Του Βασίλη Γεώργα
πηγή: "Εφημερίδα των Συντακτών"
Αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα γίνουν σε τρεις δόσεις μέσα στο 2013, φέρνει η μνημονιακή υποχρέωση για πλήρη απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων η οποία θα συνοδευτεί από τη σταδιακή εκποίηση της περιουσίας της ΔΕΗ προς όφελος των ιδιωτών ανταγωνιστών της.
Η ΔΕΗ ήδη ετοιμάζεται τις επόμενες ημέρες να υποβάλει επισήμως στη ΡΑΕ πρόταση για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μεταξύ 35-40% μέσα στο 2013, προκειμένου να καλύψει το κόστος παραγωγής που υποστηρίζει ότι έχει αυξηθεί υπέρμετρα λόγω των φόρων στην ηλεκτροπαραγωγή, το κόστος του πετρελαίου και τις έμμεσες επιδοτήσεις των ιδιωτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Την ίδια στιγμή η ΡΑΕ ανάβει το πράσινο φως ώστε μέχρι να αποφασιστεί πώς θα εκποιηθεί η ΔΕΗ (στρατηγικός επενδυτής, πώληση μονάδων κ.ά.), ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας να αποκτούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο φτηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική ισχύ 1.600 MW ετησίως μέσω δημοπρασιών, την οποία θα μεταπωλούν στους τελικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη δόση των αυξήσεων που θα ζητήσει η διοίκηση της ΔΕΗ για τον Ιανουάριο θα είναι ύψους 15-18%, η δεύτερη δόση, από τον Μάιο, θα είναι περίπου 9% και η τρίτη δόση τον Ιούλιο του 2013 θα είναι 10%.
Ακόμη και αν, όπως υποστηρίζεται τις τελευταίες ημέρες από την κυβέρνηση, η ΡΑΕ και το ΥΠΕΚΑ ψαλιδίσουν σημαντικά το αίτημα της ΔΕΗ, το τελικό ποσοστό αύξησης που θα περάσει τελικά στους καταναλωτές το 2013 δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 20-25%, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλη η απόσταση που χωρίζει σήμερα τις τιμές χρέωσης των χαμηλών τιμολογίων από το πραγματικό κόστος παραγωγής ρεύματος.
Από την 1η Ιουλίου και μετά άλλωστε τα τιμολόγια ρεύματος στη χαμηλή τάση (οικιακά και εμπορικά) απελευθερώνονται πλήρως (όρος του Μνημονίου) και ως εκ τούτου η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν θα έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης και πολύ περισσότερο άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απέστειλε χθες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις προτάσεις της για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες είναι ορατή η αγωνία να ληφθούν μέτρα για την «πολιτική διαχείριση» των αυξήσεων που θα υποστούν οι καταναλωτές τους επόμενους μήνες.
Μεταξύ άλλων η ΡΑΕ προτείνει:
1. Να καταργηθεί πλήρως η κλιμακωτή χρέωση που υπάρχει σήμερα και ποικίλλει ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια. Να αντικατασταθεί από μια κατηγορία τιμολογίων με ενιαία τιμή κιλοβατώρας για όλες τις ώρες κατανάλωσης και άλλη μια για την κατανάλωση στη διάρκεια της νύχτας.
Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα εκτινάξει στα ύψη το κόστος ρεύματος για όσους καταναλώνουν λίγες κιλοβατώρες καθώς ενώ και σήμερα η χρέωση είναι ενιαία, η τιμή εξαρτάται από την ποσότητα της κατανάλωσης.
2. Να ανοίξουν διάπλατα οι πόρτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), ώστε να χωρέσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις επερχόμενες αυξήσεις. Ουσιαστικά, κατά τη ΡΑΕ, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του ΚΟΤ θα αποτελεί πλέον το κύριο μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων καταναλωτών.
3. Να απεμπλακεί πλήρως η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές από την είσπραξη τελών υπέρ τρίτων όπως τα δημοτικά τέλη, το τέλος ακινήτων, το τέλος ΕΡΤ, το ΔΕΤΕ και άλλες χρεώσεις που ενσωματώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.
4. Να αποσυνδεθεί η απειλή διακοπής ρεύματος από τη μη αποπληρωμή αυτών των χρεώσεων, εφόσον ο πελάτης πληρώνει τον λογαριασμό ρεύματος.
5. Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς να αναλάβει ειδικός φορέας στα πρότυπα των εισπρακτικών εταιρειών, όπως λ.χ. μια κοινοπραξία τραπεζών.
6. Να μειωθεί οι ειδικοί φόρου κατανάλωσης που επιβαρύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα και την ηλεκτροπαραγωγή (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.ά.).
7. Να μειωθούν οι χρεώσεις και ο τρόπος κατανομής στους καταναλωτές των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, ώστε να μην περιλαμβάνουν κόστη τα οποία δεν σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.
8. Να μειωθούν από 13 σε μόλις 4 οι κατηγορίες χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου