Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Φτηνούς εργάτες που εύκολα θα απολύονται ζητά ο ΣΕΒ


πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ


Δανεικά από τις τράπεζες και κονδύλια από την Ευρώπη, φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις από το κράτος και πολιτική στήριξη από την κυβέρνηση για να περάσουν νέες επώδυνες αλλαγές στα εργασιακά με πρόφαση την ανταγωνιστικότητα ζητούν οι βιομήχανοι μέσω υπομνήματος που παρέδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος στον Ευ. Βενιζέλο.


Η πρόθεση του ΣΕΒ για περαιτέρω αλλαγές στα εργασιακά καθίσταται σαφής από το γεγονός πως ζητά την υποστήριξη της κυβέρνησης ώστε «το θέμα της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα να αποτελέσει βασικό διακύβευμα και αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου με τους φορείς». Με το επιχείρημα πως αν ξαναγίνουν ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις θα προσλάβουν εργαζομένους, οι βιομήχανοι επιδιώκουν να προωθήσουν πάγιες θέσεις για διευκόλυνση απολύσεων, ελαστικότερους μισθούς και ωράρια, μείωση του ασφαλιστικού κόστους κ.ά. Ζητούν επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για φτηνά εργατικά χέρια με την αξιοποίηση νέων σε ηλικία εργαζομένων μέσω συστημάτων μαθητείας, πρακτικής άσκησης και απόκτησης πρώτης εργασιακής εμπειρίας.

Στο μέτωπο των φόρων ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η κρίση απαιτεί «ιδιαίτερη προσέγγιση σε μια σειρά από φορολογικά θέματα που επηρεάζουν δραστικά τις αποφάσεις των επενδυτών, τη λειτουργία των χρηματαγορών κ.λπ.». Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ένα πακέτο ρυθμίσεων πενταετούς διάρκειας με μείωση των φόρων για τις επενδύσεις (ΦΣΚ, χαρτόσημο, ΦΜΑ κ.λπ.), αναγνώριση έκπτωσης στους φόρους δανείων, συμψηφισμό ζημιών που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση, επαναφορά απλού καθεστώτος για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και για πώλησή τους ώστε να ευνοούνται οι ενέργειες διάσωσης, απλοποίηση του ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα.

Στο μέτωπο της ρευστότητας και του κόστους χρηματοδότησης, η πρόταση του ΣΕΒ είναι να παρέμβουν η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις «έστω και βραχυπρόθεσμα» καθώς οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα αποκατασταθεί η ισορροπία στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον οι βιομήχανοι θέτουν θέμα επιτάχυνσης της διοχέτευσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στην πραγματική οικονομία (3 έως 3,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία) αλλά και επιστροφής των φόρων και προμηθειών ύψους 8 δισ. ευρώ που οφείλει το Δημόσιο στις επιχειρήσεις.

Β. Γεώργας

Δεν υπάρχουν σχόλια: