Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Νησιά δεν είναι μόνο οι παραλίες

Της Μαργαρίτας Κουλεντιανού 
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Βέβαια είναι και οι παραλίες, τα βράχια, τα αρμυρίκια και τα γαλάζια νερά, είναι τα στενά δρομάκια και τα άσπρα σπίτια με τα χρωματιστά παράθυρα, είναι τα μονοπάτια που ανεβαίνουν στον Προφήτη Ηλία των βουνών, οι βάρκες με ονόματα κοριτσιών ή αγίων, τα πετρώματα με τα εντυπωσιακά χρώματα. Ολα αυτά σωστά προβάλλονται, με φωτογραφίες συχνά εξαιρετικής ποιότητας, και σωστά ψιθυρίζουν μια υπόσχεση για λίγες μέρες στον επίγειο παράδεισο. Ποιος δεν θα “θελε…


Κάπως έτσι στήθηκε το «σαξές στόρι» του τουρισμού φέτος. Και όντως επρόκειτο για επιτυχία, σε πρώτη φάση τουλάχιστον. Ο αριθμός των κρατήσεων αυξήθηκε, η πληρότητα των καταλυμάτων κρίθηκε ικανοποιητική, η κυβέρνηση βάλθηκε να επαίρεται για την επιτυχία της και οι άνθρωποι της δουλειάς πίστεψαν ότι το δίμηνο που έχει δουλειά (Ιούλιος-Αύγουστος) θα καταφέρουν να βουλώσουν κάποια τρύπα. Μετά, ήρθαν οι καλεσμένοι και τα φώτα έσβησαν.

Δεν είναι αλήθεια ότι τα φώτα έσβησαν μόνο φέτος και μόνο στη Σαντορίνη. Τα φώτα σβήνουν κάθε χρόνο και συνέχεια σε όλες τις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στις Σποράδες. Οι τοπικοί σταθμοί της ΔΕΗ δεν έχουν την υποδομή για να αντέξουν την αυξημένη κατανάλωση, με ζημιές ανυπολόγιστες για τα ευπαθή τρόφιμα στα ψυγεία, τα ευπαθή μηχανήματα στα γραφεία, τα όσα φυτά –κηπευτικά κυρίως– γιατί αν δεν δουλέψει το πιεστικό δεν υπάρχει νερό, όσους ηλικιωμένους είναι ανήμποροι – γιατί οι υπόλοιποι είναι συνηθισμένοι. Ζημιά και για τους τουρίστες που αγόρασαν ένα πακέτο με όλες τις ανέσεις και βρίσκονται να βιώνουν συνθήκες πρωτόγνωρες, χωρίς τηλέφωνο, Διαδίκτυο και κλιματισμό, χωρίς ντους μετά τη θάλασσα, χωρίς ασανσέρ.

Πώς γίνεται κάθε χρόνο, πώς έγινε και φέτος, οι Αρχές, που δεν έπαψαν από τις αρχές της άνοιξης να καμαρώνουν για την αύξηση των κρατήσεων, να πέφτουν από τα σύννεφα με την αύξηση της κατανάλωσης νερού και ηλεκτρικού; Τον προηγούμενο μήνα, μέρος της Αίγινας έμεινε για ένα εικοσιτετράωρο χωρίς νερό και τις ανάγκες κάλυψε η υδροφόρος του στρατού. Πριν από λίγες μέρες, η Σαντορίνη βυθίστηκε στο σκοτάδι, όχι για ένα αλλά για πολλά εικοσιτετράωρα, και τις ανάγκες κάλυψαν γεννήτριες που δάνεισαν ο στρατός ή άλλα νησιά. Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης για να επαρκέσει το ηλεκτρικό για όλο το καλοκαίρι, κατεβάζει η ΔΕΗ σταδιακά τους διακόπτες ανά περιοχή, ίσαμε να λιώσουν τα παγωτά, οπότε τους ανεβάζει ξανά. Τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν με μικρές γεννήτριες ίσα ίσα για τις έκτακτες ανάγκες τους. Οι υπηρεσίες, οι τράπεζες, το ταχυδρομείο διακόπτουν τη λειτουργία τους μέχρι να «ξανάρθει το φως». Οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ πώς απαντούν στην απαίτηση των ανθρώπων να έχουν στη διάθεσή τους το αγαθό που πληρώνουν χρυσάφι;

Ηταν όμορφες οι πρόσφατες φωτογραφίες από τη Σαντορίνη που τόνιζαν την ατμοσφαιρική πτυχή του δείπνου σε εστιατόρια υπό το φως των κεριών, με φόντο το καλοκαιρινό δειλινό στην Καλντέρα. Ομως τα νησιά δεν είναι μόνο οι τουρίστες, για χάρη των οποίων θα επιστρατεύσουν οι πάντες τη φαντασία τους ώστε το μαύρο να γίνει άσπρο και ρόδινο. Τα νησιά είναι κυρίως οι μόνιμοι κάτοικοι, όσοι έχουν απομείνει, που ξέρουν την αλήθεια κάτω από τις ειδυλλιακές εικόνες, υπομένουν τη διαρκή υποβάθμιση της ζωής τους και, στο τέλος, μόνο αυτοί πληρώνουν και τα σπασμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: