πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Συναρμόδιοι υπουργοί κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες για να καταρτίσουν σχέδιο αντιμετώπισης του διατροφικού σκανδάλου. Έφοδοι σε σφαγεία στη Βρετανία. Την Πολωνία δείχνουν τώρα ως χώρα προέλευσης οι Ιρλανδοί
Σε συναγερμό έχουν τεθεί αγορανομικές και υγειονομικές αρχές στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου λαμβάνει κάθε μέρα και νέες διαστάσεις. Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές έκαναν χθες νέα έφοδο σε σφαγείο με την υποψία ότι διαθέτει στην αγορά κρέας αλόγου παρουσιάζοντάς το ως μοσχαρίσιο, την ώρα που η προεδρεύουσα της Ε.Ε., Ιρλανδία, κάλεσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκτάκτως τους αρμόδιους υπουργούς και τον επίτροπο για την Υγεία, σε μια προσπάθεια να καταρτίσουν ένα σχέδιο δράσης, που θα συζητηθεί στις 25 Φεβρουαρίου.
Δαιδαλώδες δίκτυο
Ωστόσο η ανησυχία των καταναλωτών είναι διάχυτη καθώς εντοπίζονται ελλείψεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των τροφίμων, ενώ το δαιδαλώδες δίκτυο εφοδιασμού πρώτων υλών με εμπλοκή πολυεθνικών εταιρειών, μεσαζόντων, σφαγείων και πιθανότατα του οργανωμένου εγκλήματος δεν μπορεί να ελεγχθεί επαρκώς. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Υγείας επιμένει ότι το ζήτημα με το αλογίσιο κρέας που βαφτίστηκε βοδινό δεν αφορά τη δημόσια υγεία, αλλά είναι ζήτημα σήμανσης (ετικέτας), τόσο για τις πρώτες ύλες που περιέχει το εκάστοτε προϊόν όσο και για την προέλευσή τους. Αν δεν επιβεβαιωθεί σε εθνικό επίπεδο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, οι κοινοτικές αρχές έχουν περιορισμένη δικαιοδοσία να παρέμβουν.
Μετά και τα νέα κρούσματα αλλοίωσης με αλογίσιο κρέας σε προ μαγειρεμένα σπαγγέτι της βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ Tesco, η υπηρεσία ελέγχου τροφίμων της Βρετανίας ξεκινά εργαστηριακές αναλύσεις και σε προϊόντα που περιέχουν κοτόπουλο και χοιρινό, ενώ ζήτησε να εξεταστεί ενδελεχώς το φαγητό που σερβίρεται σε σχολεία, νοσοκομεία, φυλακές και στις ένοπλες δυνάμεις. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Οουεν Πάτερσον -που φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ντάουνινγκ Στριτ για τους μέχρι στιγμής χειρισμούς του στην υπόθεση και κατηγορείται για «ανικανότητα» από τους Εργατικούς- προέτρεψε τους καταναλωτές να συνεχίσουν να δείχνουν εμπιστοσύνη στους ομίλους αυτούς, που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο βιομηχανικό τομέα στη χώρα…
Παραδόξως, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στη Βρετανία έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα η ζήτηση -κυρίως μέσω Διαδικτύου- για κρέας όχι μόνο αλόγου, αλλά και άλλων «εξωτικών» ειδών, όπως ζέβρες, λάμα και αλπάκα, γεγονός που αποδίδεται στην περιέργεια του καταναλωτικού κοινού να δοκιμάσει κάτι που σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, θεωρείται όχι απλώς υγιεινό, αλλά εκλεκτό έδεσμα.
Οι αρχές στην Ιρλανδία ζήτησαν από όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος να προχωρήσουν σε νέες εξετάσεις DNA, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους καταναλωτές. Ως χώρα προέλευσης του αλλοιωμένου με άλογο βοδινού κρέατος δείχνουν την Πολωνία, που αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες όπως άλλωστε και η Ρουμανία, την οποία καθιστά υπεύθυνη για τα εγχώρια κρούσματα η αρμόδια υπηρεσία της Γαλλίας.
Κίνδυνοι εξαπάτησης
Σύμφωνα με ειδικούς του τομέα τροφίμων, η παγκοσμιοποίηση βοήθησε μεν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας, η πολυπλοκότητα όμως του υπάρχοντος συστήματος δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους είτε αμέλειας είτε σκόπιμης εξαπάτησης του κοινού με φθηνότερα αλλά συχνά ακατάλληλα εδώδιμα προϊόντα. Τη διατροφική «κρίση» διευκόλυναν και οι ασαφείς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που οδήγησαν πολλούς προμηθευτές να αναζητήσουν πρώτες ύλες χαμηλότερου κόστους εκτός συνόρων της χώρας τους, με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα πολλών κατηγοριών τροφίμων. Ταυτόχρονα, η ύφεση και η λιτότητα αναγκάζουν εκατομμύρια καταναλωτές να καταφεύγουν σε φτηνότερες λύσεις προμαγειρεμένων ή κατεψυγμένων προϊόντων.
διαβάστε επίσης για το ίδιο θέμα ΕΔΩ και ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου