Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Μονιμοποιείται το "έκτακτο" χαράτσι - Φοροληστεία σε χωράφια,σπίτια,μαντριά

πηγή: left.gr
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών χωρίς ρεύμα, χωραφιών και μαντριών που πριν δεν πλήρωναν χαράτσι, είναι τώρα αναγκασμένοι να πληρώσουν, όπως υποδεικνύει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Το χαράτσι της ΔΕΗ παίρνει μόνιμο χαρακτήρα, ενώ για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται η αναλγησία της μνημονιακής κυβέρνησης.




Τι ισχύει το 2013:

1. Επιβάλλεται φόρος επί του συνόλου της αξίας της περιουσίας των φυσικών προσώπων (όχι όμως και για τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού), με αφορολόγητο όριο τις 200.000€, ανά φυσικό πρόσωπο, και προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης από 0,2% έως και 1%.

2. Στα νομικά πρόσωπα επιβάλλεται φόρος επί του συνόλου της αξίας της περιουσίας, με συντελεστές 0,1% και 0,6% για τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, και 0,1% και 0,3% για τα μη κερδοσκοπικά που επιτελούν κοινωφελείς σκοπούς. Υπάρχουν διάφορες απαλλαγές νομικών προσώπων (κυρίως για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα), κανένα όμως πρόσωπο δεν είναι πλήρως απαλλασσόμενο πλην του Ελληνικού Δημοσίου.

3. Σε όλα τα πρόσωπα που έχουν ηλεκτροδοτούμενα κτήρια (κατοικίες, επαγγελματικές στέγες, επαγγελματικά κτήρια κ.λπ.), για το έτος 2013 (ορίζεται ρητά στο νόμο), καταβάλουν ένα έκτακτο τέλος (ΕΕΤΑ). Και για τα έτη 2011 και 2012 ίσχυε επίσης ένα έκτατο τέλος (ΕΕΤΗΔΕ), το οποίο όμως αντικαταστάθηκε γιατί δεν μπορούσε να έχει μόνιμο χαρακτήρα, σύμφωνα με το συμβούλιο επικρατείας.

Νέα φορολογία:

Η φορολογία δεν επιβάλλεται με προοδευτική κλίμακα, αλλά επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο. Επίσης δεν είναι συνάρτηση του ύψους της περιουσίας κάθε προσώπου.

Ο τρόπος που σχεδιάσθηκε έχει να κάνει αποκλειστικά με αριθμητικά στοιχεία, που υπάρχουν από την καταγραφή των ακινήτων μηχανογραφικά, έτσι ώστε να βγαίνουν τα ποσά που έχουν αναγραφεί στον προϋπολογισμό. Απόδειξη αυτού είναι ότι, το αριθμητικό ποσό (που εξαρτάται από την τιμή ζώνης του ακινήτου) το οποίο πολλαπλασιάζεται με τα τ.μ. των κτισμάτων, δεν έχει σταθερό βήμα αλλά αλλού αυξάνει κατά 0,2, αλλού κατά0,3 ή 0,4 ή 0,5 και ξαφνικά «πηδάει» στο 1. Σαφέστατα από αυτό προκύπτει ότι σχεδιάσθηκε αποκλειστικά με στόχο να προκύπτουν τα ποσά και όχι με αναλογικό – προοδευτικό τρόπο. Επί πλέον αυτά τα «πηδήματα» πραγματοποιούνται σε μέσες τιμές ζωνών και όχι στις υψηλές ζώνες (μεσαία τάξη – ταξικό κριτήριο).

Ο τρόπος που υπολογίζονται τα κτίσματα μοιάζει με τον τρόπο που έχουν επιβληθεί τα «χαράτσια», στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ –ΕΕΤΑ). Απλά ο αριθμός με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα κτίσματα, είναι λίγο μικρότερο, από εκείνο του ΕΕΤΑ. Κάτι το οποίο πλασάρουν ως μείωση, παραλείποντας να πουν ότι αυτό ήταν έκτακτο μέτρο, που επιβλήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα, και όχι μόνιμη φορολογία πάνω στα ακίνητα. Παραβλέπουν ότι είναι διαφορετικό οι φορολογούμενοι να πληρώσουν (με απόλυτη στέρηση) για ένα μέτρο 2 ή 3 χρόνια και διαφορετικό αυτό να γίνει μόνιμη, ετήσια επαναλαμβανόμενη φορολογία. Πόσο μάλλον, όταν ο φόρος στις πολύ μεγάλες περιουσίες, μειώνεται αισθητά (σε σχέση με το άθροισμα του ΦΑΠ και των χαρατσιών)

Τα οικόπεδα υπολογίζονται εν μέρει βάσει της αξίας τους και τα αγροτεμάχια με βάση την επιφάνεια, την ελάχιστη βασική αξία γης (του αντικειμενικού), την καλλιέργειά τους, την απόστασή τους από τη θάλασσα, την πρόσοψή τους και τον αν έχουν επάνω τους κατοικία ή όχι.

Σήμερα η τακτική φορολογία (ΦΑΠ) επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα και με αφορολόγητο ποσό. Κατ’ έτος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα βεβαιώνονταν περίπου 800.000.000€. Τώρα προσπαθούν να βεβαιώσουν 3.700.000.000€ ή 4.000.000€. (ποσά ακόμα μεγαλύτερα από το άθροισμά ΦΑΠ και ΕΕΤΑ)

Υπάρχει μια μικρή μείωση σε πρόσωπα, που έχουν μόνο κτίσματα (χωρίς οικόπεδα ή περαιτέρω δικαίωμα σε υψούν οικοπέδου ή αγροτεμάχια) σε σχέση με τα έκτακτα  μέτρα (ΕΕΤΑ). Επίσης θα ελαφρυνθούν όσοι πλήρωναν υψηλό φόρο ακίνητης περιουσίας.

Σίγουρα θα επιβαρυνθούν όσοι δεν πλήρωναν ΦΑΠ (άρα περιουσίες μέχρι 217.000€) και έχουν οικόπεδο και όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αγροτεμάχιο.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:


Η δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού ληστρικού Ν/Σ, μετά από παρασκήνιο και διαβουλεύσεις ενός έτους, αποδεικνύει τη μνημονιακή σκληρότητα και την αδιαλλαξία των συντακτών του στα κοινωνικά προβλήματα. Αποδεικνύει ότι το «χαράτσι της ΔΕΗ» παίρνει μόνιμο χαρακτήρα, φορολογεί για πρώτη φορά  σπίτια χωρίς ρεύμα, χωράφια, μαντριά που πριν δεν πλήρωναν χαράτσι!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τις επόμενες μερες στη Βουλή την πλήρη κριτική του και θα αναδείξει  - αποκαλύψει, τη βαρβαρότητα των νέων μέτρων. Θα επαναδαδιατυπώσουμε την πρότασή μας για ένα φόρο στο σύνολο της περιουσίας με υψηλό αφορολόγητο που θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από τη μικρή και μεσαία περιουσία και θα προστατέψει την πρώτη κατοικία από χαράτσια και κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: