Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Τα καρναβάλια του Σαρωνικού

πηγή: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Καρναβάλια παντού αυτό το τριήμερο. Μασκαρεμένοι τριγυρνούν στη γειτονιά του Σαρωνικού μας και μας υπενθυμίζουν πως η ζωή είναι όμορφη… Ακόμη και τώρα, εν μέσω μνημονίων, και μαζικών απολύσεων… Η ζωή μπορεί και πρέπει να μοιράζει τις χαρές της.
Σηκωθείτε λοιπόν από τον μίζερο καναπέ σας. Βάλτε λίγο χρώμα επάνω σας και βγείτε στους δρόμους. Οι Αποκριές και τα καρναβάλια της είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό. Οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη το γέλιο.. Γιατί το γέλιο βοηθά την άμυνα του οργανισμού μας… Γιατί το γέλιο, μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς…
Καλή διασκέδαση…

Καρναβαλοχώρα στη Σαλαμίνα
Πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης υπόσχεται ο Δήμος Σαλαμίνας μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα.
Την Κυριακή 17 Μαρτίου, το μεσημέρι, το μεγάλο καρναβάλι με την παρέλαση των αρμάτων θα πραγματοποιηθεί στην παραλία των Σεληνίων όπου και θα ακολουθήσει γλέντι με χορό, εδέσματα και άφθονο κρασί.
Την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα στην πλατεία Αιαντείου θα κλείσουν τις εκδηλώσεις με τραγούδι, χορό και φυσικά όλα τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα.

Το Αιγινήτικο Καρναβάλι
Εργαστήρι Βενετσιάνικης μάσκας θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου στον αύλειο χώρο του Πύργου του Μάρκελλου από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.
Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 17/3 ξεκινούν από την παραλία της Αίγινας, στις 12:00 το μεσημέρι, με την καθιερωμένη παρέλαση και τα χορευτικά από τους συλλόγους και τα γυμναστήρια του νησιού. Αμέσως μετά στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί και το καρναβάλι στον Μεσαγρό.
Την Καθαρά Δευτέρα όσοι βρεθείτε στην Αίγινα έχετε δύο επιλογές για τα παραδοσιακά κούλουμα. Τον υπέροχο λόφο του Προφήτη Ηλία στο Βαθύ όπου ο Μορφωτικός Σύλλογος Βαθέος ως οικοδεσπότης θα σας περιμένει να σας κεράσει νόστιμα νηστίσιμα εδέσματα. Και την πλαζ της Αγίας Μαρίνας όπου οι λάτρεις της θάλασσας θα μπορέσουν να πετάξουν τον αετό τους δίπλα στο κύμα.

Ο Παραδοσιακός Μεθανίτικος Γάμος
Μια διαφορετική νότα στον Σαρωνικό δίνουν για μια ακόμη χρονιά τα Μέθανα με τον παραδοσιακό γάμο τους την Κυριακή 17/3. Το Διήμερο των Μεθάνων περιλαμβάνει την παρέλαση των καρναβαλιστών το Σάββατο 16/3 αλλά και πολλά παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους και φυσικά ξέφρενους ρυθμούς και χορό στο πάρτι το βράδυ του Σαββάτου.

Το Ποριώτικο
Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στον Πόρο από τον Δήμο και τη ΔΗ.Κ.Ε.Π. στις 16 & 17 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον Αγώνα Ταχύτητας με τηλεκατευθυνόμενα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην αυλή του Β’ Δημοτικού Σχολείου για τους μικρούς και μεγάλους λάτρεις του σπορ, το Σάββατο στις 10:30 το πρωί με την έναρξη των προκριματικών και στις 11:30 με τους τελικούς.
Το βράδυ του Σαββάτου στις 19.30, πραγματοποιείται στην πλατεία Δημαρχείου ο Διαγωνισμός για την καλύτερη μεταμφίεση με την συμμετοχή των ομάδων που θα λάβουν μέρος στο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού. Κάθε ομάδα θα παρελάσει χωριστά, ώστε να κριθεί η καλύτερη μεταμφίεση από την Επιτροπή. Αμέσως μετά στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει το Αποκριάτικο Πάρτυ του Δήμου.
Την Κυριακή 17 Μαρτίου διεξάγεται για 5η συνεχή χρονιά "Το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού", ένα συναρπαστικό παιχνίδι γρίφων και περιπέτειας στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος άτομα από 10 – 100+ ετών. Οι συμμετέχοντες κατά ομάδες θα πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στην πλατεία Δημαρχείου, καθώς η εκκίνηση θα δοθεί στις 10:00 π.μ.

Το καρναβάλι στην Ύδρα
Μια ολοήμερη γιορτή ετοιμάζει ο Δήμος Ύδρας για την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς 17 Μαρτίου. Μια γιορτή όπου θα αναδειχθούν όλα τα γνήσια και ακαταμάχητα χαρακτηριστικά του φημισμένου Υδραίικου Καρναβαλιού όπως υπόσχονται οι διοργανωτές του. «Είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινή μας ρουτίνα και να ξεχάσουμε τα προβλήματά μας διατηρώντας συνάμα ένα από τα παλαιότερα έθιμα» αναφέρουν. Η περιοδεία του Καρναβαλιού θα ξεκινήσει στις 15:00 από την πλατεία Βότση και τα καταλήξει στην «Ξερή Ελιά» όπου θα γίνει γλέντι με ζωντανή μουσική. Φέτος για πρώτη φορά θα βραβευτούν από την επιτροπή καρναβαλιού οι τρεις ομάδες ενηλίκων και οι τρεις ομάδες εφήβων, με τις πιο πρωτότυπες και αστείες εμφανίσεις.

Με μπουνάτσες και μποφόρια στο Πόρτο Χέλι
Το καρναβάλι στο Πόρτο Χέλι αποτελεί μια παράδοση 24 χρόνων προβάλλοντας τον τόπο και προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες. Το σύνθημα για φέτος είναι «Με μπουνάτσες και Μποφόρια» και μεγάλος αριθμός εθελοντών εργάζονται για την επιτυχία του θεσμού για πολλούς μήνες, καταθέτοντας και υλοποιώντας τις πρωτότυπες ιδέες τους.
Το φετινό καρναβάλι θα εμπλουτιστεί, όπως υπόσχονται οι διοργανωτές του φορείς και σύλλογοι από όλο το Δήμο Ερμιονίδας, με περισσότερες δραστηριότητες και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Το τριήμερο των εκδηλώσεων ξεκινά με την καρναβαλική λαμπαδηδρομία στις 7:00μμ το απόγευμα του Σαββάτου 16/3 ενώ η μεγάλη παρέλαση των ομάδων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17/3 το μεσημέρι στις 12:30.
Για την Καθαρά Δευτέρα τα Κούλουμα θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι με τον Διαγωνισμό χαρταετού και φυσικά άφθονα σαρακοστιανά.

Το Σπετσιώτικο καρναβάλι
Πρόσκληση για μια επίσκεψη στις Σπέτσες αποτελεί και το καρναβάλι. Ένα καρναβάλι που καταλήγει το βράδυ σε ξέφρενο γλέντι με πολύ μουσική και χορό και φυσικά στο κάψιμο του Καρνάβαλου στην πλατεία του ιατρείου κλείνοντας έτσι τον κύκλο της Αποκριάς. Οι βραβεύσεις των καλύτερων θεμάτων είναι κι αυτές στο πρόγραμμα.
Την Καθαρά Δευτέρα, ο ουρανός πάνω από την πλατεία Ποσειδωνίου αναμένεται να γεμίσει με δεκάδες χαρταετούς, και για όσους ακόμη επιμένουν να φτιάχνουν μόνοι τους τον χαρταετός τους, υπάρχει και διαγωνισμός για τον καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: