Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Ερωτήσεις προς Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας κατέθεσε για ζητήματα της Ύδρας η Βουλευτής του ΚΚΕ κα Μανωλάκου Διαμάντω.

πηγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ
της Λένας Μαρίνη
Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Υγείας κατέθεσε η Βουλευτής του ΚΚΕ κα Μανωλάκου Διαμάντω σχετικά με την αύξηση συχνότητας δρομολογίων από και προς την Ύδρας και την στελέχωση του Νοσοκομείου Ύδρας. Την ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας συνυπογράφουν και οι κ.κ. Γιάννης Γκιόκας και Χρήστος Κατσώτης.

Σας τις παραθέτουμε:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας

Θέμα: Αύξηση συχνότητας δρομολογίων από και προς την Ύδρα

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ύδρας με το λιμάνι του Πειραιά, εξυπηρετείται αποκλειστικά από ταχύπλοα, τα οποία ανήκουν στην εταιρεία HELLENIC SEA WAYS.  Η εταιρεία με γνώμονα την κερδοφορία της έκοψε από πέρσι το συμβατικό πλοίο, ενώ μείωσε και τα δρομολόγια των ταχύπλοων σε 4 όλα και όλα την ημέρα, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Το αποτέλεσμα είναι το ταξίδι για την Ύδρα από 10 ευρώ που στοίχιζε πέρσι με το συμβατικό, τώρα στοιχίζει 25,5 ευρώ.


Πρόπερσι μαζί με το συμβατικό, η Ύδρα είχε 12 δρομολόγια την ημέρα και πέρσι 9. Ακόμα δυσκολότερη γίνεται η κατάσταση το χειμώνα όπου το νησί μπορεί να μείνει αρκετές μέρες αποκλεισμένο, αφού όταν έχει μποφόρ, τα ταχύπλοα δένουν και δεν ταξιδεύουν.

Τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα λιγοστά δρομολόγια έχουν συμβάλει στη μείωση της τουριστικής κίνησης στο νησί κοντά στο 50% και η τάση είναι καθοδική. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αβάσταχτη φορολογία, έχει γονατίσει τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους, τις λαϊκές οικογένειες.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, θα προσθέσουν ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους του νησιού αφού ως γνωστόν όλη η οικονομία του νησιού της Ύδρας βασίζεται στον τουρισμό και την αλιεία και πυρήνας είναι το λιμάνι της. Από εκεί συνδέεται με το λιμάνι του Πειραιά και τα γύρω νησιά, εκεί ελλιμενίζονται τουριστικά ιδιωτικά σκάφη, εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα αλιευτικά σκάφη, από εκεί γίνεται η τροφοδοσία του νησιού από τα φορτηγά πλοία. Από το λιμάνι και μόνο από εκεί επικοινωνούν τα χωριουδάκια του νησιού, αφού δεν έχει αυτοκίνητα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

να ικανοποιηθεί το αίτημα της δημοτικής αρχής και των φορέων του νησιού που διεκδικούν να επανέρθει άμεσα το συμβατικό πλοίο και να πυκνώσουν τα δρομολόγια του, να μειωθεί η τιμή του εισιτήριου,

έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των μόνιμων κατοίκων, αλλά και η πρόσβαση των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί.

Η βουλευτής

Μανωλάκου Διαμάντω


ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Στελέχωση του Νοσοκομείου Ύδρας

Τεράστια είναι τα προβλήματα στον τομέα της υγείας του νησιού με θύματα τόσο τους νησιώτες όσο και τους παραθεριστές.

Το υποτυπώδες νοσοκομείο του νησιού είναι κληροδότημα. Από το κληροδότημα πληρώνεται και το λιγοστό προσωπικό. Όμως οι πόροι λόγω κρίσης συρρικνώθηκαν και το νοσοκομείο, όπως εκτιμούν οι εργαζόμενοι, σε λίγο καιρό θα κλείσει.

Το νοσοκομείο που έχει 14 κλίνες, τις καθημερινές λειτουργεί με έναν παθολόγο του ΕΟΠΥΥ και έναν παιδίατρο, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 2.300 κατοίκων το χειμώνα και πάνω από 5.000 το καλοκαίρι! Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο περνούν μέχρι και 80 ασθενείς τη μέρα.

Δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν σοβαρά περιστατικά και τίθεται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών, επειδή δεν υπάρχουν τα μέσα σε υλικά και προσωπικό, αλλά και γιατί δεν μπορούν εύκολα να μεταφερθούν οι ασθενείς, αφού τους χειμερινούς μήνες το νησί μπορεί να μείνει και τρεις μέρες χωρίς καράβι, εφόσον δεν υπάρχει συμβατικό πλοίο και τα ταχύπλοα δένουν όταν έχει «λίγο καιρό».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, ώστε να λειτουργεί με επάρκεια και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων, αλλά και των τουριστών, που την περίοδο του καλοκαιριού διπλασιάζονται.

Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου

Γιάννης Γκιόκας

Χρήστος Κατσώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: