Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πως θα δίνεται το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους του τουρισμού

πηγή: ΑΥΓΗ
Την προσωρινή ανακούφισή της για την ψήφιση της τροπολογίας για την επιδότηση της ανεργίας εκφράζει η Πανελλήνια Oμοσπονδία Eργατών Eπισιτισμού και Yπαλλήλων Tουριστικών Eπαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), παρότι υπενθυμίζει ότι στόχος των εργαζομένων πρέπει να είναι η ακύρωση του Ν.3986/11, που θα απαλλάσσει τους εργαζόμενους από το πλαφόν τριετίας των 450 ενσήμων.
Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα επιδότησης 3 μηνών και 5 ημερών (3,5 μήνες με την αναλογία Δ. Χριστουγέννων) στους εποχιακά ανέργους του κλάδου που έχοντας συμπληρώσει το πλαφόν των 450 ημερών επιδότησης φέτος και 400 από το 2014 αντιμετώπιζαν την απειλή απώλειας της τακτικής επιδότησης ακόμη και για πάνω από 2 τουριστικές περιόδους.
Υπογραμμίζεται ότι η τροπολογία αφορά όσους βγήκαν στην ανεργία από 1/9/2013 και απασχολήθηκαν από 100-149 ημέρες ενώ επεξέτεινε την δυνατότητα να ενταχθούν και σε όσους απασχολήθηκαν από 150-200 ημέρες (έγινε αποδεχτή από το Υπουργείο διόρθωση στην αρχική πρόβλεψη οροφής 179 ημερών). Οι παραπάνω δικαιούχοι χρειάζεται να υποβάλουν έγγραφη δήλωση στον ΟΑΕΔ ότι ζητούν να λάβουν την προαναφερθείσα επιδότηση των 3,5 μηνών.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναμείνουν την δημοσίευση του Νόμου πριν προσέλθουν στον ΟΑΕΔ. Εξάλλου έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την αίτηση τους εντός 60 ημερών από την λήξη της απασχόλησης τους. Όσοι έχουν ήδη λάβει απορριπτική απάντηση με βάση την ισχύουσα νομοθεσία είναι αναγκαίο να επανέλθουν με νέα αίτηση.
Να σημειωθεί ότι εάν δεν ψηφιζόταν η σχετική τροπολογία, που ήταν πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, το 95% των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό θα έχαναν το επίδομα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: