Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΦΟΡΟ-σοκ και ΦΟΡΟ-δέος για φτωχούς και μεσαία τάξη


πηγή: ΑΥΓΗ
του: ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Νέο κύμα απόγνωσης έρχεται να πνίξει εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά με τη φοροεισπρακτική επιδρομή που εξαπολύει η συγκυβέρνηση. Την ίδια ώρα που σε χώρες της Ευρωζώνης, όπως στη Γαλλία, φορολογούνται εύποροι και επιχειρήσεις για να συμμαζευτούν τα δημόσια οικονομικά, στην Ελλάδα της βαθιάς ύφεσης, των ανέργων και της απελπισίας των εργαζομένων, η τρόικα εσωτερικού αποφασίζει να εφαρμόσει ένα φορολογικό "Σοκ και Δέος" με εξόφθαλμα άδικες -υπέρ των κατεχόντων και σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων- αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη νέα φορολογική κλίμακα που ενέκριναν οι κυβερνητικοί εταίροι, στο προτεινόμενο βασικό σενάριο για τα νέα κλιμάκια, ένας εύπορος Έλληνας, άγαμος, χωρίς παιδιά, με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ, θα συνεισφέρει στην ανόρθωση της ερειπωμένης οικονομίας πληρώνοντας... 11.600 ευρώ λιγότερο φόρο! Ενώ πλήρωνε στην εφορία 77.420 ευρώ, τώρα θα πληρώνει 65.820 ευρώ! Αντίθεται, θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερες "θυσίες" χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για παράδειγμα, 30.000 ετήσιο εισόδημα θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο κατά 1.000 ευρώ. Και σαν να μην αρκούσε αυτό, οι Έλληνες φορολογούμενοι μέσα στη χρονιά που η ύφεση θα βαθύνει κι άλλο (ήδη η Citigroup προβλέπει ύφεση 10,7% το 2013, ποσοστό που οδηγεί σε 2 παγκόσμια ρεκόρ ύφεσης: και για το έτος και σωρευτικά, αφού θα ξεπεράσει και εκείνο του κραχ του '29) θα δουν και άλλα πρωτόγνωρα χάσματα στη φορολογική ανισότητα, π.χ. φορολογούμενος με μισθό 1.250 ευρώ μικτά μηνιαίως να πληρώνει παραπάνω φόρο από πέρυσι, ενώ αντίθετα, κάποιος με μισθό 5.000 ή και 10.000 ευρώ τον μήνα να πληρώνει λιγότερο φόρο από ό,τι πέρυσι!

Στο πλαίσιο του νέου -εντόνως ταξικού- πακέτου μέτρων, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται μόνο από 4 (αν όχι και 3) φορολογικά κλιμάκια. Για εισόδημα έως 5.000 ευρώ ο συντελεστής παραμένει 0%, για εισόδημα από 5.000 έως 12.000 ευρώ θα είναι είτε 10% είτε 15%, για εισόδημα από 12.000 έως 16.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 18% και για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ 35%.

Με τις επώδυνες αλλαγές που επέρχονται καταργείται το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά, ενώ ακόμη:

* Θεσπίζεται ενιαίος συντελεστής φορολόγησης 30% ή 35% για τη φορολόγηση -χωρίς αφορολόγητο (από το πρώτο ευρώ)- των ατομικών επιχειρήσεων. Πλέον, επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 5.000 ευρώ, ενώ δεν κατέβαλλε φόρο εισοδήματος, εφεξής θα πληρώνει τουλάχιστον 1.500 ευρώ, ακόμη και αν ο κλάδος του αντιμετωπίζει "λουκέτα", ανεργία και μαρασμό των δραστηριοτήτων του (π.χ. Μηχανικός).

* Εξισώνεται για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει αύξηση της λιανικής τιμής του λίτρου του υγραερίου από τα 0,90 ευρώ ανά λίτρο σε 1,15 ευρώ.

* Αυξάνεται ο φόρος στα τσιγάρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή πακέτου της «πλέον ζητούμενης τιμής» τουλάχιστον 0,30 ευρώ.

* Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση και η διαφορά αντικαθίσταται από τέλος για ελεύθερο κάπνισμα στον χώρο.

* Αυξάνονται οι συντελεστές αυτοτελούς φορολόγησης για ναυτικούς.

Η φορολαίλαπα αυτή μαζί και με άλλα φορολογικά μέτρα (π.χ. η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των τόκων των καταθέσεων στο 15%) συνδυάζεται και με ελαφρύνσεις για τους κατέχοντες: π.χ. ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45% που επιβάλλεται σήμερα στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ εξετάζεται να μειωθεί δραστικά.

Τα μέτρα αυτά έρχονται την ίδια ώρα κατά την οποία: Πάνω από 6,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προστέθηκαν από την αρχή του χρόνου ώς τον Αύγουστο.

Περισσότεροι από 910.000 Έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν (είτε μερικώς είτε και στο σύνολο) έστω και μια δόση του φόρου εισοδήματος τον προηγούμενο μήνα και απομένει να γνωστοποιηθεί ο αριθμός και όσων δεν θα έχουν πληρώσει στις τράπεζες τη δόση της εφορίας που κανονικά έληγε την Παρασκευή και πήρε παράταση για αύριο.

Το ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ εγγίζουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες και τελωνεία) καθώς στο τέλος Αυγούστου τα έφθαναν τα 48,8 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: