
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ-ΓΙΑΤΡΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ !
ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΙΣΤΩΣEI ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ !
ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!

Oι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από προχθές Σάββατο πληρώνουν τα φάρμακά τους τοις μετρητοίς, καθώς οι φαρμακοποιοί σταματούν τη χορήγησή τους με πίστωση, όπως είχε αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ (Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου), ενώ ο οργανισμός από σήμερα έχει και έναν ακόμη πονοκέφαλο που προέρχεται από την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ.

Η ένωση Ιατρών του ΕΟΠΠΥ, με βάση εξώδικο, που έχει ήδη αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ, καλεί τα μέλη της να προχωρήσουν σε επίσχεση από Δευτέρα 3/9/12 έως και Παρασκευή 7/9/12 ως προς την εκτέλεση των συμβατικών τους υποχρεώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των γιατρών, η κινητοποίηση θα λάβει τη μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Ανάλογα με τα παραγόμενα αποτελέσματα, θα προκύπτουν και οι συλλογικές αποφάσεις.
Οι ασφαλισμένοι έσπευσαν να παραλάβουν τα φαρμακά τους Πέμπτη 30 και Παρασκευή 31/8.Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των συνταγών που καταχωρήθηκαν στο σύστημα τής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την Πέμπτη 30/8 έως και την Παρασκευή 31/8, ξεπέρασε κάθε όριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Την Παρασκευή, 31/8, καταχωρήθηκαν περίπου 590.000 συνταγές συνολικά, από τις οποίες 270.000 συνταγογραφήθηκαν από τους γιατρούς και 320.000 εκτελέστηκαν από τους φαρμακοποιούς.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στις 10.00 π.μ. της Παρασκευής,οι καταχωρήσεις υπερέβησαν τις 1.100 το λεπτό, ενώ σήμερα στο διάστημα μεταξύ 10.00 π.μ. - 11.00 π.μ., ο αριθμός που καταχωρήθηκε ξεπέρασε τις 75.000 συνταγές, δηλαδή 1.250 συνταγές ανά λεπτό.
Σε μια προσπάθεια παράλληλα η Διοίκηση του καταρρέοντος ΕΟΠΥΥ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα προβλήματα προκύπτουν από την αναστολή πίστωσης από τους φαρμακοποιούς και την επίσχεση των γιατρών, ανακοινώνει ότι οι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν τα χρήματα που κατέβαλλαν για εξετάσεις αφού βεβαίως τους παρακρατηθεί το χαράτσι του 15%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ο οργανισμός ενέκρινε την απόδοση δαπάνης κοστολογημένων παρακλινικών εξετάσεων απευθείας στους ασφαλισμένους με παρακράτηση συμμετοχής τους 15%, εφόσον ο οικείος Ιατρικός Σύλλογος ή ο οικείος σύλλογος εργαστηριακών γιατρών, έχει προβεί σε έγγραφη ενημέρωση τού ΕΟΠΥΥ.
Η πληρωμή θα γίνεται με υποβολή από τον ασφαλισμένο τού παραπεμπτικού τού θεράποντα γιατρού, με το είδος των αναγκαίων εξετάσεων και την εξοφλητική απόδειξη παροχής υπηρεσιών τού εργαστηρίου ή του εργαστηριακού γιατρού, με τη συνολική αξία των εξετάσεων αυτών.
Για χειρόγραφα παραπεμπτικά, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ποσό που ορίζεται από τις διατάξεις τού κανονισμού παροχών τού ΕΟΠΥΥ, απαιτείται έγκριση ελεγκτή ιατρού, ενώ δεν θα αποδίδεται κανένα ποσό για μη κοστολογημένες εξετάσεις.


ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ-ΙΑΤΡΟΙ


Οι φαρμακοποιοί του ΠΦΣ ζητούν την τακτοποίηση όλων των εξωσυμβατικών οφειλών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν πλέον τις 85 μέρες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση του συμψηφισμού των υφισταμένων οφειλών, καθώς και των όρων που αφορούν στην υπαγωγή των φαρμακείων στον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
Ακόμη ζητούν την άμεση χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στο 0,6% του ΑΕΠ και την άμεση απόδοση των εισφορών των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τον τραπεζικό δανεισμό των φαρμακείων και τη βελτίωση της ρευστότητάς τους.
Οι δε γιατροί με τη σειρά τους ζητούν κατά βάση ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των παλαιών οφειλών ύψους 570 εκατ. ευρώ και την αποπληρωμή των νέων οφειλών ύψους 230 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο, καθώς και δέσμευση για τήρηση της ισότιμης και δίκαιης αποπληρωμής των παρόχων εντός 45 ημερών, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: